Visionen blir sann på en fabrikstomt

På något som beskrivs som en vindpinad gammal fabrikstomt ska Partille och Sävehof få en av handboll-Sveriges förnämsta handbollshallar.
I gamla Partillebohallen har Sävehof nått åtskilliga framgångar. Men om två år ska klubben flytta in med kansli och matcher i en toppmodern arena. Foto: Adam Ihse, TT NyheterHandboll, förresten, hallen ska ha en flexibilitet som få andra anläggningar och göra det möjligt att spela både det ena och det andra. 

- Den här hallen ska med en timmes varsel klara att gå från musik- till idrottsevenemang. Lyckan är att vi har en tomt i centrum för den här arenan kan aldrig leva i utkanterna, säger kommunchefen Robert Wedberg.

Kostar 328 miljoner

Med Tengboms arkitekter som skapare, med Skanska som byggare och med sikte på september 2016 som invigningsdag ska hela härligheten förverkligas.

Kostnaderna är beräknade till 328 miljoner kronor för Partille Arena som hamnar bara 200 meter från nuvarande Partillebohallen.

Totalt omfattar nya hallen 16 900 kvadratmeter och består av en A-hall med en publikkapacitet om 4 000 personer, en mindre B-hall, bowlinghall med tolv banor, gym- och fitnesscenter, två restauranger, konferenslokaler, kontor, kiosker.

- Ingen annan arena i Sverige har ju lyckats med att bygga en omställningsarena, påtalar Robert Wedberg.

En multiarena

Det blir en hall för elitidrott och likaså för kultur i olika former. Men det ska i högsta grad också vara en multihall. En rad idrotter ska beredas plats. Enbart i bowlinghallen finns sju föreningar,

I området planera nya bostäder, skola och dagis och kommunen räknar med ca 3 000–3 500 personer som rör sig dagligen i området. I kommunens satsning betonas just det faktum att det här ska vara en levande anläggning där det egentligen aldrig ska bli tyst och mörkt.

- Vi har hållit på i nästan fyra år sedan vi fick uppdraget. Inte minst har vi hämtat intryck från en rad studiebesök, säger Robert Wedberg.

Handbollsklubben, som ska öppna nytt kansli här, får mycket större möjligheter att jobba med sponsring och företagsuppvaktningar eftersom det byggs en restaurang på ena kortsidan med utsikt över planen.

Nytt samhälle för 2 miljarder

Sedan är frågan om snittet om 1200 personer per elitseriematch kan förstärkas. 4 000 får alltså plats och det är ändå en avsevärd ökning.

- Vi kommer att bygga upp en marknadsavdelning som ska se till att det blir intressant att gå på matcherna. Jag tror nog att vi kan fylla nedre delen av den nya arenan och ligga på 2 500, säger klubbdirektören Stefan Albrechtson till GP.

Partille Port kommer totalt att kosta runt 2 miljarder. Avtalet är underskrivet av KF Fastigheter (markägare), Peab, Partillebo och Partille kommun och är till största del finansierat av investeringsbidrag från parterna. Kommunen står för infrastrukturen på totalt 80 miljoner kronor.

Partille Arena är den första delen av projektet Partille Port som även omfattar 800 bostäder, kontor, köpcenter, en grundskola och en förskola samt nya på- och avfarter till E 6:an.

mr Christer (inte verifierad)

fre, 2014-02-07 15:02

1. Åoohh...Nu ligger Robert

Åoohh...Nu ligger Robert Wedberg illa till, DN, Uppdrag Granskning mfl kommer att jaga honom. Han har ju gjort studiebesök på andra arenor och antagligen sett matcher och detta luktar "mutor" lång väg. Intryck får man inte hämta från andra platser än från sitt eget riktnummerområde. (obs ett-ironi-inlägg)

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Åbytravet byter vd.Johan F Lundberg får lämna sin roll och ersättare blir förre vd:n Kenneth Thollström. 

– Efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter, säger ordföranden Fredrik Tenfält. 

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”  The same procedure as last…”. Det passar sannerligen in på rättighetsföretaget ISP Sport under de här dagarna. Lagom som de nya avtalen för SHE, damhandbollen, hade avslöjats kom nästa presentation. ISP har snickrat ihop en överenskommelse mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Prioritet Finans.

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.