Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"RF visar sin maktfullkomlighet"

RF sågar sin egen utredning och föreslår bibehållen 51-procentsregel för idrottsbolag (källa Svt). Det är dumt och det kommer att skada elitidrotten i Sverige. Beslutet är dessutom inte grundat på någon genomlysning av verklighet, trender och utveckling utan är renodlat ideologiskt.

Det är faktiskt nästan mer än ideologiskt. Det bygger på en dröm om att folkrörelsedemokratin är likadan i dag som på 60-talet eller om så inte är fallet, att vi kan återskapa 60-talets folkrörelsedemokrati.

Beslutet bygger också på drömmen om den ideella förening som den enda goda kraften i ett samhälle där kommersialisering är något fult, istället för grunden för ett välfärdssamhälle.

Ett sätt att omyndigförklara förbunden

Vi har sett sossarnas totala haveri på området folkrörelsedemokrati vid valet av ny partiledning (inga åsikter om Juholt, bara om processen). Det är inte så att idrottsföreningar fungerar bättre och utvecklingen är på fjärde decenniet i stadig riktning mot minskad medlemsdemokrati genom färre medlemmar och färre som går på möten.

Den moderna människan är med i ridklubb för att få rida, golfklubb för att få spela golf och medlem i andra föreningar som ett stöd av ungdomsverksamhet. Gå på möten och vara förtroendevalda är en minskande verksamhet. För att citera mig själv. ”Ordet förening kommer i framtiden bara ha betydelsen att två kroppar möts”.

RF:s beslut är dessutom ett omyndigförklarande av specialidrottsförbunden. RF:s förslag bygger på den fullständigt vansinniga idén att idrott är samma sak och att alla specialidrottsförbund är lika. Det blir Orwellskt när man måste inse att en del är likare än andra.

Skillnad på förbund och förbund

Verkligheten ser inte likadan ut för fäktningsförbundet som för fotbollsförbundet, hockeyförbundet eller golfförbundet. Det naturliga beslutet borde ha varit att låta specialidrottsförbunden göra som de vill som en följd av demokratiska beslut i dessa organisationer.

Legitimiteten för beslut om hur fotbollen skall utvecklas borde ligga hos fotbollsförbundet, inte hos RF. Det finns ingen relevans i att Malmö FF skall organiseras och drivas på exakt samma sätt som en bowlingklubb med 22 medlemmar och en omsättning på 20 000 kronor.

RF:s förslag är antidemokratiskt. Inte nödvändigtvis odemokratiskt men definitivt antidemokratiskt.

Lite sött och naivt

Inom golfen har bolag utan ägande av ideell förening fungerat minst lika bra som 100 procent ägande av ideell förening i mer än två decennier. SGF har under samma tid bejakat detta utifrån den goda och intelligenta tanken att fler golfbanor är bra för golfen.

Inom elitishockey och elitfotboll är det spelarbudgetar på tiotals miljoner och arenafastigheter för hundratalsmiljoner som skall hanteras.

Även om det idag kan framstå som sött och naivt när Bosse Ringholm skattefuskade i Enskede genom att betala ut löner som kilometerersättning så är det tack och lov historia. Idag sköts ekonomin i de få föreningar som kan komma ifråga att bolagisera av anställda som följer svensk lag och som lever i en verklighet där aktiebolagslagen är enklare ur alla perspektiv.

Det är Bosse Ringholm-modellen RF vill försvara.

RF vill behålla kontrollen

Är det onda eller korkade människor på RF undrar då vän av ordning. Absolut inte, men de är primärt maktmänniskor och den här frågan handlar om RF:s framtida maktposition och ingenting annat.

Makten hos RF med de oheliga lösningar som pengarna till Korpen, bidragen från staten och slagsmålet om SOK utgör bygger på kontroll. Det är den kontrollen man inte vill förlora. Då blir specialidrottsförbund som får bestämma själv ett hot. Det är det hotet man vill bemöta.

Det är 2011. Samhället såg annorlunda ut när RF bildades 1904. Makarna Myrdahls folkrörelsesverige har fyllt 70. När RF då går ut och förordar en modell som inte på något sätt tar hänsyn till att samhället är totalt förändrat enbart utifrån maktskäl så finns det skäl att reagera.

Gäller max 200 av 22 000 föreningar

Det är klädsamt när Karin Mattsson Weijber erkänner att en av grundarna till beslutet är kulturell. Kulturell betyder i det här fallet att man tycker det var bättre förr och därför ogärna vill bejaka ovidkommande detaljer som samhällsutvecklingen.

Elitidrott är för ca 0,5 procent av idrottsföreningarna i Sverige upplevelseindustri. De lever i en annan värld med helt andra krav. Att nu beröva dem möjligheten till bättre ekonomi genom privata ägare blir en våt filt på elitidrotten i Sverige.

Ett beslut med tillåtna andra ägare över 49 procent påverkar överhuvudtaget inte minst 21 800 av 22 000 föreningarna. Av de kvarvarande 200 kommer maximalt 50 att inom tio år bolagisera med externa ägare.

Det är alltså en icke fråga det handlar om så enda effekten av RF:s förslag till nej är att RF tydligt talar om att den egna makten är viktigare än allt annat.

Uppmuntrar till alla möjliga och omöjliga lösningar

Vi får se fortsatta sämre lösningar med riskkapitalbolag som äger mervärdet på spelarna. Vi får allsköns andra tekniska lösningar som flyttar värde från klubbarna och vi får ett stort antal miljoner som inte kommer idrotten till del.

Det allvarliga är att RF tror att ökad makt för specialidrottsförbund och föreningar är av ondo och att RF anser att Orwell skall vara den ideologiska grunden för resan in i framtiden.

Det finns anledning för en del förbund att börja fundera på nyttan av medlemskapet i RF.

Dan Persson

Anders (inte verifierad)

fre, 2011-04-29 14:58

1. Jurk - som gjorde

Jurk - som gjorde IdrottsAB-utredningen - hade ett enda uppdrag. Det var att utreda konsekvenserna av en bibehållen 51%-regel FÖR LANDETS 14 (?) IdrottsAB. Inget annat. De hade definitivt inget uppdrag att föreslå några regeländringar. Att utifrån ett så litet underlag ändå föreslå en regeländring som KAN - ingen vet säkert, eftersom det inte utretts - påverka hela den svenska idrottsrörelsen är ärligt talat helt sanslöst, det tror jag de flesta kan inse. Har man dessutom läst nämnda utredning, så ser man snabbt att den är rätt taffligt gjord. RS visade med andra ord prov på integritet och gott omdöme när de INTE följde JurK:s rekommendation. Heder till dem för det. För övrigt påminner RS hantering av JurK:s IdrottsAB-utredning lite om hur regeringen, åtminstone att döma av SR1 i morse, verkar förhålla sig till sin expertmyndighet Riksgäldens bedömning av Antonovs lämplighet som SAAB-ägare. De vill avvakta andra instansers beslut innan de tar ställning. Och det är kanske okej? Om det vore självklart att enskilda tjänstemäns bedömningar ALLTID skulle vara avgörande för förtroendevalda instansers beslut, vad skulle vi då med demokrati till? Fast det är klart, du har ju inte precis givit uttryck för en positiv inställning till nyttan med demokratiska system i den här frågan, Dan. ;-)

Kristof (inte verifierad)

fre, 2011-04-29 17:02

2. Att SAAB överhuvudtaget är i

Att SAAB överhuvudtaget är i en situation där man sitter i knät på myndigheterna runt om i världen är ju ett gigantiskt misslyckande som har byggts upp i decenier. SAAB är ju i grund och botten som vilket företag som helst vars öde inte ska bestämmas av myndigheter. Och precis ser vi ett liknande misslyckande här. Själv väntar jag med spänning på en utredning av utredningen. För så här kommer man ju hålla på i 10-20 år vilket är fantastiskt då det skapar massor av arbetstillfällen.

Duff (inte verifierad)

tis, 2011-05-24 09:04

3. "Fast det är klart, du har ju

"Fast det är klart, du har ju inte precis givit uttryck för en positiv inställning till nyttan med demokratiska system i den här frågan, Dan. ;-) " Det är ju det han har. 51%-regeln är en begränsning av föreningsdemokratin. Naturligtvis ska medlemmarna fritt få bestämma hur deras klubbar ska organiseras. 51%-regeln är en unken rest från ett sossesverige som är överspelat. Det är ganska intressant att IFK Göteborg och Malmö FF stödjer regeln. Förmodligen eftersom de traditionellt har dominerat svensk fotboll och har ett gediget stöd från sina kommuner och sponsorer (som i IFK:s fall bl.a består av allmännyttiga bostadsbolag). Rika galningar som Bert Milton riskerar att rubba status quo och skulle kanske främst gynna stockholmsklubbarna.

Kristof (inte verifierad)

ons, 2011-05-25 22:38

4. Duff, du har ju naturligtvis

Duff, du har ju naturligtvis rätt. Bara för att man själv är mot bolagisering ska man då hindra andra som möjligtvis är för? Vem ger dessa människor mandat till det? Det om något är ren girighet.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-05-26 13:00

5. Hej Det finns ju avarter i

Hej Det finns ju avarter i vissa ländfer såsom England , varför inte se på dessa innan man tar definitivt beslut. Jag har principiellt inget emot men då bör RF´s medel EJ gå till dessa idrotter. De skall gå till breddidrotter och föreningar som fortfarande beriver medlemsägda föreningar. RF skall icke sponsra miljardärer. Enkelösning eller hur ??

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.