Mögelangripen hall används

Kommunens egen sajt anger statusen för den mögelangripade anläggning, ”Hallen kommer att genomgå en renovering under 2011”, får man läsa. Men nu stängs troligen hallen på Lugnet i Falun.
Ishockeyhallen i Falun är mögelangripen och människor blir sjuka efter att ha besökt hallen. Falu Kommun föredrar att renovera i flera etapper, medan kritikerna anser det vore bäst att riva hallen.

 

Hockeyhallens skick får kritiker att vakna och peka på att pengarna går åt till skid-VM och inget blir över till andra anläggningar. 

Ombyggnationer av hallen var planerade 2011, 2013 och 2014 utan att något har hänt. 

Människor blir sjuka 

Redan för sju-åtta år sedan kom de första varningarna Den gamla ishallen, inklusive curlinghallen, är hälsovådlig. Fukt och mögel är så påtaglig att personal och besökare har blivit sjuka.

Ändå har inget hänt.

Nu säger Miljönämnden ifrån. Hallen ska stängas och måste renoveras, det finns inget annat. 1 maj 2015 är stoppdatum.

- Ingenting görs och vi väljer därför att sätta ner foten. Nu måste hallen åtgärdas, annars blir det ingen verksamhet i den under säsongen 15/16, säger miljöinspektör Gustaf Gagge Lif till Dalarnas Tidning.

Stopp efter säsongen

Egentligen borde hallen ha slagit igen för länge sedan. Men det skulle innebära att ett stort antal aktiva in ishockey, konståkning och curling blev utkastade. Inte minst 300 ungdomar i ungdomslagen.

Så därför får verksamheten pågå ett tag till – trots att människor blir sjuka…  

- En stängning av ishallen nu, skulle rasera verksamheten för flera föreningar. Det finns heller inga alternativ i närheten att använda sig av. Men sedan är det upp till föreningarna att ta ställning till hallens beskaffenhet, säger Gustaf Gagge Lif.

Under en period har baracker används som tillfälliga omklädningsrum, men nu finns nyrenoverade omklädningsrum och serviceutrymmen och dessutom har ventilation förbättrats.

Så vissa arbeten har skett, men är inte tillräckliga.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.