Ideellt arbete sparade 2 miljoner

När nykomlingen Åby-Tjureda i elitserien basunerade ut att vi ska bygga en bandyhall var det många som hånlog. En bandyhall mitt i skogen i Åby-Tjureda socken med 750 invånare? Det går inte, var andemeningen. Underskatta aldrig smålänningar. Nu är hallen klar. Bygget tog fem månader. Världsrekord?

Kostnad: 43 miljoner kronor. Hallen är stålklädd men fullisolerad. Ljus och fin invändigt med träläktare som ger ett varmt intryck, Yta: 78x120 meter. Plats för 2 000 stående, plus 102 stolar som monterades på torsdagen. Takhöjd tolv meter till lamporna enligt Bandyförbundets bestämmelser.

De ideella insatserna är många och innebär besparingar på ett par miljoner kronor, Foto: Daniel Janlöv

Åby-Tjureda inleder med två bortamatcher, Hammarby och Sirius. Hemmapremiär den 6 november mot Frillesås, det sydligaste lag (Kungsbacka kommun) som spelat i den högsta divisionen. Mot alla odds lyckades Frillesås kvala sig kvar debutsäsongen. Men invigningen av hallen sker den 13 november i den andra hemmamatchen, mot Motala.

Rutinerad byggledare

Många ska äras för ideella insatser. Allra mest Bertil Sigvardsson, 72, med ett förflutet som byggnadschef på Icano i Älmhult i 23 år. Bertil var med i den grupp på fem personer som drog igång projektet. I gruppen fanns också bandyprofessorn Curt Einarsson, som var koordinator i inledningen innan Sigvardsson tog över som byggledare. Einarsson bor några kilometer från hallen.

Vi backar bandet - Den 17 mars var det möte i klubblokalen.  100-talet personer kom. Beslut togs att en grupp skulle undersöka möjligheten att bygga en hall. En intensiv period började. Till slut sa Växjö kommun ja till ett lån på 38,7 miljoner. Resterande 4,3 miljoner lade klubben själv. Kassaskrinet har vuxit under Owe Svenssons tid som ordförande under 53 år, han avgick på årsmötet i somras. Klubben har, eller hade, 6 miljoner i bankmedel, fem miljoner i fastigheter.

- Utan alla ideella krafter hade bygget blivit en och en halv, ja, två miljoner dyrare, säger Sigvardsson.

Inga snållänningar

Människor från trakten och från andra mer långväga platser ställde upp gratis. Supporterklubben som då hade 278 medlemmar, nu över 300, gick med håven och samlade in 620 000 kronor i samhället. Klubben har 1 200 medlemmar. Samhället? Det finns absolut ingen service på orten. Inte ens en pizzeria.  Gud nåde den gästande lags materialare som glömt skridskosnören. Han får tar en tur norrut till Växjö, 24 kilometer enkel resa.

      Den 6 maj kom det glada lånebeskedet från Växjö kommun.  6 juni började företaget Llentab, som byggt 10 000 stålhallar under 40 år, att jobba. De har byggt stommen, ytterväggarna och taket. 

- Grunden gjorde vi själva. Vi kalkylerade med 900 köpta timmar. Det räckte med 25. A-lagsspelarna rev den gamla läktaren och hjälpte till att bygga den nya. 1 200 timmars ideellt arbete. På det sätter sparade vi många kronor, säger Sigvardsson.

”Det största som hänt sen 1935”

Säg aldrig mer att smålänningar är snåla. En företagare hörde av sig och sa:

- Jag lånar ut fyra av mina snickare gratis under en vecka.

Klubben har fått 975 000 kronor i gåvor från privatpersoner och företag. Då är de 620 000 kronorna som supporterklubben samlade in medräknade.

Det var många som anslöt. Hantverkare, projektörer, grävmaskinister, ekonomer med flera. Och två herrar från bygden, 75 och 79 år gamla.

- Det har varit här och hjälpt till varenda dag bygget pågått. Till och med kom det en 80-åring från Stockholms södra förorter med småländsk mylla i fötterna och spikade, berättar Sigvardsson.

Det har varit en kärngrupp på tio personer som gjort mellan 300 och 500 arbetstimmar – gratis. 

Sigvardsson berättar att en dag kom en äldre man med rullator förbi, tittade på bygget och sa:

- Det här är det största som hänt på orten sen möbelfabriken brann ned 1935.

En bandyhall byggd på fem månader för 43 miljoner. Det finns bara ett ord: fantastiskt!

Inget lyxbygge som det nu byggs klart i Irkutsk i södra Sibirien i Ryssland där VM avgörs i mars efter SM-finalen. Kostnad: en miljard kronor.

Men bollen är lika rund i en hall för 43 miljoner.

Göran Söderlund

FOTNOT: 19-22 december spelas en 4-nationersturnering med Finland, Norge, Ryssland och Sverige i hallen som ännu inte fått något namn. Jakten på en sponsor pågår.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Många människor med något kuriösa fakta har tagit för vana att utmana sig själv i Vasaloppet. Men organisationen har koll och har fångat upp ett antal personer som vi känner från andra sammanhang.

En person som måsteframhållas speciellt är Torbjörn Svensson, Rydebäck, dövblind men som åkte Öppet Spår måndag 90 med guide på 14.00.15.Han fick starta en timme tidigare. En otrolig prestation!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.