Östersunds pengaregn

Tänk så nära det var. Östersunds FK chockade Arsenal och en hel fotbollsvärld med 2-1 segern mot Arsenal på Emirates Stadium. ÖFK har tjänat 51,7 miljoner kronor på sitt Europacupspel.

Östersunds klack under sextondelsfinal två mellan Arsenal FC och Östersund FK i Europa League på Emirates Stadium i Islington, norra London. Foto: Robert Henriksson / TT

Alla lag som nådde 16-delsfinalen var garanterat 500 000 euro, närmare fem miljoner kronor.

Den här säsongen hade Arsenal bara en förlust på Emirates, mot Manchester United. Ni förstår prestationen.

5 000 östersundsbor fanns på plats i London. Efter 2-0 sjöng fansen: ”4-0, 4-0, 4-0!” Påhejade av ordföranden Daniel Kindberg iklädd kostym. Efter matchen tågade hela klacken genom Londons gator.

Hemmapubliken buade ut sitt lag efter slutsignalen.

Potter stolt

– Jag är oerhört stolt över insatsen. Vi pratade om att försöka spela bra, vinna matchen och hoppas på ett mirakel. Vi nådde två av tre. Sett till prestationen, karaktären och modet hos spelarna var det på en väldigt bra nivå, sa Graham Potter efter matchen enligt Uefa.

Potter skrev in sig i historieböckerna som den förste engelska tränaren att vinna en Europacupmatch i London på fyra år. Totalt har bara sex engelska tränare vunnit på Emirates någonsin, skriver tv-kanalen BT.

När det gäller Graham Potter skriver Daily Mail:

”Potters saga fortsätter, det var en mycket fin audition av honom”.

Kindbergs besked om Potter

Det har ryktats att Stoke och nu senast krisklubben West Bromwich är intresserade av hans tjänster. Ordförande Kindberg klipper av diskussionen med:

– Han ska ingenstans. West Bromwich har inte råd. Ska han gå till en klubb så ska han gå till en av Europas stora klubbar.

Hur kunde Arsenalförsvaret uppträda så virrigt? Backen Rob Holding sa:

– Vi blev chockade när de gjorde två snabba mål, vi fick panik. Vi såg det…

Kommentarerna om Arsenals insats i engelsk media och från gamla storspelare vara inte nådiga.

”Östersund kan hålla huvudena högt. De har verkligen satt avtryck. De har skickat chockvågor över hela kontinenten”, skrev Daily Mirror.

”Östersund har varit strålande, men Arsenal är en total förödelse”, skrev fotbollsreporten Darren Fletcher på Twitter.

Wenger imponerad

Arsenals mångårige manager Arsène Wenger berömde ÖFK:

”De spelade väldigt bra, de är ett bra lag och kollar man på deras resultat i turneringen ser man de har gjort det bra. Det blev tydligt ikväll att det inte bara är en slump”, sa han bland annat.

Laget liksom supportrarna flög hem på torsdagskvällen. Och nu lovar kommunalrådet Ann Sofie Andersson att spelarna ska hyllas av kommunen. Hon räknar med att slå två flugor i en smäll. Skidskyttarna Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson, guldhjältar båda, bor också i Östersund.

Arsenal då? De lottades mot Milan i kvartsfinalen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.