Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Konflikten mellan ägarna kan sänka Hammarby

Hammarby fotboll AB, cirkus eller soppa? Eller vad? Det enda intressanta som sagts är den avgående Åsa Sånemyrs uttalande idag:

- Hammarby Fotboll AB var två veckor från konkurs innan uppgörelsen med Linus Hallenius gick igenom.

Inte ens de här miljonerna räcker?

Det bevisar dels mina tidigare krönikor i ämnet och gör det troligt att inte ens pengarna från Hallenius räcker till att bli ett elitlag igen.

En öppen konflikt mellan den ideella föreningen och AEG hjälper inte till direkt. På det kommer att de sportsliga prestationerna i fjol och i år inte ger eventuella nya investorer hopp om god avkastning.

Min gissning är att föreningen nu tänker så här: Först tvingar vi AEG att sälja sina 49 procent till oss för en mycket lång summa. Då äger vi 100 procent.

Sedan gör vi en nyemission där vi emitterar 99 procent nya aktier med en ordentlig överkurs. Självfallet kan då nya ägare vara fans som köper en liten post var och gör det utifrån att man emotionellt är beredd att betala för att rädda Bajen.

Saknar en strategi för överlevnad

Att finna en rationell kommersiell aktör som går in är väsentligt mycket svårare. Det uppstår ett antal skattekonsekvenser och bokföringskonsekvenser som inte är att leka med för ett investerande företag.

Jag har lärt mig att det inte är någon större idé att göra en explicit förklaring till varför i det här forumet men om AEG får två millar för halva Hammarby ena dagen blir det svårt få en revisor tilstyrka att halva firman är värd 20 millar veckan därpå. Så enkelt är det.

Sånemyrs avgång indikerar att Hammarby saknar egen långsiktig överlevnadsförmåga utan nya pengar och att Halleniuspengarna bara räcker till för att ta sig ur konkursrisken men på intet sätt ger Bajen en grund för framtiden.

Det som bekymrar är inte den dåliga ekonomin, inte de uteblivna sportsliga resultaten utan att konflikten mellan ägarna som nu kommit i öppen dager.

En konflikt som kostar ännu mer

Man behöver inte veta mycket om ett bolag för att inse att konflikt mellan ägare leder till kapitalförstöring. Här är dessutom den ideella gemenskapen extremt begränsad.

Det som är en piss i Mississippi för AEG är en förmögenhet för den ideella föreningen.

AEG är en amerikansk superkapitalistisk fastighetsutvecklare. Hammarby är en helylle svensk ideell förening med en närmast socialistisk tradition.

Det är ur det perspektivet förvånande att Ohly är djurgårdare, han utgör urtypen för en Bajen-supporter.

Personligt ansvar vid en konkurs

Sånemyrs uttalande är intressant av flera skäl. ”Två veckor från konkurs” är att vara på obestånd. Om ett bolag kan anses vara på obestånd uppstår idag ett stort personligt ansvar för styrelse och indirekt även för VD om man inte hanterat formalia.

Formalia är att upprätta en så kallad kontrollbalansräkning. Har man inte gjort det så uppstår personligt ansvar för medlemmarna i styrelsen. De blir helt enkelt skyldiga att privat betala de skulder som bolaget har på ett antal områden.

Den här konflikten mellan ägarna kan sänka Hammarby.

Dan Persson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.