Visionen blir sann på en fabrikstomt

På något som beskrivs som en vindpinad gammal fabrikstomt ska Partille och Sävehof få en av handboll-Sveriges förnämsta handbollshallar.
I gamla Partillebohallen har Sävehof nått åtskilliga framgångar. Men om två år ska klubben flytta in med kansli och matcher i en toppmodern arena. Foto: Adam Ihse, TT NyheterHandboll, förresten, hallen ska ha en flexibilitet som få andra anläggningar och göra det möjligt att spela både det ena och det andra. 

- Den här hallen ska med en timmes varsel klara att gå från musik- till idrottsevenemang. Lyckan är att vi har en tomt i centrum för den här arenan kan aldrig leva i utkanterna, säger kommunchefen Robert Wedberg.

Kostar 328 miljoner

Med Tengboms arkitekter som skapare, med Skanska som byggare och med sikte på september 2016 som invigningsdag ska hela härligheten förverkligas.

Kostnaderna är beräknade till 328 miljoner kronor för Partille Arena som hamnar bara 200 meter från nuvarande Partillebohallen.

Totalt omfattar nya hallen 16 900 kvadratmeter och består av en A-hall med en publikkapacitet om 4 000 personer, en mindre B-hall, bowlinghall med tolv banor, gym- och fitnesscenter, två restauranger, konferenslokaler, kontor, kiosker.

- Ingen annan arena i Sverige har ju lyckats med att bygga en omställningsarena, påtalar Robert Wedberg.

En multiarena

Det blir en hall för elitidrott och likaså för kultur i olika former. Men det ska i högsta grad också vara en multihall. En rad idrotter ska beredas plats. Enbart i bowlinghallen finns sju föreningar,

I området planera nya bostäder, skola och dagis och kommunen räknar med ca 3 000–3 500 personer som rör sig dagligen i området. I kommunens satsning betonas just det faktum att det här ska vara en levande anläggning där det egentligen aldrig ska bli tyst och mörkt.

- Vi har hållit på i nästan fyra år sedan vi fick uppdraget. Inte minst har vi hämtat intryck från en rad studiebesök, säger Robert Wedberg.

Handbollsklubben, som ska öppna nytt kansli här, får mycket större möjligheter att jobba med sponsring och företagsuppvaktningar eftersom det byggs en restaurang på ena kortsidan med utsikt över planen.

Nytt samhälle för 2 miljarder

Sedan är frågan om snittet om 1200 personer per elitseriematch kan förstärkas. 4 000 får alltså plats och det är ändå en avsevärd ökning.

- Vi kommer att bygga upp en marknadsavdelning som ska se till att det blir intressant att gå på matcherna. Jag tror nog att vi kan fylla nedre delen av den nya arenan och ligga på 2 500, säger klubbdirektören Stefan Albrechtson till GP.

Partille Port kommer totalt att kosta runt 2 miljarder. Avtalet är underskrivet av KF Fastigheter (markägare), Peab, Partillebo och Partille kommun och är till största del finansierat av investeringsbidrag från parterna. Kommunen står för infrastrukturen på totalt 80 miljoner kronor.

Partille Arena är den första delen av projektet Partille Port som även omfattar 800 bostäder, kontor, köpcenter, en grundskola och en förskola samt nya på- och avfarter till E 6:an.

mr Christer (inte verifierad)

fre, 2014-02-07 14:02

1. Åoohh...Nu ligger Robert

Åoohh...Nu ligger Robert Wedberg illa till, DN, Uppdrag Granskning mfl kommer att jaga honom. Han har ju gjort studiebesök på andra arenor och antagligen sett matcher och detta luktar "mutor" lång väg. Intryck får man inte hämta från andra platser än från sitt eget riktnummerområde. (obs ett-ironi-inlägg)

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.