Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Huliganerna har fått en prislapp"

Örgryte IS måste betala för polisbevakningen för att verksamheten drivs i bolagsform. Kammarrättens dom har fallit. Den är inte förvånande.

En kommentar som kommer att lysa med sin frånvaro är ”men om man driver verksamheten så att polisen inte behövs så uppstår inga kostnader för polisbevakning”. Nu är den tulipanarosen inte helt enkel att genomföra och då är det tillbaka till verkligheten som gäller.

Vi har fått en prislapp på huliganerna och på klackarnas kollektiva hjärnsläpp. Det får vi sätta på plussidan. Klubbar som inte har huliganer och andra idioter bland sina fans får mer pengar över till sportsliga framgångar. Det är också något positivt.

Sportsligt riskerar vi att bortalagens fans inte får tillträde till arenorna.

Gränsdragningsproblematiken kommer också att bli enorm. Var går den geografiska gränsen där polisen jobbar gratis. Vilka ordningsstörningar skall arrangörsklubben ansvara för och hur länge innan och efter matchen är arrangören ansvarig.

Om polisen nu säljer tjänsten ”ordning på arenan” så borde kunden ha rätt att ställa krav. Dvs för att polisens faktura skall attesteras så skall polisen ha uppfyllt den överenskomna tjänsten.

Det kan vara så att möjligheten att köpa ”rätt till våldsmonopolet” ger bättre ordning per krona än dagens läge. Domen behöver alltså inte betyda allt för mycket.
Sedan är det så att det uppstår nya affärsmöjligheter. På samma sätt som man tecknar en försäkring när man hyr bil så kan vi få biljetter med riskförsäkring som tillägg. 200 spänn i premie på Norra Stå och pengarna tillbaka enbart om polisen inte skickar faktura.

Vi riskerar också olika typer av ”fiffiga lösningar” där en förening står som arrangör medan intäkterna hamnar i bolag kommer att bli fundamental. Det enda vi vet är att den typen av kreativt krångel för att följa regelverk i slutändan skadar verksamheten.

De som till veckan skall pynta in sina pengar i AIK:0s nyemission får på ett något oväntat sätt se möjligheten att få någon avkastning försvinna till Sveriges efter DO och Försäkringskassan minst effektiva myndighet.

Jag har svårt att se att AIK kan lastas för detta, dvs att emissionsvillkoren borde ha informerat om risken med ”fel” dom i kammarrätten. Det kan dock skada den viktigaste delen av emissionsprocessen, dvs inbetalningen. Frågan ”hur mycket har AIK Fotboll AB budgeterat för poliskostnader 2011?”, kommer att ställas.

Sedan kommer det roliga. Vi har nu en dom, ännu icke laga kraftvunnen, men en dom som tydligt klargör att det är ointressant om bolaget ägs av en ideell förening.

Vårt civila samhälle har alltså underkänt hela grunden för den diskussion som nu pågår runt 51-procentsregeln. Ett bolag är ett bolag oavsett vem som äger bolaget.
I logikens namn innebär det att RF och RIM antingen får säga ”seriespel sker bara i formen ideell förening” eller också bör säga ”Det är ointressant vem som äger”.

Alternativet är att underkänna den logik som svensk lag bygger på.

Men, idrottsbolagen har fått ett pris på huliganismen och en logisk konsekvens torde vara att alla diskussioner om klackarnas lönsamhet har fått en tillkommande parameter. Nu leder detta förmodligen till att skötsamma personer som bara är med och skapar skön stämning får vara med och betala för de avarterna inom klackarna ställer till med.

Det blir också en konsekvens av domen att idrottsbolagen måste få bestämma vilka de skall acceptera som sina kunder.

Dan Persson

Johannes (inte verifierad)

tors, 2011-02-10 12:11

1. Tänk om jag hade en krona för

Tänk om jag hade en krona för varje dumhet Dan Persson skriver, f-n jag skulle kunna betala varenda polisinsats i Sverige de kommande 10 åren...i förskott.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-02-10 17:26

2. Intressant, Dan. Men hur

Intressant, Dan. Men hur beräknar man det stämningsvärde som klacken ackumulerar? Det är ju ungefär samma problem som vid beräknandet av nyttan av CSR förmodar jag. Hur stor del av produkten fotboll utgör stämningen på läktaren? Hur räknar man om det i pengar?

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.