Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Dumma, dumma kommunen!"

Det är Bandyn det är fel på.

Sandviken AIK som ledande bandylag är sura på Göransson arena och Sandvikens kommun.

En ny affärsplan

Skälet är att arenaägaren vill följa statuerna i gåvobrevet och minska kommunens förluster genom en ny affärsplan där man inte vill ha bandymatcher perioden jan-mars för att kunna ha alla typer av event utifrån gåvobrevets mångfaldsklausuler.

SAIK hävdar att den nya affärsplanen för Göransson Arena innebär att laget går under.

Det är en smula ensidigt sätt att se det hela. Problemet är självfallet att bandyn skapar för lite pengar till arenaägarna.

Det beror på flera saker:
För lite publik
För få hemmamatcher
För billiga biljetter
För höga spelarlöner

Bandyn har gjort en Grekland. Spelarna har fått pengarna medan någon annan skall betala.

Bandyns negativa spiral

De pengar bandyn har kvar till arenaägaren skapar alltså med enstaka undantag bara underlag för utomhusrinkar. Samtidigt som utomhusrinkar attraherar väsentligt färre. Bandyn riskerar alltså en negativ spiral som på sikt slår ihjäl sporten.

Förlåt vän av ordning, men bandyns negativa spiral är inte ny och det enda som kan hända nu är att processen blir förkortad.

Det måste finnas rim och reson i skattebetalarnas stöd av elitidrotten. I stöd till ungdomsidrott finns det inte rim och reson, här är stödet för lågt. För elit/arenaidrott är läget det omvända.

Det finns alternativintäkter för en arena som förutsätter att man inte har is under perioden jan-juni. Fotboll som är en gigantisk sport i antal aktiva har mycket stort behov av inomhushallar för träningsläger, det är enklare att snabbt konfigurera om arenan om man inte har en hektar is.

Fler matcher enda lösningen

Bandyns lösning torde vara enkel. Spela fler omgångar, dagens tolv hemmamatcher är rena döden för arenorna. Komprimera spelschemat från början på augusti till och med julhelgen. Ni får en kortare period där det är enklare att ha ”mind set” från publiken.

Att göra som SAIK, att genom ett pressmeddelande på femåringens tema; dumma, dumma kommunen, dumma dumma arenan, det är oss det är synd om, kan förmodligen vara framgångsrikt mot politikerna i kommunen på kort sikt men med lite mera självinsikt så kan man säga dumma dumma bandyklubbarna.

Om nu Bandyn har lärt sig att lägre spelarlöner leder till sämre spelare torde sambandet mellan för lite intäkter för arenaägaren och uterink vara lika självklart.

Spelarlöner som inte finns

Genom att inte tillförsäkra den viktiga leverantören av arena en tillräcklig intäkt utan istället lägga pengar man inte har på spelare har SAIK på egen hand gjort sig av med sin arena. Så trist fungerar den kommersiella elitidrotten.

När gnället dessutom börjar handla om den ideella föreningen som det då är än mera synd om blir det patetiskt.

När spelarlönerna överstiger den genomsnittliga företagarens intäkt har man slutat vara ideell oavsett vad man kallar sig. Vi har lagt det samhället bakom oss vad gäller elitidrotten.

Att en kommun har anledning att stödja ett elitlag behöver vi inte diskutera. För Luleå kommun är Luleå hockey det främsta varumärket i kommunen som också berör störst andel av innevånarna. Det är väl investerade pengar och det ger mer nytta per skattebetalare än kulturstödet.

Inga dolda sponsorskap!

Bandy och Sandviken är intimt förknippade så även här finns det goda skäl för kommunen att stödja SAIK, självfallet för ungdomsverksamheten men också genom ett sponsorskap av elitlaget i bandyn. Dock skall sponsorskapet vara baserat på motprestation och beloppen vara satta.

Om laget driver arenan är det lika okej att kommunen bär hyra för ungdomsverksamheten enligt samma regler för hur kommun betalar hyra till andra fastighetsägare som upplåter plats för ungdomsidrott.

Ett dolt sponsorskap i en förlustbringande arena där det inte finns någon gräns för den årliga förlusten är däremot inte okej.

Nu är allt inte bandyns fel. Galenskapen att det byggts ett stort antal inomhusarenor utan någon som helst behovsanalys, marknadsundersökningar eller i några fall ens en idé om hur man skall få någon avkastning, hamnar nästan helt hos kommunerna.

Dan Persson

Lars-Gunnar Herdberg (inte verifierad)

lör, 2011-07-02 13:56

1. Hej Nu är det inte

Hej Nu är det inte Sandvikens kommun som har byggt arenan utan de har fått den till skänks av Göranssonska stiftelserna. Det är nog det stora problemet, skulle de ha tackat nej? Knappast. Så nu står de där med en arena med enbart driftkostnader, inga amorteringar ingen ränta att tänka på. Då är det enklaste sättet att skära i kostnaderna, att ta bort isen men att göra det när bandyn är som intensivast har jag svårt att förstå. Arenan står från Mars till Oktober oanvänd frånsätt ett loppis i Juni. Kan de inte hitta på ett sätt att skapa intäkter Mars-September varför måste de göra det December-Mars. M V H Laggen

Dan Persson

lör, 2011-07-02 18:52

2. Hej Lars Gunnar, jag har koll

Hej Lars Gunnar, jag har koll på ägande och trots avsaknad av investering så förlorar kommunen pengar. Om Bandyförbundet hade ordnat en serie med 25 hemmamatcher hade det fungerat bättre. Efterfrågan finns jan-april. Kan inte förstå någon som säger upp sig för att man måste jobba ute.

Dan Persson

lör, 2011-07-02 18:52

3. Hej Lars Gunnar, jag har koll

Hej Lars Gunnar, jag har koll på ägande och trots avsaknad av investering så förlorar kommunen pengar. Om Bandyförbundet hade ordnat en serie med 25 hemmamatcher hade det fungerat bättre. Efterfrågan finns jan-april. Kan inte förstå någon som säger upp sig för att man måste jobba ute.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.