Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Sätt dit dem, de har lekt bolag med våra pengar

Örgryte Fotboll AB går i konkurs. Handelsbanken och staten förlorar knappt 20 miljoner kronor. Ett antal leverantörer förlorar ca 2 miljoner. Här hittar man de som kan gå i konkurs, få sälja huset eller på annat sätt drabbas hårt.

Motiveringen till konkursen är att sportsliga mål inte uppnåddes. Styrelsen i bolaget vidgår alltså att man medvetet drivit bolaget in i obestånd utifrån en förhoppning om avancemang till Allsvenskan.

Om det nu inte sitter en formaliafantom i bolagets styrelse och om man inte antedaterat ett antal dokument så är det sannolikt att man missat något datum för upprättande av kontrollbalansräknig under resans gång.

Då är styrelsen personligt ansvariga. De får ta fram lädret och se till att samhället, handelsbanken och leverantörerna får igen sina pengar.

Bevisen finns dessutom i kammarrättens dom där ÖIS som sitt försvar hävdat att bolaget inte var vinstdrivande. Styrelsen vidgår här att man inte begriper ens det grundläggande om näringsverksamhet och det ansvar som finns enligt aktiebolagslagen.

Konkursansökan lämnas in på fredagen den 11 februari. Dvs efter att man lagt all energi på att klara det sportsliga, d.v.s. genom samverkan med Qviding få spela kvar medan man låter lokala leverantörer, personal,  banken och staten (alla vi andra) betala.

Det här stinker. Deras agerande är motstridigt allt tal om fair play och den ideella idrottsrörelsen som bättre ägare av kommersiella bolag.

Finns det en enda krona som fordringsägarna inte skulle förlorat om styrelsen bara skulle fokuserat på att inte låta tredje man förlora så skall styrelsen stämmas på denna krona.

Det är bara hoppas att konkursförvaltaren inte ingår i samma nätverk av Göteborgsanda som lett till alla mutskandaler utan att han inte tvekar en sekund att kontakta åklagare och att han lägger ut ÖIS-gården på anbud så inte fordringsägarna missar en enda krona.

Jag är en stor förespråkare för kommersiell idrott som en viktig del av den växande upplevelseindustrin. Förutsättningen för att en sådan industri skall kunna fungera är att den inte fuskar med skatter och kostnader.

Hela idén med idrottsbolag som inte ägs av ideella föreningar vars styrelser agerar på emotionella idrottsliga grunder, är att det finns ett sunt fokus på affären och på det skyldigheter kommersiella bolag har och det ansvar ledamöter i styrelser har.

Det enkla faktum att de ideella representanterna för ÖIS låter det majoritetsägda bolaget ÖIS fotboll AB gå i konkurs på det sätt man gör är nog för att inleda en förundersökning om gäldenärsbrott, styrelseansvar och eventuellt bedrägeri.

Sätt dit dem, låt oss få de brottspreventiva exempel som idrottsrörelsen så väl behöver för att förhindra att andra leker bolag med våra pengar.

Dan Persson

STHLM (inte verifierad)

lör, 2011-02-12 18:22

1. Göteborg och ekonomi.. Har vi

Göteborg och ekonomi.. Har vi hört den förut?

Olle J. (inte verifierad)

mån, 2011-02-14 12:33

2. Det kommer att bli intressant

Det kommer att bli intressant att se vilka personer som kommer att utgöra ledningen för klubben om det blir så att Öis Fotboll tar över Qviding. Qvidings ledning har - mig veterligen - bedrivit klubben med hyfsad ekonomi och har samtidigt en av landets största ungdomsverksamheter. Om nu denna klubb koopteras av Öis tämligen uppenbart inkompetenta ledning så undrar man lite till mans på vilket sätt det hjälper svensk fotbolls utveckling. Skall samma ledning försämra inte en, utan två klubbar? Nog för att det finns en och annan inkompetent företagsledare som fått både en andra och en tredje chans men vidare utvecklande är det ju knappast.

Hasse (inte verifierad)

mån, 2011-02-14 12:54

3. Gais har värvat en gammal

Gais har värvat en gammal fängelsekund som klubbdirektör, skrivit slavkontrakt med Wanderson, fått bötet för bengaler på Ullevi. IFK har mutat och gett bort pengar svart till spelare, målat om GAIS gården blå och vit, har fått klubbdirektörer i fängelse och mycket mer. Alla ni som kritiserar Öis borde tänka på vad era klubbar har gjort!!!! Var den inte så att Stefan Selakovic tillochmed var nära fängelse?

John (inte verifierad)

mån, 2011-02-14 13:11

4. Lite källkritik kanske: Ja ,

Lite källkritik kanske: Ja , GAIS har anställt en d.f. "fängelsekund", är det fel att ge någon en andra chans? Nej, "Slavkontraktet" var mellan Wanderson och hans agent. Det är fans som har bengaler, inte klubben. Nej, IFK har inte målat om GAIS-gården, det var fans som gjorde det. Stefan Selakovic har inte fällts för något brottsligt och är därmed inte kriminell.

Hasse (inte verifierad)

mån, 2011-02-14 13:21

5. Håller helt med dig, men det

Håller helt med dig, men det samma gäller i så fall Öis. Det var Stefan Allbäck som gjorde fel inom bygg, inte Öis, det var styrelsen inom ÖFAB som gjorde fel, inte öis eller spelarna, det var styrelsen i ÖFAB som slarvade bort pengarna, inte ÖIS

John (inte verifierad)

mån, 2011-02-14 13:48

6. Skillnaden är att Allbäck,

Skillnaden är att Allbäck, Selakovic, fans m.m. inte är "klubben". Dit bör man dock räkna styrelsen i ÖFAB. Dom agerar i ÖIS namn och är därför ansvariga för verksamheten. Sedan om man väljer att låter spelarnas kontrakt ligga under bowlingsektionen så är det ju bara ett spel för galleriet.

Hasse (inte verifierad)

mån, 2011-02-14 14:18

7. Allt är ett spel för

Allt är ett spel för galleriet, jag stuntar i vilket, alla klubbar i hela Sverige gör fel, Öis gör fel, IFK gör fel, det bästa vore om GAIS IFK och Öis samt Häcken gick ihop till en jätteklubb som vann Champions League

Göte (inte verifierad)

mån, 2011-02-14 15:07

8. Hasse din bittra öisare du är

Hasse din bittra öisare du är ju helt ute och cyklar! Wanderson var ingen "slav" i GAIS varför tror du han nu vill återvända till sitt älskade GAIS och Mats Persson gjorde vissa misstag tillsammans med styrelsen flera andra i IFK GBG men han har numera sonat sitt brott det är inget brott att anställa en erfaren rutinerad sportchef din sura klantskalle det skulle verkligen stackars öis behövt för länge sen, HEJA GAIS...

Dr. Lego (inte verifierad)

mån, 2011-02-14 15:35

9. Hur var det här med

Hur var det här med källkritiken? Konkursboet, med bl a öisgården, täcker många av de 20 miljonerna.

Fredrik (inte verifierad)

mån, 2011-02-14 16:07

10. Och vem sjutton är denne Dan

Och vem sjutton är denne Dan Persson ? haha.. herregud

Björn (inte verifierad)

mån, 2011-02-14 17:40

11. En sån viktigpetter, Dan

En sån viktigpetter, Dan Persson. "Jag är en stor förespråkare för kommersiell idrott som en viktig del av den växande upplevelseindustrin" Ett sånt kvalificerat skitsnack, flytta till USA och låt dig begapas av "upplevelseindustrin". "Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska ökas" Ja, nog förstår man att det är något som fattas! Bevare mig väl för dessa påhittade besserwissers som sitter och uttalar sig med en självgodhet som i detta fall saknar motstycke.

Mattias (inte verifierad)

mån, 2011-02-14 21:53

12. Mycket bra skrivet, Dan

Mycket bra skrivet, Dan Persson. Bortse från de "fans" som tror att principiell kritik blir irrelevant bara för att den råkar handla om deras klubb, eller som anser att om A gör mer fel än B så är B:s fel ointressanta. Till skillnad från dig hatar jag dock hela idén om kommersiell upplevelseindustri - det hindrar inte att vi kan dela kritik mot bolagsamatörismen från varsitt håll.

tillämpa elitlicensen (inte verifierad)

fre, 2011-02-18 07:58

13. Det är fantastiskt att

Det är fantastiskt att artikelförfattaren lyckas få det till att det är den ideellaföreningen det är fel på när ett bolag går i konkurs. För övrigt är det väl dags att man skärper elitlicensen? Eller att man tillämpar den som redan finns. Det är märkligt att HIF och IFK lyckades komma förbi den efter allt fusk. Sådan här skit sker när alla står och applåderar "satsningar". M Allbäck tom krävde att öis skulle satsa ekonomiskt.

gp (inte verifierad)

fre, 2011-02-18 16:30

14. Ponera att Qvidings medlemmar

Ponera att Qvidings medlemmar tänker nyktert och vägrar offra sin klubb och sitt namn för att låta ÖIS tugga vidare ytterligare några år. Det är väl ändå det som är nyckeln till hur den här historien skall sluta? För övrigt är det i dagens läge fullständigt omöjligt att kommentera svenska elitklubbars framfart i både fotboll och ishockey utan att läsa deras bokslut.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.