Planer på jättebygge i Borås

Nu är Ola Serneke i farten igen. Byggentreprenören har slagit sig samman med innovatören Jacob Landegren och har sikte på Borås Isarena, en skapelse som inte finns på något annat håll i landet.
Här är byggnaden som hör till isarenan och där det är tänkt att bli studentbostäder och vandrarhem.

 

Bakom står Jacob Landegren. Han fick en idé, och tillsammans med Klas Ström och arkitekten Calle Posse växte allt från en tanke till en skiss på något som inte finns någon annanstans.

Drömmen kan bli sann

Länge var det ett drömprojekt. För hur skulle allt kunna bli möjligt och vem skulle betala?

Då kom idén att några mil bort i Göteborg fanns en byggare som som ser det tänkbara i det mest annorlunda. 

Ola Serneke hade gjort Kviberg Arena möjlig genom en lansering enligt benämningen "idrottens shoppingcenter”. 

Konceptet är egentligen det samma även i Borås. Med flera verksamheter, och i synnerhet sådana som ger intäkter, uppstår möjligheter.

- Jag ringde Ola och han var intresserad från första stund. Vi träffades först en gång, sedan en gång till och då enades vi om en avsiktsförklaring, berättar Jacob.

Han ser fram emot våren när allt ska bli mer konkretiserat.

Trängseln bara större

Bakgrunden är den att Jacob Landegren är ordförande i Borås Konståkningsklubb och har sett hur det har blivit allt svårare med istider. 

Inte sedan 1972 har Borås fått mer konstfrusen isyta samtidigt som föreningarnas behov och trängseln har ökat.

Nu är planerna omfattande. Den totala isytan inomhus ska bli 65 x 115 meter och kunna skärmas av i fyra delar.

- Allt för att gynna alla grupper, betonar Jacob Landegren.

Här ska allmänheten kunna åka skridskor, det ska vara möjligt att via en 400-metersbana genomföra skridskotävlingar, konståkarna får äntligen vettiga träningstider, ett redan påbörjat och mycket lyckat projekt tillsammans med Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté kan få en fortsättning och, ja, många grupper ska gynnas.

Perfekt plats

- Borås skulle bli intressanta för egentligen alla grupper som sysslar med någon form av skridskoåkning.

Jacob Landegren tänker på hur idrottsturismen skulle kunna växa ytterligare i stan.

Platsen är också noga utvald. Att bilda en triangel med Borås djurpark plus det mycket populära badet med en 50-metersbassäng inomhus, där skulle Borås Isarena passa perfekt, framhålls i planerna.

Inte nog med ispalatset, hela paketet omfattar också ett boende av format.  En byggnad i tre plan med 100 studentbostäder och på sommaren tänk att bli vandrarhem

Beslutsfattarna lyssnar

Själva ishallen har en preliminär kostnad om 75 miljoner, ovalen 10 miljoner och sedan tillkommer 56 miljoner för bostäder.

Jacob Landegren och hans kamrater har ägnat en mängd timmar åt att försöka skapa ett koncept som fyller alla dagens krav. Energi och miljöfrågan är en stor bit.

- Ishallar ses som miljömonster. Därför föreslår vi en form av nollenergi-ishall med solplattor på taket som ska producera lika mycket energi som hela anläggningen kräver på årsbasis. 

Borås politiker och fritidschefen Tommy Jingfors har lyssnat och tittat på planerna och är lockade. Men kostnadsbiten är avgörande.

Beslutsfattarna följer utvecklingsarbetet och ser fram emot ett mera färdigt förslag i alla avseenden.

Ola Serneke och hans intresse av att äga och hyra ut delar av hallen till kommunen skapar ett intresse och i höst räknar parterna med att prata mer konkret. 

Jacob Landegren som såg det omöjliga som möjligt. Där började resan mot ett förverkligande av Borås Isarena.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.