Projekt för 24 miljoner

I Bruksvallarna skapas en skidanläggning för 24 miljoner kronor. Med Sten-Olof Hoflin som den store entusiasten.
Sten-Olof Hoflin är den starke pådrivaren bakom investeringarna i Bruksvallarna.

 

I den lilla orten i västra Härjedalen jobbar grävskoporna febrilt. 

1 oktober 2016 ska det blir en tidig säsongspremiär för skidåkarna vid Nordic Ski Arena och Bruksvallarna Snow Factory. Garanterad snö från 1 oktober är vad som utlovas.

Men satsningen i Bruksvallarna fortsätter och beräknas vara helt klart till 2018.

Investeringarna beräknas totalt till 24 miljoner varav Tillväxtverket står för hälften av totalsumman, 12 miljoner som en del av en strukturfond från EU riktad mot regionen Mellersta Norrland. 

Många finansiärer

Motfinansieringen har skett lokalt inom regionen genom Regionförbundet, Länsstyrelsen, Härjedalen kommun men även via egna bolaget Bra Fjäll AB (Bruksvallarna och Ramundberget AB) som står som ägare. 

- Det var tack vare pengarna från Tillväxtverket som vi kan öka satsningen, säger Magnus Myhr som är VD för Bra Fjäll AB.

Maria Kjellström från Tillväxtverket berättar att man valt att satsa pengar i Bruksvallarna för att det blir en världscupsmässig arena och snösatsningen passar in i Tillväxtverkets program för att hjälpa företag att stärka sin konkurrenskraft.

- Syftet är att göra området mer attraktivt för turism och framförallt internationell turism. 

Ökad omsättning

Nordic Ski Arena inleddes 2013 i form av en fem kilometer lång tävlingsbana. Spåren är anpassade i längd, stigningar och utförsbackar enligt bestämmelser från Internationella Skidförbundet, FIS och det innebär att Bruksvallarna blir en reservort för världscupstävlingar. 

Att satsningen sker just här är ingen tillfällighet. Bruksvallarna har länge varit Sveriges centrum för längdskidåkare både för elit och motionärer. Årsomsättningen har ständigt förbättrats och en förlängning av säsongen skulle öka antalet besökare ytterligare. 

Tillsammans med Ramundberget är Bruksvallarna en del av Funäsfjällen och ligger i Sveriges sydligaste högfjällsområde. Längdskidsäsongen inleds ofta i november med Brukvallsloppet som lockar världseliten och tävlingen har det senaste året direktsänts i SVT.

Wassbergs synpunkter

Thomas Wassberg har ett fritidshus i Bruksvallarna och har haft viss del i projektet, men den pådrivande är Sten-Olof Hoflin.

- Huvudsyftet är att förlänga säsongen både för skidåkarna som bara blir fler och flera. Tack vare våra möjligheter att göra snö kan vi garantera god snökvalitet.

Sten-Olof Hoflin berättar om Bruksvallarnas möjligheter till utveckling och den ökade trenden kring längdskidåkning

- Gemene man vill åka mer och den stora skaran som ska medverka i Vasaloppet vill få snö så tidigt som möjligt. Här har vi en samlad erfarenhet med nära 25 år av snöläggning i längdspåren och har gott kunnande.

Bruksvallarna Snow Factory är en vidareutveckling av projektet Nordic Ski Arena vars tävlingsbana redan står redo inför den kommande säsongen.

- Investeringen genererar omedelbar intäkter då investeringarna möter efterfrågan på tidig skidåkning och god snökvalitet. När snön lagts ut prepareras spåren och inom en-två dagar är spåret tillgängligt för skidåkare.

Gynnar orten

Sten-Olof Hoflin hoppas att projektet på längre sikt också ska skapa fler arbetstillfällen, en ökad inflyttning och nystartade företag vilket gynna hela orten.

Satsningen startade 2008 med ett nytt snösystem i Bruksvallarna och Ramundberget samtidigt som en skidskyttearena byggdes. Då utvecklades också en mobil arena för att ta hand om större arrangemang.

Den nya tävlingsbanan är anpassad för både skate och klassisk åkning. Elljusspåren ska breddas och en vägtunnel mellan Ramundberget och Bruksvallarna byggs för att öka säkerheten.

- Under 2016-2017 ska snökanonsystemen uppgraderas både i Bruksvallarna och vid Ramundberget. Med kanonsnö ska vi kunna anlägga ett 2,2 km skidspår tillgängligt redan i oktober, berättar Sten-Olof Hoflin.

Lockar investerare

Att spara snö en relativt ny teknik och i dagsläget använder man spån och bark som isolering vilket inte är speciellt effektivt då man förlorar drygt 30 procent av snön under sommaren. Därför försöker man utveckla nya sätt att spara snö på ett effektivare och mer hållbart sätt. 

- 2016-2017 fortsätter vi med att asfaltera och bredda spårsystemet för att använda sparad snö till tidig säsong 2017.

Bruksvallarnas framgång i tidigare projekt ger den lilla orten i västra Härjedalen möjligheten att fortsätta utvecklas som by och skidort.

Sten-Olof Hoflin och Magnus Myhr är stolta över att de kan genomföra expansionen:

- Det är fantastiskt att vi har möjlighet att ta ytterligare ett steg i utvecklingen. De senaste åtta årens expansion har bidragit stort till en ökande popularitet bland gäster, besökare, bofasta, investerare och nybyggare året om, fastslår Magnus Myhr.

Ida Sundström

Fakta

Bruksvallarnas senaste satsningar

2008-2011 Snösystem i Bruksvallarna och i Ramundberget, skidskyttearena i Ramundberget, ett nytt pistmaskinsgarage och en mobil arena för stora arrangemang.

2013-2015 Ny 5 km homologiserad tävlingsbana med kanonsnö. Ny sprintbana. Breddning av elljusspår. Ny vägtunnel för att öka säkerheten för skidåkare och trafik.

2015-2016 Snökanonsystemen i Bruksvallarna och Ramundberget uppgraderas.

2016 Kanonsnö-lager byggs för att under miljövänliga förhållanden kunna spara snö och anlägga 2,2 kilometer längdspår för både skate och klassiskt under tidig försäsong.

2016-2017 Befintliga spårsystemet närmast skidstadion breddas och asfalteras för att under oktober 2017 tas i bruk för sparad snö.

2018 Projektet avslutas

Fredrik (inte verifierad)

tis, 2015-08-25 14:55

1. Boende?

Tycker alltid det varit svårt att hitt vettigt boende i regionen. Varför ingår inga bostäder i satsningen? I andra projekt brukar man ju annars börja med att utöka beläggningskapaciteten för att få fler turister men detta hittepåprojekt verkar ju bara handla om att trolla fram lite mer snö.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.