Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

AIK:s räddning - subprimelån i ny tappning

Världens befolkning har lidit hårt av den uppfinning som döptes till SIV eller Structured investment vehicle, dvs en paktering av ett antal fordringar och tillgångar som sedan kunde styckas och säljas till investorer, exempelvis huslån till människor som inte kunde betala baserade på ett husvärde som inte fanns. Ingen begrep vad det var, inte ens de som satte kreditbetygen och i efterhand visade det sig att värdet var en bråkdel.

En smart idé

Finansmarknaden har lärt sig lite grann men kommer självfallet att göra om misstaget snart bara de möjliga vinsterna finns i första ledet.

Nu kommer produkten till Sverige. AIK skall lösa sin prekära ekonomiska situation genom värdepapperisering. Dvs värdet på spelarna paketeras tillsammans med framtida eventuella vinster vid försäljning av spelare och säljs ut.

För belopp ner till 1-10 000 (min gissning) köper man en andel av en spelares värde. AIK behåller alla sponsorrättigheter och alla idrottsrättigheter.

Smart. Tar man det administrativa härke som det innebär att gå ner på 1000-kronorslotter så får man fansen att köpa med hjärtat. Några kommer dessutom att göra bra affärer.

...några små detaljer

Det finns några små detaljer som gör att jag för egen del inte lägger hela förmögenheten i de här pappren.

1. Värdet på spelaren kan sjunka ordentligt vid skada, vid felaktigt beteende och för att kontraktet snart går ut (Bosman)

2. AIK har inte en ledning som historiskt har visat sig vara skickligast i Sverige på spelarköp och försäljningar. Inte så att det går att jämföra med att ha Madoff som fondförvaltare men en bra bit ifrån Didner och Gerge eller Skagen fonder.

Emotionella skäl

3. Spelarförsäljningar är ingen bransch för söndagsskolegossar. Affärerna är mycket komplexa, mellanledens inblandning inte helt enkel och skatteträsket inte att leka med. Andelen av värdet som hamnar hos den säljande klubben är mindre än 100 procent.

4. Det kommer att uppstå konflikter mellan ägarna av spelaren och klubben.

Däremot tror jag att AIK kommer att få många investorer som vill vara med och rädda klubben av emotionella skäl. Då är den här produkten, som teoretiskt (och i några fall praktiskt) har en uppsida, bättre än att be om gåvor.

Dan Persson

Krille (inte verifierad)

fre, 2010-10-22 10:39

1. kommer det en ny krönika om

kommer det en ny krönika om Hammarby Fotbolls kommande konkurs månne? ;-)
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.