Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Bro Hof-konflikten skapar bara förlorare!

Vi har en straffutmätning utifrån brottets grovhet i Sverige. Kör jag 10 km för fort får jag böta en tusenlapp. Skjuter jag någon så får jag livstids fängelse. Den här strukturen finns det starkt stöd för bland befolkningen. Straffet skall helt enkelt stå i relation till brottet.

Ingen lider skada

I planärendet runt golfbanan Bro Hof har vi nu hamnat totalt fel. Här har vi en fortkörning på 0-20 km i timmen men det är livstids fängelse eller dödsstraff som skall utmätas om Bro Hof fälls. Vad värre är, anmälaren kommunen är förmodligen en större förlorare än Bro Hof.

Ingen har dessutom lidit någon skada, inte kommunen, inte fågellivet, inte miljövänner, inte golfare. Om Bro Hof byggt utanför detaljplan så har man byggt inom den överenskommelse Bro Hof gjort med samma kommun.

Kommunens försök att polisanmäla Bro Hof har fallit totalt, nästan på nivån att det går att troliggöra att anmälningarna i sig var att se som myndighetsmissbruk.

Har ägaren lust att stoppa i flera miljoner?

Alla som kan något om golf förstår att överenskommelsen att få bygga ner till vattnet var en förutsättning för beslutet att bygga banan. Därför saknar kommunens påståenden också trovärdighet.

Kvar är ett planärende som saknar värde för någon. Straffet i form av återställande och ombyggnad är fortfarande fullt jämförbart med stegling och halshuggning.

En nedläggning av Bro Hof som konsekvens känns långt borta men det handlar nog mer om ägaren har lusten kvar att stoppa in mera pengar efter den behandlingen han upplever sig vara utsatt för av kommunen.

Ett beslut med många konsekvenser

En ombyggnad med en golfbana som upplevs som lika bra kostar i den övre delen av 50 till 100 miljoner och den kostnaden gör lönsamhet och avkastning på investeringen besvärlig. Lägg på ett år med stängd bana som annan konsekvens. Grunden för ett beslut om ombyggnad om Bro Hof förlorar torde därför vara en rapport från jurister som starkt styrker att det går att vinna ett civilrättsligt mål mot kommunen som då får betala ombyggnaden.

Risken att kommunen som konsekvens tappar den marknadsföring som Nordea Scandinavian Masters årligen utgör skall heller inte förringas och att Sverige samtidigt tappar det största årliga idrottseventet.

Bro Hof är också den enda motorn för det stora projekt för att locka golfturister till Sverige som nu satts igång så resten av golf-Sverige såväl som statskassan är också förlorare.

Här finns enbart förlorare

Om kommunen vinner är kommunen en förlorare. Bro Hof som en av världens bästa golfanläggningar kan man inte använda för att lyfta kommunens varumärke, det blir svårt att attrahera företagare som har lätt att ta till sig Bro Hofs version att kommunen sysslar med Pactum turpe (nesligt avtal). I värsta fall förlorar kommunen ett civilmål till kostnaden av ca 12 000 kronor per skattebetalare.

En kranskommun med en dryg procent av regionens invånare lite för långt ut för att dra nytta av Stockholms tillväxt blir då den största förloraren om Bro Hof fälls. Alla andra är också förlorare.

Att i det läget ha åsikten att principer och formalia är det viktigaste som finns är inte längre rimligt.

Det är dags för kommunen att börja fundera på vad som är bäst för kommunen, att lägga prestigen och principrytteriet åt sidan och finna en lösning så att målet läggs ner. I utbyte kan man säkert förvänta sig att Bro Hof tar på sig att sköta naturreservatet i tio år till.

Dan Persson

Emil D (inte verifierad)

tors, 2010-11-18 08:48

1. Att få ett muntligt beslut

Att få ett muntligt beslut från en tjänsteman på kommunen är lika lite värt som att få det från en tjänsteman på skatteverket eller vilken annan statlig eller kommunal tjänsteman som helst med myndighetsutövning som arbetsbeskrivning. Så är det och det vet ALLA som gör affärer - det borde även herr Örås ha vetat - och att grunda ett så kostsamt bygge som en golfbana på muntliga utfästelser känns på gränsen till oseriöst. Vad som är bäst för kommunen är ointresant, det som är intressant är att lagar och förordningar gäller för alla och det är de om gäller INNAN man ens börjar - att "cut corners" och tro att det fixar sig på vägen sedan är en iofs väl utvecklad metodik bland (framförallt) framgångsrika människor för att nå dit/få det man vill, men det är inte rätt. Oftast inte moraliskt och i det förevarande fallet inte heller juridiskt. Punkt slut. Användandet av svåra ord och krångligt uppbyggda meningar förändar inte det förhållandet.

Tommy (inte verifierad)

tors, 2010-11-18 09:42

2. Hur har kommunen lyckats att

Hur har kommunen lyckats att missa dels hur & var banan skulle byggas och sen var den sedermera byggdes med tanke på att denna process bör ha tagit minst ett par år att genomföra? För mig verkar det extremt osannolikt att det hela bara baserades på en enda tjänstemans muntliga löfte(som sen inte gäller) och att bygget sedan genomfördes utan att kommunen hade någon som helst koll? PS.Avundsjuka paragrafryttare finns det som alltid ett överflöd av.DS

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-11-18 09:51

3. Det här kan väl bara hända i

Det här kan väl bara hända i Sverige. Här har en privat aktör satsat flera hundra miljoner ur egen ficka och skapat en av världens bösta golfbanor. Kommunen borde jubla och göra allt för att frågan skall få en lösning. Istället sätter man sig på tvären och jante-lagen har återigen visat sitt fula tryne. Det här handlar naturligtvis om prestige från kommunens sida (men dessvärre också om arrogans och översittarmentalitet från en självgod Örås).

Hasse (inte verifierad)

tors, 2010-11-18 13:44

4. Det är INTE ok med att göra

Det är INTE ok med att göra låta det här gå förbi utan kraftig bestraffning. Det är precis sånt här som gör att folk och företag börjar göra som dom vill bara dom tillräckligt mycket tror att dom gör rätt!

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tors, 2010-11-18 19:13

5. Naturligtvis gäller samma

Naturligtvis gäller samma byggnadslovsregler för en som bygger golfbana som för mig som bygger ett hus. Det skall finnas ett skriftligt bygglov med tydliga underlag. Lustigt nog är det människor med ordets, maktens eller kapitalets styrka som försöker flytta gränserna. Om golfbanan är denna fantastiska tillgång för både kommun (invånare) och ägare så brukar många kommuner komma överens efter en förhandling om en mycket rundlig straffskatt. Att först bryta mot tillstånden och sedan söka publikens stöd borde inte fungera i vårt samhälle.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.