Politiker nonchalerar drömanläggning

En träningsanläggning med 140 000-150 000 besökare. Per år. Besökarna är både barn, unga och gamla, både kvinnor och män, både amatörer och proffs. Både invandrare, nysvenskar och gammelsvenskar. Till en mycket låg peng eller helt gratis kan de träna en hel dag. Tillsammans. Utan att vara medlem. Det stoppar nu politikerna.

Träningsanläggningen är ett typexempel på vad Riksidrottsförbundet eftersträvar. Men inte Stockholms Stad. För staden vill lägga ner Årstagolfen. Stadens styrande partier har inte ens brytt sig om att besöka platsen som lockar alla dessa 150 000 besökare.

Alla är inte golfälskare, jag själv t ex är det inte. Men när det nu finns en träningsanläggning som uppfyller allt det som Riksidrottsförbundet, och även staten, efterfrågar, nämligen en anläggning där vi alla kan träna utifrån våra egna förutsättningar, så är det mycket märkligt att staden vill lägga ner verksamheten.

 

Vill eller kan politikerna inte förstå

Politikerna som styr staden, socialdemokrater och miljöpartister, kanske redan vet hur Årstagolfen fungerar. 

Det måste vara skälet till att de inte kommer ut och låter sig visas runt. Ja, de har förstås redan sett utslagsplatserna, platsen där du kan träna dina puttar, kortbanan med nio hål, platsen där du kan hyra klubbor för 20 kronor eller där du köper en hink med bollar för 50 kronor. Och förstått att man inte behöver betala ett dyrt medlemskap för att få komma dit.

Okunnighet är därför kanske inte förklaringen till varför man beslutar att en träningsanläggning är onödig när man ska bygga bostäder. Utan att man bara inte gillar sport. Att man tycker att idrott är meningslöst, trots att alla andra känner till hur viktigt det är med rörelse. Att golf inte är något att bry sig om. Trots att det faktiskt går att träna här gratis eller väldigt billigt, och att man kan ta sig hit utan bil.

 

Bostäder mellan vägarna

Ett drömscenario. Egentligen. Men inte för Stockholms Stad tydligen. För man vill bara bygga bostäder mellan motorvägarna. Och lite park. Och kolonier. Men inte träningsanläggningar och idrottsmöjligheter där folket ska bo. 

30 hektar ska bebyggas, det är bra för det behövs bostäder i Stockholm. Tre hektar behövs för Årstagolfens träningsanläggning. Lika mycket som kolonilotterna får, 80 kolonister.

Den 26 maj tas det första spadtaget för Årstafältets bebyggelse. ”En plats för möten”, är stadens vision, ”möten mellan människor, mellan nytt och gammalt, mellan stad och park.”

Det berör och lockar så många

Det låter tjusigt. Men för golfklubbarna i länet betyder det att man inte längre får ta emot tusentals nyupplärda golfentusiaster som gått nybörjarkurser och därmed kunnat lära sig träffa bollen på Årstafältet. Och för 150 000 pensionärer, barn och ungdomar betyder det att chansen att mötas över generationer för att få frisk luft och motion, försvinner. För att ledande politiska partier inte orkar se den verklighet som bedrivs på fältet. Det är för sorgligt. Till och med för en icke golfälskande äldre svensk kvinna.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.