Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Lönetak, en olaglig väg?"

Att Elitklubbar i fotboll och ishockey tjänar för lite och spelarna för mycket är bara att konstatera. Risknivån att som klubb/bolag bedriva arenaidrott är för hög så länge alla nya intäkter direkt flyttas ned till spelarna.

Det är den enkla delen.

Vad kan man göra åt det blir då den svåra delen?

Lönetak är definitionsmässigt en kartell och karteller är definitionsmässigt olagliga. Anställning är ett lite diffust område då kollektivavtal, fack och arbetsgivarorganisationer i ett sekel har bedrivit karteller på löneområdet. Dock med den viktiga skillnaden att det har handlat om ett golv. Här går det nog med lite god vilja att gå runt lagstiftningen med att lönesättningen är fri, det är bara den totala lönekostnaden som är reglerad.

Ännu enklare och sportsligt rättvisare är i så fall att öka kraven på lönsamhet i klubben.

Krävs det tio procent av omsättning i vinst till beskattning så är det enkelt när det gäller de verksamheter som drivs i bolag. Lite krångligare i de fall det fortfarande är en ideell förening då en sådan definitionsmässigt inte får gå med vinst. Kännbara böter som går till de andra klubbarna räcker som straff.

Sedan har Elitserien konkurrens i form av NHL, KHL, andraligan i Nordamerika och europeiska ligor. Risken att man tappar i kvalitet är uppenbar och att kopiera Allsvenskans golgatavandring mot korset kan inte vara idén när man har en tredjeplats i världen att försvara.

Tillkommande inte negligerbara faktor är möjligheter till fusk där en spelare utöver anställningen i klubben får lön från Arenabolaget, cateringbolaget, sponsorer med flera.

Att de klubbar som är duktiga på affärsverksamheten skapar bättre möjligheter att vinna sportsligt är en drivkraft som dessutom måste finnas kvar så länge det inte sitter fysiska ägare med krav på avkastning.

Men, vi lever i ett kapitalistiskt samhälle. Svaret finns som alltid i utbud och efterfrågan. Vill klubbarna ha ner lönekostnaderna för elitspelarna så måste de öka utbudet av spelare på den nivån.

Ekvationen där ökade satsningar på juniorer under tio års tid betalas med lägre löner för elitlagen genom överutbud av duktiga spelare är trots tidsaxeln den enda fungerande vägen framåt.

Det är bara titta på hur samhället gjort med domare med flera yrkesgrupper där man genom att utbilda oceaner av kvinnor har sänkt lönenivåerna dramatiskt. Spillet att en och annan stjärna blir toppadvokat kan man ta så länge det finns sjöar av medelmåttor som kan sitta domare i tingsrätter att rekrytera från.

Utslagningen från 13-15 års ålder på juniorsidan av kostnadsskäl är alltså den primära grunden till att spelarlönerna idag är för höga.

Besparingar som lyft över kostnader på föräldrar med tillkommande utslagning av det skälet är också ett skäl till att spelarlönerna är för höga.

Om elitserielagen och de allsvenska lagen gör en stor och långsiktig satsning på juniorverksamheten så kommer det att finnas överskott på spelare om tio år och lika säkert som att sossarnas stängning av Barsebäck är grundorsaken till för höga elpriser, lika säkert kommer lönerna att sjunka.

Capitalism at it’s finest. När elitidrotten gör det lönsamt att satsa på ungdomsverksamhet så har dessutom hela idén med ideella föreningar fallit.

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

ons, 2011-04-27 08:31

1. Så det är alltså tingsrätten

Så det är alltså tingsrätten som utbildar jurister?

Henrik (inte verifierad)

ons, 2011-04-27 18:14

2. Ska man tolka det som att det

Ska man tolka det som att det utbildas för få direktörsämnen - trots att Handels och dess utländska motsvarigheter spottar ur sig fler och fler färdigutbildade elever? Problemet med din tes är att oavsett hur många fler idrottsmän som utbildas så kommer någon på ett mycket enkelt och kvanitifierbart sätt vara bäst. Det finns fler bra idrottsutövare i dag än någonsin och tvärtemot din tes är lönerna högre än någonsin - capitalism at it's finest, indeed.

Matte (inte verifierad)

mån, 2011-05-02 02:55

3. "Lönetak, en olaglig

"Lönetak, en olaglig väg?". Om nu "kapitalismens högborg" USA kan ha lönetak gällande alla stora sporter, så varför skulle det inte gå i Sverige? Lagligt där, olagligt här? I så fall märkligt?

Johan (inte verifierad)

fre, 2011-05-20 10:27

4. @Matte Amerikansk och

@Matte Amerikansk och europeisk konkurrensrätt liknar varandra i mycket (jfr Sherman Act §§ 1-2 och artiklarna 101-102 FUEF). I de nordamerikanska ligorna kommer man runt förbudet mot konkurrensbegränsande avtal genom att skriva in lönetaket i kollektivavtal vilka som huvudregel faller utanför förbudets tillämpningsområde, det s.k "labor exception" (se t.ex. Mackey, 543 F.2d 606 och Wood, 809 F.2d 954).
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.