Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Jag blir snarare glad när AIK förlorar, men…”

För ett år sedan var AIK nästan uträknat. Sedan dess har man lyckats sanera ekonomin, tjäna stora pengar på spelarförsäljningar, komma tvåa i allsvenskan och skriva ett perfekt nytt arenaavtal.

För tydlighetens skull bör påpekas att jag inte är AIK-are, jag blir snarare glad när AIK förlorar men det har mest med glädjen över att tråka svärsonen och Rickard på kontoret att göra. Av liknande skäl blir jag glad även när Djurgården förlorar.

Men de andra två, då...

På samma sätt framstår Hammarby som en förlorare och de Djurgårdare som finns i min närhet har heller inte sett så lyckliga ut, oavsett om det varit sportsliga framgångar eller ekonomi som diskuterats.

AIK Fotboll AB, med Annela Yderberg som vd och dess styrelse förtjänar att beundras.

Det är inte lätt att hantera ekonomin i fotbollsallsvenskan och som tongångarna gick förra hösten är dagens situation en förändring som får HC Andersens ”Den fula Ankungen” att framstå som ett engelskt understatement.

Deras extremt skickliga taktiska spel när det gäller arenaavtalet kommer att ge AIK högre nettointäkter per match redan från hösten 2012 så det vi sett kan vara början på en positiv spiral under längre tid, både sportsligt och ekonomiskt.

Storstad beroende av framgång

Storstad är mer beroende av framgångar än lag från mindre städer. Konkurrensen från andra event är så mycket tuffare och andelen av befolkningen som går på matcherna alltid lägre.

Storstad är också mer mediautrymme och större uppmärksamhet. Det är därför bra för Allsvenskan som helhet när det går bra för storstadslagen.

Det är förhoppningsvis nu så att AIK Fotboll AB:s ledning får möjlighet att i lugn och ro fortsätta att utveckla ekonomin och affärerna utan alltför mycket gnäll och ifrågasättande från medlemmarna i den ideella föreningen.

De andra ägarna lär känna en större trygghet med sin investering nu än i oktober ifjol.

Dan Persson

Dag Söderberg (inte verifierad)

tors, 2011-11-03 10:06

1. Jens T Anndersson årets

Jens T Anndersson årets sportchef.

Victor Capel (inte verifierad)

tors, 2011-11-03 17:29

2. "utan alltför mycket gnäll

"utan alltför mycket gnäll och ifrågasättande från medlemmarna i den ideella föreningen." Jag är ofta just precis den som gnäller och ifrågasätter mest, men jag är nöjd och glad just nu. Så förmodligen får man lite lugn och ro, ett tag framöver. Ska dock tilläggas att gnället och ifrågasättandet inte alltid är av ondo, många väldigt bra saker har kommit ur det (som Arenaavtalet exempelvis), och det är alltid med gott uppsåt. AIK kommer dock inte flytta till Swedbank förrens säsongen 2013, vi vill spela klart 2012 på Råsunda och kommer få avsluta med MFF hemma (vår första match på Råsunda var mot MFF, 4-0 blev det och SM-guld senare det året). Jag tror dock att publiksiffrorna kommer vara riktigt bra överlag på Råsunda nästa år, AIK jobbar hårt med marknadsföringen och kringarrangemangen för sista året på Råsunda. Kan bara laget svara upp till förväntningarna kan det bli riktigt trevligt. MVH

Dan Persson

tors, 2011-11-03 17:50

3. Victor, jag uppfattar att

Victor, jag uppfattar att resultatet är en följd av ett väl genomfört arbete med besparingar under flera år följt av bra scouting, bra sportsligt i år. Dvs upproret i föreningen förra hösten var ingen hjälp på något vis. Sedan gör föreningen bra saker också. Jag har mailat Annela och Eric idag och gratulerat till skickligt arbete. Däremot är jag helt säker att ni skall försöka ta er in på Nationalarenan så fort det bara går. Dvs innan intresset för arenan ebbar ut. Ni kan få tio tusen som kommer för att få se arenan om ni ligger före de övriga eventen. Den möjligheten är borta 2013. Nu vet jag inte om ni vid färdig arena första augusti har möjlighet att göra det, men går det bör ni ta chansen. Råsunda är ett obsolet rivningsobjekt och ingenting annat.

Victor Capel (inte verifierad)

fre, 2011-11-04 16:53

4. Föreningen har varit i

Föreningen har varit i uppror, mer eller mindre, sedan hösten 2008 och det fina resultatet nu är ett resultat av ett målmedvetet arbete från många engagerade medlemmar under flera år. Det är min bestämda uppfattning. Varje person i AFABs styrels är i praktiken ditplacerad på FF och dess medlemmars direkta begäran, liksom att hela "upphandlingen" av arenakontraktet är ett direkt resultat av ett av medlemmarna i FF initierat extra årsmöte hösten 08, eftersom dåvarande styelse med all önskvärd tydlighet inte ens funderat på att diskutera med Stockholmsarenan vilket man utan omsvep erkände. En styrelse som bl.a innehöll den nu mutbrottsåtalade Sune Reinholdt. Annela och Eric har gjort ett kanonjobb, det är svårt att få ett elitfotbollslag på rätt köl ekonomiskt, liksom sporten naturligtvis. Men tjänstemännen har ju faktiskt misslyckats stort åren innan, trots bättre ekonomiska förutsättningar i stort, under en annan styrelse. Råsunda som stadion är möjligtvis ett obsolet rivningobjekt (vilken hemsk beskrivning av en av landets största kulturskatter), men som symbol för AIK och AIKare är den det absolut inte. Vilket är det som kommer räknas i publikens ögon. Råsunda har ju faktiskt sålt slut förr och kan göra det igen, med rätt förutsättningar. Och vanligtvis ebbar väl ändå inte "ny arena-effekt" ut på 6 månader? Det brukar ta mellan 3-5 år.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.