Så ska HIF få ett nytt Olympia

Helsingborg tvingas acceptera att nya Olympia på obestämd tid stoppas. 300-miljonerssatsningen är för dyr. Nu har HIF en idé till lösning.

Så här molokna såg de ut i oktober, Claes Ohlsson, styrelseordförande Helsingborgs IF, och fastighetsdirektör Fredrik Hjort från Kärnfastigheter i Helsingborgs stad, när de medgav att Nya Olympia blir uppskjuten igen.


Artikelserien om Arena-Sverige, i Idrottens Affärer och Fotboll Direkt, fortsätter med uppgifter om hur Helsingborg ska få sin nya arena.

- Efter nya krav har vi ett nytt förslag som vi ska presentera för det kommunala fastighetsbolaget, avslöjar klubbdirektören Paul Myllenberg.

Förslaget blev för dyrt

Hela hösten såg byggstarten ut att vara tryggad för Helsingborg och allsvenska fotbollen på väg mot ännu en storarena.

Kampanjen för Nya Olympia 2016 hade vevats under flera månader, men så fick kommunen kalla fötter.

Men efter år av arena ansågs kalkylen om 290 miljoner inte hålla enligt det förslag som lanserades och uppgick till 350-360 miljoner kronor.En då redan stram kalkyl var inte ens i närheten av att räcka till.

Söka besparingar

Nu jobbar HIF tillsammans med kommunen och entreprenören på att göra ekonomiska besparingar och omarbetningar i förslaget och hoppas därmed att få klartecken för en byggstart.

Ett förbättrat och slutgiltigt förslag ska presenteras av en projektgrupp den 1 mars och förhoppningen därpåp är ett klartecken för byggstart.

- Vi har tagit bort precis allt som inte påverkar kunden, avslöjar Paul Myllenberg och preciserar sig:

- Det handlar om billigare materialval av som fasader och interiörer och vi känner trots det att vi fortsatt har ett otroligt fint Olympia på gång. 

Förlorar pengar varje dag

Men den tuffa ekonomiska verkligheten sätter spår.

Det är inga tillfälligheter att klubbar som Malmö och Kalmar FF som äger sina respektive arenor tyngs hårt ekonomiskt, liksom att så väl Häcken som Halmstad har fått se sina arenaplaner bli hängandes i luften.

- Det har aldrig varit aktuellt för oss att äga. Dels finns det en större risk i det men redan från början så har kommunen här varit tydlig med att de vill äga Olympia.

Så något annat alternativ än att hyra har egentligen inte heller aldrig funnits för oss, säger Myllenberg och menar att ålderstigna Olympia har gjort sitt:

- Vi förlorar ju pengar varje dag. Det är svårt men allsvenska klubbar måste satsa på nya arenor. Det är det sista trappsteget till ökade intäkter. Det finns ingen annan genväg.

Titta på andra branscher

- Vi måste samtidigt blir mer professionella. Nya ytor på arenan gör så att folk vill konsumera mer. Sedan ska vi klubbar titta på andra branscher som exempelvis flyget som prissätter vissa populära flyglinjer dyrare och mindre populära billigare. En prisvariation mellan olika matcher är ett måste.

- Vi måste utveckla svensk fotboll och det gör vi bäst på det här viset, säger han och skärper tonen:

- Den standard flera allsvenska arenor har i dag hade aldrig accepterats inom skola eller vården.

Det finns också fler brister HIF:s klubbdirektör vill peka på.

- Vi måste tänka mer lobbyistiskt och politiskt för att minska misstänksamheten från övriga delar av samhället. Jag tänker på att motståndet nästan alltid är stort mot större idrottssatsningar.

Lyfta fram samhälsnyttan

- Vi är än så länge för dåliga på att lyfta fram samhällsnyttan med den här typen av satsningar. Det är mycket som är känsligt i ett sådant här projekt. Därför måste vi få människor att förstå samhällsnyttan och att finansieringen av ett arenaprojekt inte behöver betyda att man stjäl resurser från vård och skola.

I dag har HIF driftskostnader på cirka 8 miljoner kronor.

Med nya Olympia blir den kostnaden högre men klubben är beredd att betala priset. Kalmar har 20 miljoner i driftskostnad, MFF mer än det dubbla och frågan är vad HIF:s nota slutar med om en ny arena blir verklighet?

Men å andra sidan, med en gynnsam utveckling, en ny toppmodern arena och sportsliga framgångar så hoppas HIF kunna öka sin omsättning med 50 procent.

- Tele2 är förebilden för oss, framförallt när det gäller hospitalityn, men vår förhoppning är att till och med passera Tele2 och ha ett ännu starkare projekt när vi står klara med Nya Olympia.

- Hockeyarenan Hyllie i Malmö är ett annat exempel vi har haft framför ögonen, berättar Myllenberg.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.