Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Magnifikt, men årsredovisningen inte lika rolig"

SvFF bjöd in till visning av nationalarenan. Den blir fullständigt fantastisk. Det är bara att konstatera. Det har heller aldrig någonsin ifrågasatts.

Det intressanta för mig som inte riktigt såg de närvarande landslagsspelarna som viktiga, även om jag kände igen fyra, kanske fem av dem, var istället det ledande företrädare för SvFF ansåg om deras investering i arenan och om spelet för att få AIK att välja Nationalarenan samt ståplatsläktarnas storlek.

Förvånande påståenden

För att ta AIK först så var de påståenden vi fick höra en smula förvånande.

Det som inte var förvånande var bekräftelsen att AIK:s planhyra per såld biljett på intet sätt når upp till Nationalarenans affärsplan. Man är beredd att ta en ordentlig förlustaffär då det är psykologiskt viktigt att AIK fortsätter spela i Solna.

Det förvånande var istället påståendet att AIK skulle välja Nationalarenan eftersom Solna Stad annars skulle överväga hur man agerar för övrigt stöd till AIK, dvs till ungdomsidrott, träningsanläggning och liknande.

AIK väljer via en upphandling

AIK har valt att göra en professionell upphandling på en imponerande nivå, väl över lagkraven för offentlig upphandling. Här är lika behandling av aktörerna från AIK:s sida en självklarhet.

Det är dessutom det börsnoterade AIK Fotboll AB, dvs elitverksamheten som gör upphandlingen medan ungdomsverksamheten som har mest stöd från Solna drivs i föreningen, en annan juridisk person. Här gör Solna Stad och Nationalarenan en sammanblandning som får anses motstridig upphandlingsförutsättningarna om de uppgifter vi fick höra är korrekta.

Att kommunala bolag enligt kommunallagen inte får subventionera verksamhet som har privata bolag som konkurrenter blir en tillkommande försvårande faktor (Solna stad äger 16 procent så formellt är arenan inte ett kommunalt bolag).

Svårt för alla politiker

Nu har även den politiska oppositionen i Solna ett stort AIK-hjärta så Johanna Graf hamnar i en ambivalent situation. Dels kan hon inte acceptera att man riskerar skattebetalarnas pengar och dels kan ingen Solna politiker låta bli att stödja AIK.

Det som går att konstatera är att AIK:s ambitiösa försök att göra en professionell och korrekt upphandling av arenaavtal har förstörts av Solna Stad och Nationalarenans upplägg. Vi kan också konstatera att min blogg ”Grattis AIK, ni gör bästa arenaavtalet någonsin” var helt korrekt. Fortsättning följer.

Sedan SvFF. Först lite bakgrund. De pengar SvFF har satsat (beslut på årsmöte) i Nationalarenan är vinsten från försäljning av Råsunda. D.v.s. i nuläget finns ingen risk att verksamheten påverkas. SvFF:s bedömning att det finns några inkörningsår med förlust är också helt korrekt. Det som skiljer är deras bedömning att det sedan blir vinst och min bedömning att förlusten är evig.

Då måste också förbundet betala

SvFFs påstående att ingen nationalarena av den här storleken och kvaliteten skulle ha byggts om inte SvFF initierat affären är säkert korrekt. Dock så bygger Stockholm en nästan likvärdig arena, Göteborg har en nybyggd arena och Malmö likaså. Det är osannolikt att landslaget inte hade kunnat spela hemmamatcher även om inte Nationalarenan byggts.

Om Nationalarenan (fastighetsbolaget) liksom de flesta andra arenabolag går med stora förluster varje år så uppstår dock ett läge där även SvFFs verksamhet påverkas. När detta sker går dock inte att bedöma. Att risken föreligger är uppenbart.

Om långivarna kräver en nedskrivning av fastighetsvärdet utifrån intjänandeförmågan så drabbas normalt sett alla ägare lika. Dock inte här enligt SvFFs företrädare, Sune Hellströmer gör bedömningen att infriande av borgensåtaganden inte kommer drabba dem i samma utsträckning som övriga ägare. Här måste erkännas att jag lyfte på ögonbrynen. Jag är tveksam till om Solna stad, Peab, Fabege tycker om den inställningen.

Nu finns ståplats, men då viker intäkterna

Historiskt har självfallet bankerna alltid valt enklaste vägen ut, dvs rikaste aktör så SvFF har empiriskt stöd för sin bedömning. Moraliskt föreligger dock vissa problem och man glömmer att de andra ägarna har regressrätt.

Till sist så är upp till 14 000 ståplatser förvånande. Oavsett om ståplats skapar stämning så ger ståplats minst intäkter, det är ett känt faktum.

Den här mängden ståplatser skapar mycket stora tveksamheter gentemot affärsplanen och PWCs utredning med krav på 345 miljoner i omsättning i fastighetsbolaget.

Sammanfattningsvis så blir Nationalarenan en helt fantastisk arena, därom föreligger inget tvivel. Upplevelsen av en fullsatt arena med ett vinnande landslag eller en konsert med Bruce, Madonna, Stones, U2 kommer att bli magisk. Årsredovisningen blir inte en lika rolig upplevelse.

Dan Persson

beatles (inte verifierad)

tors, 2011-08-11 09:46

1. Perssons analys är helt rätt.

Perssons analys är helt rätt. Arenan i Solna och den på Söder kommer båda att gå med stora förluster. År efter år. Globen har aldrig gått med vinst. Kolla in hur många evenemang Nya Ullevi har per år. Den står tom ca 340-350 dagar om året. Dessutom ska finns konkurrens från Parken i Cph. Och varför drar alla fram artister som redan är pensionärer och eller snart blir in de som ska rädda arenaekonomierna. Men Nationalarenan kommer liksom Turning Torso ändå bli ngt folk är stolta över. Trots att det kostar. År efter år, efter år. Folk glömmer.

Asdf (inte verifierad)

tors, 2011-08-11 16:18

2. @beatles Vilken arena på

@beatles Vilken arena på Söder? Zinkensdamm? Stockholmsarenan ligger i Johanneshov.

beatles (inte verifierad)

tors, 2011-08-11 19:43

3. Alltså, allt söder om Slussen

Alltså, allt söder om Slussen är Söder. Jag är säker på att Du också kommer att hitta till Madeleine Sjöstedts minnesmärke över sig själv och dumskalarna sammansvärjning.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.