Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"I Solna sitter man med Svarte Petter"

Med tanke på inslaget på www.svt.se finns det några kommentarer för att motivera rätt tydliga uttalanden.  Så här ser jag på att Svenska Fotbollsförbundet äger 33 procent av både fastighets och driftsbolagen för Nationalarenan.

Fotbollsförbundet kommer att gå med förlust 2011 och med vinst 2012 tack vare att man klarade EM-biljetten vilket påstås ge ca 100 miljoner kronor. Stort grattis till detta. Förbundet gick med ca 40 miljoner i operativ förlust 2010.

Tvingas skriva ned lånen

Fotbollsförbundet har 150 anställda och omsätter knappt 250 miljoner (allt 2010).  Det egna kapitalet uppgår till 360 miljoner och består primärt numera av ägandet i Nationalarenan.

Det torde vara välkänt numera är att jag är övertygad om att Nationalarenan kommer att ha avsevärda förluster under ett stort antal år.

Min bedömning är också att när intäkterna inte motsvarar investeringen kommer Swedbank tvinga fram en nedskrivning av lånen. Tar man Globens nyckeltal (kronor hyra per arenabesökare) och antalet besökare som Nationalarenan räknar med 2013 ger det fastighetsbolaget 22 miljoner i intäkter.

Även om man lånat pengarna till en låg ränta så motsvarar det en ränta på 0,5 procent. Är det troligt att Swedbank lånat ut ca 2 miljarder till den räntan?

50 miljoner back per år

Sedan skall fastigheten underhållas, skrivas av och repareras. Med ett nyckeltal från fastighetsbranschen så kan man räkna med 6 procent av investeringen som realistisk totalkostnad. Det är i runda slängar 180 miljoner.

Årlig förlust är då 158 miljoner, dvs lite drygt 50 miljoner per år för SvFF att tugga i sig.

Till det kommer driftbolagets förluster. Att driftsbolaget går med förlust oavsett hur duktiga man är för 2011 och 2012 är naturligt. 2013 är hela året och då bedömer jag, åter med nyckeltal från andra arenor att den hamnar på ca 50 miljoner minus.

...men arenan står kvar

Med en sammanlagd andel på ca 65 miljoner om året i SvFFs förlusttäckning tar det ca 5,5 år innan SvFF har förbrukat eget kapital.

Vad är då alternativen undrar vän av ordning, exempelvis de ideologiskt vänstervridna kamraterna i Göteborgsdistriktet som dessutom insett att det inte kommer att spelas några landskamper i vare sig Göteborg eller Malmö de kommande 20 åren?

Tja, det finns många svar på den frågan.

Fakta är att det är en fantastisk arena som kommer att finnas där i många år. Och även vid ägarbyten, konkurser, rekonstruktioner finns arenan kvar.

Swedbank vill inte ta över

Min beräkning är att vid en värdering på 880 miljoner, med lån på 75 procent, så kan den lämna marknadsmässig avkastning till ägare. Så hela pengen är inte borta.

SvFF har för lånen lämnat sina aktier i fastighetsbolaget som säkerhet.  Så har Peab, Fabege och Jernhusen också gjort.

Det vi vet med säkerhet är att det sista Swedbank vill är att överta ägandet, i synnerhet om resultaten är usla. Det finns alltså en förhandlingssituation med banken.

Svarte Petter - i Solnas stadshus

Solna sitter med Svarte Petter, dvs deras borgen är i cash och de har pengarna. Vore jag Solna stad skulle jag redan idag kolla om man kan bli av med ägandet mot att man pyntar in sin borgen.

Kan låta som att kasta pengar i sjön, men man blir av med något som förmodligen redan är förbrukat och man sliper sin del av framtida driftförluster.

Men någon egentlig lösning hittar jag inte. Det är trist att något så fantastiskt inte får rätt förutsättningar för att vi får en så extrem överetablering i Stockholm

Dan Persson

Johan Kalderen (inte verifierad)

tis, 2011-10-25 21:18

1. Hej Dan, Nu när du går ut i

Hej Dan, Nu när du går ut i media och påstår att du är expert samt lägger fram krigsrubriker i still med kvällspressen så är det läge att verkligen underbygga dina argument. Lägg upp dina beräkningar så alla kan syna dem!? Kan du specificera dina nyckeltal tex? SEK 22 mil känns ju löjligt lite med tanke på att Globe Arenas har en omsättning runt SEK 150 mil. Parken i Köpenhamn omsätter väl över en halv miljard varje år. Så lägg ner hobbybloggandet och kom in i matchen!

Dan Persson

tis, 2011-10-25 21:39

2. Läs årsredovisningen (finns

Läs årsredovisningen (finns på alla bolag) för Stockholm Globe arenas och fastighetsbolaget (dotter till Stockholms stadshus AB) så finns siffrorna där. Revisorernas rapport till Solna stad innehåller siffror målen 2013. AIKs planhyra på Råsunda finns, publiksiffror för Allsvenskan och omsättning per arenastol finns. Mängden event i Stockholm utöver fotboll på Råsunda, Stadion, Söderstadion finns, det är färre än tio event per år. Det finns oceaner av fakta i det här sammanhanget. resten är bara räkna. Rgds Dan

Henrik (inte verifierad)

tis, 2011-10-25 23:25

3. OK, köpet ditt resonemang om

OK, köpet ditt resonemang om att risken är hög. Men kalkylen på arenan köper jag inte. Bara logerna på nationalarenan inbringar 77 MSEK (96* 800 000 kr). De övriga intäkterna kan jag inte, men att utgå från att det blir fiasko är att ta i.

Vågar jag? (inte verifierad)

ons, 2011-10-26 07:22

4. Solnas bidrag till Arenan och

Solnas bidrag till Arenan och Arenastaden kan, utan att stadens ekonomi påverkas, uppgå till ca 800 miljoner Sek. Ulriksdalsfältets utbyggnad finansierar. När pengar behövs får PEAB köpa mark och tilldelas byggnadslov. Solna sitter således inte med svarte petter. Borgensåtagandet är en symbolhandling!

Dan Persson

ons, 2011-10-26 07:51

5. "Vågar jag" glömmer att Solna

"Vågar jag" glömmer att Solna sitter med ansvaret att arenan som kommer att stå där i femtio år drivs vidare. I en ekonomisk kris i drifts och fastighetsbolag där ex.vis SvFF inte kan eller inte vill betala. Sedan har Solna mycket god ekonomi vilket i det här fallet innebär att banken ställer högre krav på Solna som kan betala.

Ed (inte verifierad)

ons, 2011-10-26 10:20

6. Vill du Sverige ska dom

Vill du Sverige ska dom sämsta arenorna i Europa? Sverige har varit ett ett U-land arena mässigt och tack för du gör det omöjligt för DIF att bygga egte nu.

Dan Persson

ons, 2011-10-26 10:29

7. Men Ed, det är politikerna i

Men Ed, det är politikerna i Solna och Stockholm som har gjort det mycket svårt för klubbarna att bygga eget. Inte jag. Sedan har Lagrell och company gjort det svårt då det krävs många fler hemmamatcher än dagens 15 för att motivera arena. Jag har inte fattat beslut om överetablering av arenor i Stockholmsområdet.

Göran Lantz (inte verifierad)

ons, 2011-10-26 11:22

8. Varje kommun med självaktning

Varje kommun med självaktning ska ll bygga nåt slags "evenemangsarena" dit de ska locka en massa artister och turist. DN hade artikelserie om arenahysterin där de konstaterade att det byggts 32 st evenemangsarenor de senaste 10 åren i Sverige, och under rubriken "Vad ska alla arenor fyllas med" var det någon som sa "Stora artister är stora just för att de är så få". Det finns inte en massa stora artister som ska räcka till alla arenor, de är ganska få, det exklusiviteten som gör dem stora.

Håkan Bång (inte verifierad)

ons, 2011-10-26 18:06

9. Varför prata alla om

Varför prata alla om Jernhusen. Jernhusen är bara ombud för staten som i det här fallet har "oändligt" med pengar. Det kan tycks märkligt att Jernhusen är med, vad har fotboll med stationer att göra. Jag tror att det finne en uppgörelse mellan Jernhusen (staten) via Reinfeldt, Sahlin/Juholt och Lagrell. Går allt åt helvete tar staten (Jernhusen) över. Jernhusen lägger sedan arenan och driftsbolaget i ett dotterbolag som årligen får aktieägartillskott från staten. Fotbollen får en arena och slipper betala. En rivning skulle vara en prestigeförlust för alla. Kostnaden per medborgare blir som för en kebab på Götgatan

Ed (inte verifierad)

lör, 2011-10-29 15:28

10. Faktum kvarstår vi stod kvar

Faktum kvarstår vi stod kvar i folkhemsarenorna medasn övriga Europa byggde och rusta sina arenor på 80-90 talet, vi är till och med omsprugna av forna öst Man har skämts varje landskamp för vilken rutten arena råsunda varit, direkt pinsamt, så skärp er nu.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.