Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Det försvararna påstår är ren lögn"

Riksidrottsmötet fattade beslutet att låta 51-procentsregeln vara kvar. Det är ett beslut som saknar faktagrund. Beslutet är helt baserat på ideologisk grund och historian om Folkrörelsesverige.

En ren lögn

Beslutet togs också utifrån en närmast diktatorisk syn på att RF centralt bestämmer. Fotbollsförbund och fotbollsklubbars egna beslut kan man inte tillåta.

Beslutet skadar golfen samt ett trettiotal elitklubbar inom ishockey och fotboll.

Ett beslut att ta bort 51-procentsregeln hade inte påverkat svensk idrottsrörelse alls. Det försvararna påstår är ren lögn och det vet de om.

Problemet är mycket värre än så. De förtroendevalda i svensk idrott saknar det demokratiska mandatet.

Årsmöte med 3 procent närvarande

Själv är jag styrelseledamot i en idrottsförening. Då ingår att göra sitt bästa för att vår verksamhet (där det mesta ligger i bolag) skall bli så bra som möjligt. Jag är vald på ett årsmöte men att kalla sig för förtroendevald vore en ren lögn.

Av 1 400 medlemmar var 41 personer närvarande. Det vill säga knappa 3 procent. Siffran var låg, brukar vara det dubbla men just nu fungerar föreningen bra och då upplever medlemmarna att man inte behöver gå på årsmötet.

Fakta är alltså att 97 procent av medlemmarna inte har valt vare sig mig eller någon annan till något. Det får vi ödmjukt bära med oss i vårt ansvar att säkerställa att föreningen kan utvecklas med god ekonomi.

Politiskt inkorrekt - som statschefen

Vår situation är inte annorlunda de flesta andra föreningar inom svensk idrott.

Fakta som att svensk idrott inte längre är en demokratisk verksamhet får man inte säga. Det är att svära i kyrkan och lika politiskt inkorrekt som att påstå att statschefen springer på porrklubb. Likväl är det så det fungerar, inte för att ledningen vill det utan för att medlemmarna inte bryr sig.

Om Karin Mattsson Weijber ser sig själv som förtroendevald så är det lika mycket lögn som om jag gjorde det.

RF:s demokrati där RF-distrikten också har rösträtt är dessutom stadgemässigt och medvetet byggt för att säkra den oheliga allians som skall tillse att fotbollen och korpen får mest pengar medan RF kan domineras av dessa utan att de egentliga medlemmarna, dvs 64 specialidrottsförbund kan göra något åt det. Det gör situationen värre.

Det får man heller inte säga.

En ungdomsspelare är en kund

En fotbollsspelande 18-åring är dessutom väsentligt mera kund än medlem i sin förening. Hon/han betalar hundralappar för medlemskapet och 10-15 000 kronor för att få spela fotboll, för utrustning och för träningsläger, turneringar och liknande.

Antalet ensamstående offentliganställda mammor som kan låta dottern spela fotboll är alltså försumbar. Och ändå pratar man folkrörelse.

Idrotten är inte unik. Hela den svenska folkrörelsetraditionen befinner sig i samma härke med en döende eller redan död demokrati. Grunden för verksamheten finns inte längre. Titta på sosseriets val av ny ordförande där en maktsugen kandidat genom skicklig taktisk påverkan av de knappa 30 personer av 100 000 medlemmar som hade påverkan kunde spela sig fram till toppen.

Toppstyrt även här

Moderaterna som jag själv sympatiserar med är idag en toppstyrd kampanjorganisation. Det är dessutom något jag både stödjer och sympatiserar. Något skäl att vara medlem finns inte, ekonomiskt kan jag stödja på annat sätt. Det är inte så att den här modellen har varit sämre för moderaterna.

Tillkommande är att mitt naturliga svar till valberedningen var ”finns det inga unga, gärna tjejer som vill sitta i styrelsen, jag är stereotypen man i övre medelålder med helsvensk bakgrund tillhörande medelklass”? Det naturliga svaret från valberedningens ordförande var ”Nej?”.

Vi som sitter i styrelser för idrottsföreningar, distrikt och förbund är en extremt homogen samling av svenska män i övre medelålder, där jag med mina 54 år fortfarande är under medel. Vi saknar förmåga att representera det nya för våra perspektiv är för gemensamma.

Medvetet skadat klubbar

Med den här bakgrunden har Riksidrottsmötet medvetet skadat ett litet antal elitklubbar och golfklubbar som hade behövt organisera en fastighet i form av golfbana eller arena och tillhörande elitverksamhet på ett bättre sätt.

Det är för att låna citat från den mest relevanta i sammanhanget, nämligen Marx (Karl inte Groucho) mest att likna vid proletariatets diktatur.

Så illa är det alltså.

Dan Persson

Bocaj (inte verifierad)

tors, 2011-06-16 09:16

1. På vilket sätt skadar RF:s

På vilket sätt skadar RF:s beslut golfen=

Dan Persson

tors, 2011-06-16 10:59

2. Nya golfbanor är till 100%

Nya golfbanor är till 100% idag en privat investering. Ombyggnader som ofta handlar om 20-30 MSEK behöver kunna nå annat kapital än medlemmarnas pengar för att bli genomförda. Ett borttagande av 51% regeln skulle ge privata investorer möjlighet att få igen satsade pengar och förenkla jämfört med dagens krångliga byråkratiska strukturer som måste till för att gå runt. För golfen handlar det ofta om att bygga boende, kunna köpa arrenderad mark. Kapitalbehovet överstiger det medlemmarna är villiga att betala.

Bocaj (inte verifierad)

tors, 2011-06-16 13:55

3. Ok. Jag köper din

Ok. Jag köper din förklaring. Vill bara påminna om att det fortfarande finns klubbar som startats av ett gäng entusiaster vars insatser finansierat bygget och som drar runt driftkostnaderna tack vare medlemsavgifter sponsorbidrag och inkomser från greenfee.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.