Arenakostnaderna uppe i 8 miljarder

Arenatrenden har rullat över fotbolls-Sverige. Kommunpolitiker har tagit beslut om att bygga arenor för över 8 miljarder kronor.
Många åskådare har fått det bra på läktarna. För bra, ibland... Men att man man till och med somnar kan ju också bero på underhållningen.


Idrottens Affärer och Fotboll Direkt har sammanställt fakta för fotbollens arenasatsningar sedan 2005.

I takt med ståtliga byggen har utvecklingen skenat. Det som började med Borås Arena för nästan tio år sedan, då till en kostnad om 115 miljoner, har vuxit lavinartat år från år.

Just nu beräknas arenasatsningarna ha nått en kostnad mellan 8 och 9 miljarder kronor.

Två flaggskepp

De senaste storsatsningarna är flaggskeppen Friends och Tele2 som har blivit verkliga till mångmiljardbelopp. Båda de så storslagna projekten går redan hundratals miljoner kronor back.

Lägg där till hur både Malmö och Kalmar FF tyngs hårt av sin egenägda arenor och har driftskostnader på mellan 20-50 miljoner om året.

Ovanpå allt det här har flera klubbar fått se sina arenaplaner stoppas, som Helsingborg, Häcken och Halmstad. Tunga besked där inblandade fått kalla fötter och kalkyler spruckit.

Här är fakta och kostnader för landets fotbollsarenor:

Friends Arena
Stad: Solna.
Invigd: 2013.
Kostnad: 2,8 miljarder kr.
Hemmalag: AIK (Allsvenskan), Sveriges landslag.
Kapacitet: 50 000.
Underlag: Naturgräs.
Övrig Fakta: Sveriges nationalarena för fotboll. Utrustad med stängningsbart tak.
 
Tele2 Arena
Stad: Stockholm.
Invigd: 2013.
Kostnad: cirka 2,7 miljarder kr. (ej färdigräknat)
Hemmalag: Djurgården (Allsvenskan), Hammarby (Superettan).
Kapacitet: 30 001.
Underlag: Konstgräs.
Övrig fakta: Utrustad med stängningsbart tak.

Myresjöhus Arena
Stad: Växjö
Invigd: 2012
Kostnad: 204 miljoner kr.
Hemmalag: Östers IF herr (superettan) och dam (div 1 damer).
Kapacitet: 12 000.
Underlag: Naturgräs.
Övrig fakta: Går internationellt under namnet Växjö Arena. Uefa-klassad för europeiska matcher och var en av spelplatserna för dam-EM 2013.
 
Guldfågeln Arena
Stad: Kalmar.
Invigd: 2011.
Kostnad: 250 miljoner kronor.
Hemmalag: Kalmar FF (Allsvenskan).
Kapacitet: 12 200.
Underlag: Naturgräs.
Övrig fakta: Godkänd av Uefa för internationella matcher och värd för matcher i dam-EM 2013. Arenan har aldrig varit helt fullsatt. Publikrekordet är på 11 852 från Kalmar-Djurgården 11 april 2011.
 
Swedbank Stadion
Stad: Malmö.
Invigd: 2009.
Kostnad: 695 miljoner kr.
Hemmalag: Malmö FF.
Kapacitet: 24 000.
Underlag: Naturgräs.
Övrig fakta: Har fyra av fem stjärnor när det gäller Uefas klassning. Tvingas sänka publikkapaciteten till 21 000 i samband med Europamatcher.

Gamla Ullevi
Stad: Göteborg
Invigd: 2009
Kostnad: 350 miljoner kr.
Hemmalag: IFK Göteborg (Allsvenskan), Gais (Allsvenskan), BK Häcken (Allsvenskan), Nationalarena för svenska damlandslaget.
Kapacitet: 18 400.
Underlag: Naturgräs.
Övrig fakta: Fick samma namn som sin föregångare trots att arenan är nyare än "Nya Ullevi"
 
Swedbank Park
Stad: Västerås
Invigd: 2008
Kostnad: 500 miljoner kr för fyra arenor i samma område.
Hemmalag: Västerås SK (Division 1, Syrianska IF Kerburan, Division 2, IFK Västerås (Division 4 herr och dam) och BK 30 (Division 1 dam)
Kapacitet: 7 000.
Underlag: Konstgräs.
Övrig fakta: Ingår i ett komplex med totalt fyra arenor (ABB Arena Syd för bandy, ABB Arena Nord för ishockey, Bombardier Arena för handboll).
 
Borås Arena
Stad: Borås.
Invigd: 2005.
Kostnad: 112 miljoner kr.
Hemmalag: Elfsborg (Allsvenskan), Norrby IF (Division I Södra).
Kapacitet: 16 280.
Underlag: Konstgräs.
Övrig fakta: Den ursprungliga publikkapaciteten har sänkts för att klara Uefa-kraven. Publikrekordet är på 17 083 mot Kalmar 2005.
 
Nya Parken
Stad: Norrköping
Invigd: Efter en omfattande renovering 2008-09 för 291,5 miljoner kronor invigdes Nya Parken, tidigare Idrottsparken. Med början 2010 övertog IFK Norrköping arenan till ett pris av 308,5 miljoner via bolaget Norrköpings Idrottspark AB.
Kostnad: enligt ovan, men nu planeras även bostäder på området.
Hemmalag: IFK Norrköping (samt Sleipner, Sylvia och IFK Norrköping DFK).
Kapacitet: 17 234
Underlag: konstgräs.
Övriga fakta: redan vid EM 1992 togs löparbanorna bort och de då nybyggda läktarna flyttades närmare planen. 

Behrns Arena
Stad: Örebro
Invigd: sedan 2003 ideliga nybyggnationer.
Kostnad: hela området med fotbollsanläggningen, bandyhall, hockeyhall, bostäder och kontor har förvandlats för över en halv miljard kronor.
Hemmalag: Örebro SK samt KIF Örebro och Örebro Black Knights.
Kapacitet: 12 674
Underlag: konstgräs
Övrig fakta: Behrn Fastigheters Per Johan Behrn har köpte namnrättigheterna 2006.
 
Södertälje Fotbollsarena
Invigd: 2005
Kostnad: 120 miljoner kronor
Hemmalag:  Assyriska FF och Syrianska FC
Kapacitet: 6 400
Underlag: konstgräs
Övriga fakta: ägare är Södertälje kommun som står för underhåll.

Stad: Sundsvall
Invigd: 2002.
Kostnad: har byggs ut i etapper och var en av de första arenorna i modern tappning. Största förändringen skedde 2001-2002. Då med bl a konstgräs vilket ingen annan arena hade vågat satsa på.
Hemmalag: GIF Sundsvall
Kapacitet: 8 500
Underlag: konstgräs
Övriga fakta:
Renoverad: 2001-2002
Övriga fakta: Sundsvall Arena blev Norrporten Arena den 6 augusti 1903. Fastighetsbolaget Norrporten hade då köpt anläggningen av Sundsvalls kommun.Norrporten Arena

Kommande arenor

Sätraåsen Fotbollsarena (arbetsnamn)
Stad: Gävle
Invigd: Planerad invigning 2015.
Kostnad: 130 miljoner kr (beräknat).
Hemmalag: Gefle IF (Allsvenskan).
Kapacitet: 6 500.
Underlag: Konstgräs.
Planstorlek: - "större än Strömvallen" enligt uttalande från klubben.
Övrig fakta: Kommer att byggas utifrån senaste Uefa-krav och blir tillåten för Europaspel.

Aktuella projekt

Olympia, Helsingborg, ombyggnad, men inte beslutat i vilken omfattning. Kostnadsförslagen anses för höga.
 

Örjans Vall, Halmstad, om- eller nybyggnad. Halmstads BK:s förslag är en ny arena med kapacitet för 11 500 åskådare och en beräknad kostnad på 175 miljoner kronor. Alliansen av politiker bestämde i stället att rusta Örjans Vall för 75 miljoner kronor.

Mindre projekt

Kopparvallen, Åtvidaberg, med en kapacitet om 8 000 åskådare. Ägs av Kopparvallen i Åtvidaberg AB och har renoverats 2010 och fick en ny läktare 2012.

Strandvallen, Hällevik, med en kapacitet om 7 000 åskådare och med Sölvesborgs kommun som ägare. Mjällbys hemmaplan renoverades 2002 och byggdes ut 2010 och 2012.

Grimsta Idrottsplats i Vällingby är BP:s hemmaplan med plats för 8 000 åskådare. De storslagna planerna med en ny arena vid Solvalla är skrotade och dagens anläggning har renoverats i etapper, framför allt 1986 och 2006–2007, senast förstärktes publikkapaciteten och belysningen till en kostnad av nära 20 miljoner kronor.

lasse b (inte verifierad)

tors, 2013-12-26 10:32

1. intressant ...

intressant med dessa enorma arenakostnader, tvivels utan ! detta speciellt eftersom jag bl a sysslar med "idrottens samhällsvärde - sett ur ett folkhälsoperspektiv" ... för mej är det höjden av livskvalité ta ut skidorna ur garaget och skida ut på ängen i egentillverkat spår; med eller utan publik ...

mr Christer (inte verifierad)

tors, 2013-12-26 14:13

2. Boden Arena

Ni har glömt/missat Boden Arena... Har för mig att den är rätt så sparsamt byggd.

Pelle (inte verifierad)

fre, 2013-12-27 09:56

3. Linköping?

Saknar även Linköpings nya skrytbygge, fast den räknas kanske inte eftersom man bara spelat dam-EM!

Bengt Skagerström (inte verifierad)

lör, 2013-12-28 20:29

4. Miljarder i arenabyggen

Kanske borde även nya allsvenska Falkenbergs FF nämnas, även om sejouren bara skulle bli ettårig? Där har de styrande i kommunen beslutat om en ny arena för budgeterade 150 miljoner , att stå klar 2015. Så dispens måste ju till för 2014.

Bengt Skagerström (inte verifierad)

lör, 2013-12-28 21:03

5. Miljarder i arenabyggen

När det gäller Falkenbergs FF:s nya arena blev de 150 miljonerna ett för högt belopp. Hälften eller dryga 65 miljoner får det kosta, om det nu kommer att räcka med detta. En blygsam, struntsumma i jämförelse med de stora allsvenska konkurrenterna, men känns mycket för den lilla föreningen. 32WP3P
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.