Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Nu bevisas det igen - huliganerna är olönsamma

Idag kom domen mot AIK. 550 000 kronor i böter kommer som lök på laxen på färre betalande besökare och andra ekonomiska problem.

Besökare blir bortskrämda

I förra veckan stämde Djurgården den idiot som stormade planen och slog en spelare från motståndarlaget på 1,2 miljoner kronor. Idioten kommer självfallet inte att kunna betala men beloppet är i underkant av DIF:s förlust och stämningen är principiellt viktig.

Det är dessutom troligt att minskat åskådarantal inte bara beror på idiotin att starta allsvenskan i mars och den låga kvaliteten utan i AIK:s fall även på att stora grupper besökare skräms bort.

Bra fotboll är bland det mest fantastiska som finns i upplevelse och en produkt som kan generera mycket stora intäkter. Men så länge lagen sedan ger bort alla pengar till spelarna enligt den marxistiska modellen att arbetarna skall få mervärdet blir det självfallet ingenting över ändå.

Odemokratiska medlemmar

AIK såväl som Hammarby har i media medgett att man pratar direkt med företrädare för huliganerna och det finns flera tillfällen när de uppenbart fått påverka beslut.

Dagens böter för AIK borde skicka en extremt tydlig signal till idrotten.

Slutsatsen är kristallklar och enkel.

Huliganer är olönsamma kunder och odemokratiska medlemmar.

Faktiskt samma regler för alla

AIK (och andra) får då ett väldigt enkelt förhållningssätt till de här grupperingarna.

•    Vill de ha synpunkter på föreningen så måste de bli betalande medlemmar och motionera till årsmöten om de förändringar de vill ha igenom.
•    Vill de ha synpunkter på bolaget så får de köpa in sig och rösta på bolagsstämma. Som kunder till bolaget kan de också rösta med fötterna, dvs sluta köpa företagets produkter (matchbiljetter).
•    De som inte ställer upp på ovanstående enkla regler eller beter sig dumt på matcher stängs av och utesluts som medlemmar.

Allt annat är att skapa risker för verksamheten som inte går att försvara. Är det så trist att ovanstående skapar risker för personer i styrelser så är det ett ärende för polisen.

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

ons, 2010-09-29 18:55

1. Marxistiska modellen? Du

Marxistiska modellen? Du kanske skall sluta slänga dig med begrepp som du inte riktigt behärskar bara för att få fram någon slags luddig politisk poäng som har föga med din huvudfråga att göra.

gp (inte verifierad)

tors, 2010-09-30 07:55

2. Efter det senaste

Efter det senaste huligankravet på AIK-styrets avgång fick packet beskedet att det gick att höra av sig den regelrätta vägen (bolagsstämman). Ansvarig huligans replik (i TT-telegram): ”Vi köper det, nu blir det inga hot eller så” är vad jag förstår första gången som en företrädare för glädjedödarna faktiskt erkänt vad deras verksamhet går ut på. Trots det var det ingen tidning som uppmärksammade det och spann vidare. Självklart måste klubbarna sluta ta hänsyn till vad dessa ansvarslösa mafiosos tycker.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.