Visionen blir sann på en fabrikstomt

På något som beskrivs som en vindpinad gammal fabrikstomt ska Partille och Sävehof få en av handboll-Sveriges förnämsta handbollshallar.
I gamla Partillebohallen har Sävehof nått åtskilliga framgångar. Men om två år ska klubben flytta in med kansli och matcher i en toppmodern arena. Foto: Adam Ihse, TT Nyheter



Handboll, förresten, hallen ska ha en flexibilitet som få andra anläggningar och göra det möjligt att spela både det ena och det andra. 

- Den här hallen ska med en timmes varsel klara att gå från musik- till idrottsevenemang. Lyckan är att vi har en tomt i centrum för den här arenan kan aldrig leva i utkanterna, säger kommunchefen Robert Wedberg.

Kostar 328 miljoner

Med Tengboms arkitekter som skapare, med Skanska som byggare och med sikte på september 2016 som invigningsdag ska hela härligheten förverkligas.

Kostnaderna är beräknade till 328 miljoner kronor för Partille Arena som hamnar bara 200 meter från nuvarande Partillebohallen.

Totalt omfattar nya hallen 16 900 kvadratmeter och består av en A-hall med en publikkapacitet om 4 000 personer, en mindre B-hall, bowlinghall med tolv banor, gym- och fitnesscenter, två restauranger, konferenslokaler, kontor, kiosker.

- Ingen annan arena i Sverige har ju lyckats med att bygga en omställningsarena, påtalar Robert Wedberg.

En multiarena

Det blir en hall för elitidrott och likaså för kultur i olika former. Men det ska i högsta grad också vara en multihall. En rad idrotter ska beredas plats. Enbart i bowlinghallen finns sju föreningar,

I området planera nya bostäder, skola och dagis och kommunen räknar med ca 3 000–3 500 personer som rör sig dagligen i området. I kommunens satsning betonas just det faktum att det här ska vara en levande anläggning där det egentligen aldrig ska bli tyst och mörkt.

- Vi har hållit på i nästan fyra år sedan vi fick uppdraget. Inte minst har vi hämtat intryck från en rad studiebesök, säger Robert Wedberg.

Handbollsklubben, som ska öppna nytt kansli här, får mycket större möjligheter att jobba med sponsring och företagsuppvaktningar eftersom det byggs en restaurang på ena kortsidan med utsikt över planen.

Nytt samhälle för 2 miljarder

Sedan är frågan om snittet om 1200 personer per elitseriematch kan förstärkas. 4 000 får alltså plats och det är ändå en avsevärd ökning.

- Vi kommer att bygga upp en marknadsavdelning som ska se till att det blir intressant att gå på matcherna. Jag tror nog att vi kan fylla nedre delen av den nya arenan och ligga på 2 500, säger klubbdirektören Stefan Albrechtson till GP.

Partille Port kommer totalt att kosta runt 2 miljarder. Avtalet är underskrivet av KF Fastigheter (markägare), Peab, Partillebo och Partille kommun och är till största del finansierat av investeringsbidrag från parterna. Kommunen står för infrastrukturen på totalt 80 miljoner kronor.

Partille Arena är den första delen av projektet Partille Port som även omfattar 800 bostäder, kontor, köpcenter, en grundskola och en förskola samt nya på- och avfarter till E 6:an.

mr Christer (inte verifierad)

fre, 2014-02-07 14:02

1. Åoohh...Nu ligger Robert

Åoohh...Nu ligger Robert Wedberg illa till, DN, Uppdrag Granskning mfl kommer att jaga honom. Han har ju gjort studiebesök på andra arenor och antagligen sett matcher och detta luktar "mutor" lång väg. Intryck får man inte hämta från andra platser än från sitt eget riktnummerområde. (obs ett-ironi-inlägg)
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.