Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Riskanalys avslöjar arenans ekonomi"

PWC, en av de fyra stora globala revisionsjättarna, har gjort en riskanalys för Solna Stads engagemang i nationalarenan. Den har vi läst med intresse. Teoretiskt så riskerar Solnaborna maximalt några hundra miljoner. Praktiskt är risken väsentligt större.

Varje match kostar en kvarts miljon

Rapporten saknar helt några extremt väsentliga delar, dels i form av avsaknad av aktieägaravtalen där förlusttäckning förmodligen är hanterat och dels, vilket är mera allvarligt, en analys av marknaden och förmågan att nå lönsamhet med arenan.

Några små kommentarer på sin plats finns det. AIK betalar enligt rapporten 250 000 kr per match i hyra i dag.

Arenan kräver en omsättning på 345 miljoner för att leverera avkastning på satsat kapital. Det krävs ett AIK som spelar 1 380 matcher per år på arenan för att nå avkastning på satsat kapital. Känns lite mycket då AIK spelar 15 hemmamatcher plus några cup- och träningsmatcher.

Kampen mellan arenorna

Summan 345 miljoner för att ägarna skall få en försiktig avkastning finns det ingen anledning att ifrågasätta. Den omsättningen krävs också för att inte finansiärer skall börja kräva nedskrivning av värde och amortering av lån.

Nu invänder vän av ordning att en stor konsert med 50 000 personer och snitt 800 kronor per biljett ger intäkter på 40 miljoner och då krävs det bara nio konserter men riktigt så enkelt är det inte.

Av bruttoomsättningen så tar först artisten en mycket stor del, sedan arrangörer som Live Nations sin del för att täcka kostnader och gå med vinst. Då uppdraget är att maximera artistens ersättning så kommer varje konsert av den här digniteten (Madonna, Lady Gaga, Bruce, Stones, Metallica, U2, fler är de inte) att konkurrensutsättas så den av Nationalarenan, Globen, Ullevi, Parken, Swedbank Stadion i Malmö som kräver lägst hyra får eventet.

285 miljoner saknas redan

Här har kommunerna skapat en överetablering som gör att ingen kommer att tjäna pengar. Att Livebookings kan den här affären bäst torde ingen ifrågasätta.

Det bör nämnas att den globala konkurrensen om de här artisternas konserter är mördande med ett antal stora asiatiska aktörer.

Med AIK som hyresgäst på Stockholm Arena så är det fyra landskamper och en bandyfinal som är säkrat. Är vi snälla och lägger på tre stora konserter och 10 mindre samt tio andra event så har vi förmodligen inte passerat 60 miljoner i intäkter.

Var de andra 285 millarna skall hittas övergår mitt förstånd.

Solnas varumärket i fara

Det vi kan konstatera är att Solna stad riskerar sina satsade pengar men det är den lilla delen. Solna stad riskerar med ett havererat arenaprojekt mycket av varumärke och utvecklingen av hela området. Det är därför troligt att det bästa av flera dåliga lösningar kommer att vara att Solna stad betalar in mer pengar i projektet.

En annan enkel slutsats när man läst riskrapporten är att PWC inte fick möjlighet att värdera risken fullt ut då man saknar tillgång till viktiga avtal och uppdraget inte omfattade en marknadsanalys.

Det finns med all säkerhet politiska skäl till varför en erkänd stor revisionsbyrå inte fick tillgång till all information.

Det finns därför bara en vinnare i den här soppan och hon heter Johanna Graf och är socialdemokratisk ledare i Solna. När valkampanjen börjar i Solna sommaren 2014 har Johanna fått allt bevisat och Solnabornas inställning till att kommunens moderata styre lekt näringslivsfjantar med skattebetalarnas pengar kommer att synas i diskrepansen mellan moderata röster i kommun och i Riksdagsval.

En annan bra fråga är om inte ett antal distrikt inom SvFF har anledning att beställa en liknande utredning för att utröna den totala riskexponering som Lagrell har skapat.

Dan Persson

gp (inte verifierad)

tors, 2011-05-12 10:58

1. Slutsatsen blir en ny formel

Slutsatsen blir en ny formel för arenabyggen: Flera nybyggda arenor med höga krav på avkastning höjer konkurrensen om evenemangen och försämrar därmed intäktsmöjligheterna. Det stämmer säkert, men är någonting som garanterat aldrig förespeglat landets nickedockor till kommunalpampar.

Thomas (inte verifierad)

fre, 2011-05-13 10:44

2. Hej, bra poang med artikeln

Hej, bra poang med artikeln men du kanske borde lagt ner lite mer jobb innan publicering: 1) Av bruttoomsättningen så tar först artisten en mycket stor del. - Far garna aterkomma med vad en "mycket stor del" ar. Kanns aningens subjektivt 2) PwC skrivs PwC och inte PWC 3) PwC ar redan valda revisorer i projektet som driver Swedbank Arena. Kanns aningens konstigt nar du skriver foljande: "Det finns med all säkerhet politiska skäl till varför en erkänd stor revisionsbyrå inte fick tillgång till all information." 4) Du skrev: "Arenan kräver en omsättning på 345 miljoner för att leverera avkastning på satsat kapital. Det krävs ett AIK som spelar 1 380 matcher per år på arenan för att nå avkastning på satsat kapital." Varfor tror du att att AIK skulle betala 250 000 per match pa nya arenan? Dom kommer arbeta efter en rorligare modell dar kostnaden landar per besokare

Victor Capel (inte verifierad)

ons, 2011-05-18 20:51

3. Thomas// Angående punkt 1

Thomas// Angående punkt 1 och 4: Med "mycket stor del" menas (antar jag, ska inte lägga siffror i Dans mun här) mellan 80-95%. Madonna tar runt 95% av alla intäkter exempelvis. "Mycket stor del" ska alltså tolkas som den absoluta lejonparten. Punkt 4: AIK betalar redan idag en rörlig del på Råsunda. Siffran avser ett snitt för den fasta planhyran. Vet inte om det framgår av rapporten, men så är det. Jag har satt tidigare i AIKs arenagrupp, så jag har koll på den siffran. Även på Swedbank kommer det, om AIK ens spelar där, röra sig om en fast och en rörlig del. Kan inte gå in på siffror, jag är bunden av sekretessavtal, men det är inte så att AIK kommer betala några summor (även om det inte är klart än) som gör att Dan;s beräkningar blir helt fel. Om det rör sig om 1380 matcher eller 1100 matcher känns rätt irrelevant, poängen är att projektet ser ut att bli ett ekonomiskt fiasko. Jag påtalade att det såg ut att luta mot något sånt för Herr Salminen redan 08 efter att ha gjort en del research (som lekman tog det mig kanske 6 timmar att samla in nog med info för att kunna dra den slutsatsen som inte har ändrat sig en gång trots kontinuerliga samtal på avtalsnivå med Swedbank Arenakonsortiet sedan dess), han blev rosenrasande och skrek om att "dom" minsan räknat på det här. Vilka "dom" var är oklart. Uppenbarligen inte PwC. Borde ringa honom nån dag och fråga. Vi gillar varandra.

Ekon (inte verifierad)

fre, 2011-06-03 13:35

4. "3) PwC ar redan valda

"3) PwC ar redan valda revisorer i projektet som driver Swedbank Arena. Kanns aningens konstigt nar du skriver foljande: "Det finns med all säkerhet politiska skäl till varför en erkänd stor revisionsbyrå inte fick tillgång till all information." Inte konstigt, det står i rapporten: "Vi har ej haft tillgång till affärsplaner, samtliga avtal, kostnadsbudget etc., varför det inte har varit möjligt till en allsidig bedömning av Stadens risker. Våra beräkningar syftar endast till att ge en indikativ uppfattning om vilken intäktsnivå som krävs för Nationalarenan."

Mjauuuuu (inte verifierad)

tors, 2011-06-23 10:24

5. PwC finns med i alla led om

PwC finns med i alla led om man får tro viskande stämmor i terrängen. PWC är professionell revisor i kommunen. Troligen också revisor i alla Arenabolag. Självklart har dom full insyn i hela händelseförloppet och alla beräkningar. PWC har svårt att skilja på sina uppdrag och borde avstått från utredningen. God utrednings- och revisionssed efterfrågas

Dan Persson

tors, 2011-06-23 10:37

6. Det kan vara så trist att

Det kan vara så trist att skälet till att PWC inte fick utvärdera marknadsplanen, dvs bedöma om antalet event med det åskådarantalet är trovärdigt, är att det inte fanns något sådant dokument. På seminariet i Almedalen tänker jag försöka förklara varför det saknas både event och åskådare för att Nationalarenan skall gå ihop.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.