Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Lönetak, en olaglig väg?"

Att Elitklubbar i fotboll och ishockey tjänar för lite och spelarna för mycket är bara att konstatera. Risknivån att som klubb/bolag bedriva arenaidrott är för hög så länge alla nya intäkter direkt flyttas ned till spelarna.

Det är den enkla delen.

Vad kan man göra åt det blir då den svåra delen?

Lönetak är definitionsmässigt en kartell och karteller är definitionsmässigt olagliga. Anställning är ett lite diffust område då kollektivavtal, fack och arbetsgivarorganisationer i ett sekel har bedrivit karteller på löneområdet. Dock med den viktiga skillnaden att det har handlat om ett golv. Här går det nog med lite god vilja att gå runt lagstiftningen med att lönesättningen är fri, det är bara den totala lönekostnaden som är reglerad.

Ännu enklare och sportsligt rättvisare är i så fall att öka kraven på lönsamhet i klubben.

Krävs det tio procent av omsättning i vinst till beskattning så är det enkelt när det gäller de verksamheter som drivs i bolag. Lite krångligare i de fall det fortfarande är en ideell förening då en sådan definitionsmässigt inte får gå med vinst. Kännbara böter som går till de andra klubbarna räcker som straff.

Sedan har Elitserien konkurrens i form av NHL, KHL, andraligan i Nordamerika och europeiska ligor. Risken att man tappar i kvalitet är uppenbar och att kopiera Allsvenskans golgatavandring mot korset kan inte vara idén när man har en tredjeplats i världen att försvara.

Tillkommande inte negligerbara faktor är möjligheter till fusk där en spelare utöver anställningen i klubben får lön från Arenabolaget, cateringbolaget, sponsorer med flera.

Att de klubbar som är duktiga på affärsverksamheten skapar bättre möjligheter att vinna sportsligt är en drivkraft som dessutom måste finnas kvar så länge det inte sitter fysiska ägare med krav på avkastning.

Men, vi lever i ett kapitalistiskt samhälle. Svaret finns som alltid i utbud och efterfrågan. Vill klubbarna ha ner lönekostnaderna för elitspelarna så måste de öka utbudet av spelare på den nivån.

Ekvationen där ökade satsningar på juniorer under tio års tid betalas med lägre löner för elitlagen genom överutbud av duktiga spelare är trots tidsaxeln den enda fungerande vägen framåt.

Det är bara titta på hur samhället gjort med domare med flera yrkesgrupper där man genom att utbilda oceaner av kvinnor har sänkt lönenivåerna dramatiskt. Spillet att en och annan stjärna blir toppadvokat kan man ta så länge det finns sjöar av medelmåttor som kan sitta domare i tingsrätter att rekrytera från.

Utslagningen från 13-15 års ålder på juniorsidan av kostnadsskäl är alltså den primära grunden till att spelarlönerna idag är för höga.

Besparingar som lyft över kostnader på föräldrar med tillkommande utslagning av det skälet är också ett skäl till att spelarlönerna är för höga.

Om elitserielagen och de allsvenska lagen gör en stor och långsiktig satsning på juniorverksamheten så kommer det att finnas överskott på spelare om tio år och lika säkert som att sossarnas stängning av Barsebäck är grundorsaken till för höga elpriser, lika säkert kommer lönerna att sjunka.

Capitalism at it’s finest. När elitidrotten gör det lönsamt att satsa på ungdomsverksamhet så har dessutom hela idén med ideella föreningar fallit.

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

ons, 2011-04-27 09:31

1. Så det är alltså tingsrätten

Så det är alltså tingsrätten som utbildar jurister?

Henrik (inte verifierad)

ons, 2011-04-27 19:14

2. Ska man tolka det som att det

Ska man tolka det som att det utbildas för få direktörsämnen - trots att Handels och dess utländska motsvarigheter spottar ur sig fler och fler färdigutbildade elever? Problemet med din tes är att oavsett hur många fler idrottsmän som utbildas så kommer någon på ett mycket enkelt och kvanitifierbart sätt vara bäst. Det finns fler bra idrottsutövare i dag än någonsin och tvärtemot din tes är lönerna högre än någonsin - capitalism at it's finest, indeed.

Matte (inte verifierad)

mån, 2011-05-02 03:55

3. "Lönetak, en olaglig

"Lönetak, en olaglig väg?". Om nu "kapitalismens högborg" USA kan ha lönetak gällande alla stora sporter, så varför skulle det inte gå i Sverige? Lagligt där, olagligt här? I så fall märkligt?

Johan (inte verifierad)

fre, 2011-05-20 11:27

4. @Matte Amerikansk och

@Matte Amerikansk och europeisk konkurrensrätt liknar varandra i mycket (jfr Sherman Act §§ 1-2 och artiklarna 101-102 FUEF). I de nordamerikanska ligorna kommer man runt förbudet mot konkurrensbegränsande avtal genom att skriva in lönetaket i kollektivavtal vilka som huvudregel faller utanför förbudets tillämpningsområde, det s.k "labor exception" (se t.ex. Mackey, 543 F.2d 606 och Wood, 809 F.2d 954).

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.