Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Mix av ideellas ideologi och företagens lagar

Det här inlägget handlar tack och lov inte om de tusentals fall där föreningar har fuskat med skatten, i en del fall trots socialdemokratiska finansministrar som ordförande, utan om förslaget på nya skatteregler för idrotten.

Nu interpelleras det i Riksdagen om förslaget till ny beskattning. Vänstern är emot. RF har reagerat med ryggmärg och som den socialdemokratiska organisation man är, utifrån viljan att beskydda den ideella föreningen av femtiotalets modell. De är försiktigt uttryckt emot.

Jag är för den nya modellen som jämställer föreningar med företag för de delar av verksamheten som är att jämställa med näringsverksamhet.

De undantag som finns för små föreningar i förslaget täcker alla former av ideell verksamhet. Övriga föreningar är redan jämställda med företag utifrån lagar om arbetsgivares skyldigheter, miljölagar, arbetsrättslagstiftning, moms, arbetsmiljö, konkurrenslagstiftning, PUL med mera.

De här föreningarna har levt i en mix av det ideellas ideologi och företagens lagar. Med det sämsta av båda världarna som följd.

En stor del av föreningarnas verksamhet konkurrerar på ett eller annat sätt med företags verksamhet eller är att se som direkt näringsverksamhet. Det är ett faktum. Trenderna är entydiga att den delen ökar. Klubbarna är fastighetsägare av allt från golfbanor och gym till Borås Arena. Klubbarna har anställda och får majoriteten av sina intäkter från andra än medlemmar.

Vi har i Sverige en bra lagstiftning och ett förmånligt skattesystem för företag. Här har både socialdemokratiska och borgerliga regeringar skapat ett företagsklimat som är positivt (sossarna har skapat ett negativt klimat för ägande av företag men det är något annat).

Om vi nu ger alla de föreningar som redan idag agerar på samma marknad och som om de vore företag tydligare regler så blir det bättre för alla. De små föreningarna lever kvar i sin ankdamm med några hundratusen i omsättning för bowlingklubben om 25 personer, skidskytteföreningen med 30 aktiva och så vidare.

Någon enstaka hamnar i kläm men för alla de stora blir den nya modellen bättre. Framförallt av ett skäl.

Det blir uppenbart att man är jämställd som skattesubjekt med andra företag och man kan agera utifrån detta. Det blir uppenbart att man har samma skyldigheter som Ericsson när det gäller lagar om arbetsrätt, konkurrensbegränsningar, miljö och skatter.

Att vi sedan den här vägen påskyndar övergången till att föreningar måste sträva efter att gå med vinst är underbart. Även om vinsten återinvesteras i verksamheten är vinst en förutsättning för att utveckla verksamheten.

Vinst kan gå från ett fult ord till ett fint ord i Föreningssverige.

Det är på tiden och då finns det förutsättningar att utveckla idrotten som den viktiga del av upplevelse och tjänstesamhället som idrotten utgör.

Dan Persson

Krister Frost (inte verifierad)

fre, 2010-03-19 11:28

1. Hej Jag delar Din upfattning,

Hej Jag delar Din upfattning, de delvis oklara reglerna i gränslandet mellan ideell verksamhet och näringsverksamhet skapar stora problem. Vi får tillsammans ta ansvar för den kompetensökning som kommer att behövas inom den ideella sektorn. En fördel med ökad kompetens blir också, förhoppningsvis, en minskning av den illojala konkurrens, genom "ekonomisk doping", som tyvärr ibland förekommer. MVH Krister

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.