Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

- Årtiondets rättsövergrepp

Domen mot Bro Hof och Björn Örås för miljöbrott är en rättskandal av sällan skådat slag. Århundradets hade blivit lite mycket med Hajby, IB-affären och Van der Sopborstes alla domar. Men årtiondes är det definitivt.

Örås har satt Upplands-Bro kommun på världskartan, lagt miljoner på att skapa bättre miljöer för fågelskådare och andra som vill utnyttja naturreservaten i ett område som innan Björn var totalt otillgängligt och helt förslummat. I övrigt har han till 120 procent följt de överenskommelser som gjorts med kommunen i form av korrekt firmatecknare.

Rättsvridiga grunder

Nu har länsstyrelsen dömt Bro Hof att återställa ett område vid Sveriges i särklass bästa golfhål med kostnader på tiotals miljoner på grunder som är totalt rättsvidriga. Den part som agerat mot Örås är samma Upplands-Bro kommun som gjort avtalen med honom. Den dåvarande beslutsfattaren har vittnat till Örås fördel. Han är den enda med heder kvar.

Upplands-Bro kommun har agerat motstridigt medborgarnas intresse. När en oansenlig förortskommun med stora sociala problem och helt utan attraktionskraft äntligen får något som kan sätta dem på kartan och lyfta dem ur bilden av miljonprogramsslummen så får nya tjänstemän för sig att förstöra alla möjligheter för kommunen att utvecklas.

Jag lider med Örås. Här saknas uppsåt, här har han agerat korrekt, här har Örås investerat egna pengar för att gynna miljöintressena och så drabbas han av jantelagen och inkompetenta, subjektiva, rabiata kommuntjänstemän som får Don Qijotte att framstå som en rationell person.

Har tjänstemännen åtalsimmunitet?

Nu är anställda tjänstemän i Sverige tydligen icke åtalbara. De kan begå vilka brott som helst i tjänsten utan att ta något ansvar och det går inte ens att stämma dem när de begår brott. Är det vad vi ska tro?

Örås måste vara fruktansvärt ledsen. Jag hade varit galen. Jag tycker han skall begrunda Balzac’s berömda uttalande. ”Hämnden är en anrättning som smakar bäst när den är kall”.

Upplands-Bro kommun är numera att betrakta som en rättsvidrig och totalt opålitlig myndighet. Det är helt enkelt korkat att bo i Upplands-Bro kommun, det är dumt att ha företag där. Kommunens företrädare skall skämmas och deras vänner bör säga upp bekantskapen med dem.

Det är totalt vidrigt att Sverige kan kalla sig för ett rättsamhälle om detta kan inträffa. Överenskommelser med högsta chefer kan faktiskt i efterhand visa sig inte giltiga. Medborgare kan inte lita på myndighet.

Och då kan Örås svara med...

Några idéer som Björn kan fundera över utöver alla överklaganden som går att göra är som följer.

1. Differentiera Greenfee. En ordinarie Greenfee på 3000 kronor och rabatterad greenfee för ”turister” definierade som människor som bor i andra kommuner.

2. Det pågår en tvist med kommunen. Inga kontakter eller relationer med kommunen bör därför föreligga utom med Bro Hofs jurister. Inte spel på bana, inte besök i restaurangen. Alla företag som Bro kommun vill attrahera måste få reda på att det är farligt att etablera sig i kommunen. Hemsidan för Bro Hof bör självfallet innehålla en tydlig varning om samarbete eller etablering i Upplands-Bro. Örås bör bara samarbeta med företag i kommunen som har samma varning för kommunen på sin hemsida.

3. Alla samarbeten som Bro Hof gör med hotell, turistindustri och liknande bör göras med företag utanför kommunen. Målet kan sättas till att tio gånger kostnaden för omställningen skall genereras i andra kommuner. Trist att straffa i övrigt oskyldiga företagare men de får väl stämma kommunen. Det är svårt att tänka sig att någon som uppskattar kvaliteten på Bro Hof vill vara relaterad till kommunen.

4. Inga bilder av Bro Hof, ingen text om anläggningen får användas i marknadsföring eller information om kommunen. Bro Hof ligger i Stockholms län, inte i Bro Hofs kommun. Bro Hof samarbetar med Stockholms stad och andra kranskommuner inte med Upplands-Bro kommun.

7. Scandinavian Masters bör söka samverkan med Stockholms stad som värdkommun. Inga relationer med kommunen och om detta ej går bör man överväga att lägga ner tävlingen. Masters är för stort för att ha relationer med en kommun utan varumärke.

Förmögen och golfare, aj, aj, aj

Det rättsövergrepp Örås har utsatts för är fruktansvärt. Sverige i form av Upplands-Bro kommun har agerat på ett sätt som får Burma och Nordkorea att framstå i positiv dager. Kommunen har ljugit och bedragit.

Det faktum att Örås är förmögen och golfare synes på miljöhemsidor vara enda grunden för att han är skyldig. Det är troligt att också den tjänsteman som drivit frågan har agerat mer på ideologiskt tveksamma grunder än på fakta.

Don’t get mad Björn, get even.

Hur den valda ledningen för Upplands-Bro kommun medvetet kan skada kommunen på detta sätt är en fråga som saknar svar?

Dan Persson

TJ (inte verifierad)

tors, 2010-11-11 09:09

1. Instämmer. Det är helt

Instämmer. Det är helt obegripligt agerat av kommunen. Detta case borde granskas av Josefsson och Uppdrag granskning, men det kommer aldrig att hända eftersom Örås har pengar.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-11-11 12:37

2. Var är problemet? Är det nu

Var är problemet? Är det nu så att det finns ett beslut på att det byggts på felaktiga grunder så är det väl bar att acceptera. Gnälla har aldrig varit Örås paroll så jag ser faktiskt inget stort problem i detta - bygg om, kosta vad det vill och visa att beslut är beslut. Att gnälla tjänar ingen på och att överklaga blir ju bara en annu mera utdragen diskussion om rätt och fel. Säg såhär: vi bygger om även om det inte är vårat fel. Då vinner man mer än att tjata sönder ärendet.. Det kommer ju att kosta, !!! Ja, så är det...

Henrik (inte verifierad)

tors, 2010-11-11 16:21

3. Dan, förutom kall hämnd finns

Dan, förutom kall hämnd finns ännu ett talesätt - har man svaga argument höjer man rösten och ser arg ut. Kan man få lite fakta i målet, eller åtminstone handlingar som styrker din version av storyn. Och hänvisa helst inte till den här enär det är en partsinlaga av advokatfirma betald av Örås för att tillse att Örås vinner målet. http://www.brohofslott.se/source.php/1157674/Mannheimer_Swartling.pdf Har du något att säga om detta, ordförandens i U-Bros miljö- och byggnadsnämnd, beskrivning av caset från sitt håll? http://www.folkpartiet.se/Folkpartiet-nara-dig/Stockholms-lan/Kommuner/U... Det hela är, som B Johansson (s) konstaterar, inte fråga om politik utan om myndighetsutövning. Myndighetsbeslut kan överklagas till länsrätt, kammarrätt och regeringsrätt. Kanske ett rimligare tillvägagångssätt än att hämnas? För övrigt, apropå Jante, jag antar att du är medveten om att Jante skapades av en norsk författare och handlar om hans uppväxt i Danmark? Det är alltså inte en saga om en svensk kommunalpolitiker påhittad av någon i Bullshit Bingo-branschen.

Bo Majling, Järfälla (inte verifierad)

fre, 2010-11-12 12:57

4. Varför tar ni in ett sådant

Varför tar ni in ett sådant här inlägg? Det är ju helt tydligt skrivet i ren affekt, späckat med förvrängda fakta. Jag citerar ur det skrivna känslosvallet: "När en oansenlig förortskommun med stora sociala problem och helt utan attraktionskraft äntligen får något som kan sätta dem på kartan och lyfta dem ur bilden av miljonprogramsslummen så får nya tjänstemän för sig att förstöra alla möjligheter för kommunen att utvecklas". Det är rent pinsamt att läsa något sådant. Det är också rent pinsamt att ni i "Idrottens affärer" släpper fram floskelfördomar som denna. Nej, herr bloggare ta och läs hela ärendet och de beslut som tagits och gör ett nytt försök när du lugnat ner dig.

Anonymous (inte verifierad)

lör, 2010-11-20 18:24

5. +1 Detta är något av det

+1 Detta är något av det mest pinsamma jag läst.

Bengt Johansson (inte verifierad)

fre, 2010-11-19 01:17

6. Det kanske är på plats med

Det kanske är på plats med lite fakta som i och för sig är offentliga handlingar men som inte riktigt når fram i den mediabevakning som skett. Kommunen medverkade till en ovanligt snabb planprocess i vilken naturskyddsintressen, kulturintressen, friluftslivsintressen, hembygdsintressen mm involverades. Genom kompensationsåtgärderna naturreservat samt natur- och kulturstig blev det OK för att anlägga golfbanan enligt en detaljplan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning och därefter exploateringsavtal, beslut om inrättande av naturreservat samt ett bygglov i enlighet med detaljplanen. Det stora problemet är att det muntliga avtal Björn Örås påstår sig träffat med den tidigare kommundirektören inte stämmer med de handlingar Örås genom sina konsulter visade för kommunen senare när de kommunala besluten skulle fattas. Delar av golfbanan har anlagts i naturreservatet till en yta som motsvarar ca 10 fotbollsplaner. I planbestämmelserna anges att greener, fairways och utslagsplatser inte får anläggas i en zon närmast Broviken och detta illustreras klart på plankartan. Dessutom anges i planbeskrivningen att i en 100 meter bred zon mot Broviken ska avvattning av banområden som gödslas och behandlas med bekämpningsmedel avledas till lokala dammar för att förhindra läckage till Mälaren. Vem som helst kan på plats se att dessa planbestämmelser inte följts. Om man nu ville bygga golfbanan så som det gjorts, varför beskrev man det inte så från början så att allmänheten under planprocessen och politikerna i beslutet hade haft dessa fakta på bordet?
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.