Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Annorlunda ekvation runt avskrivning av en arena"

Det är så här, ett bokslut från ett arenabolag får ofta jämtländsk urskog att framstå som genomtränglig. Arenor ligger oavsett ägande ofta i bolag med den sekretess som detta ger.

Regel nummer ett för att granska bokslut är alltid samma. Ser företaget ut att gå bra så går det i verkligheten mycket bättre, dvs man reserverar, skriver av, skapar inkurans, tidigarelägger kostnader och allt vad som nu finns för att minska resultatet i syfte att minska skatt och skapa långsiktig uthållig vinstnivå.

Verkligheten ännu sämre

Går ett företag dåligt så går det i verkligheten sämre. Nu försöker man minska förluster för att hålla ägare nöjda, undvika problem med eget kapital, bevara kreditbetyg, slippa tråkiga samtal från banken med mera. Man skriver av mindre, aktiverar mer, övervärderar lager, tidigarelägger intäkter.

Ovanstående sker alltid inom ramen för lagstiftning genom den konst som får Rembrandt att framstå som en amatör. Vi pratar avancerad bokföring. Med äggvita gör man sufflé. Men lagligt är det.

Det största partytricket för arenafastigheter är alltid avskrivningstiden. Fakta är att idag går utvecklingen så fort att lämplig avskrivningstid bör ligga på 20-25 år. Det ger 4-5 procent i avskrivning per år. Då har man nått den tidpunkt när en större renovering kostar mer än vad arenan ursprungligen kostade.

Då blir det bedrägligt

Lagen säger 2,5 procent, dvs 40 år på fastigheter men ofta försöker man få revisorer med sig på 50 år. Det är ekonomiskt osunt men bedrägligt beteende blir det först när någon inser att den nya arenan är så dyr att man föreslår en avskrivning på 1 procent, dvs påstår att den här arenan är modern och funktionell om 100 år.

Stockholm Stadion kostade 1 miljon kronor, en modern arena kostar ca 3000 gånger så mycket. Det är kristallklart att det skall skrivas av fortare.

Utveckling går fortare idag än för 100 år sedan. Den som har annan åsikt kan fundera på hur Internet fungerade 2001. Matt Rosetti som är ledande i världen på arenadesign såväl som de flesta inom hoteldesign pratar om ”7 year time span” för första uppgradering och 20-25 år som tidpunkt för större ombyggnad.

Det ekonomiskt sunda för en modern arena är då som följer:

A: avskrivningstid på 25 år, dvs 4 procent av byggkostnaden per år.
B: Underhåll och tilläggsinvestering på 2 procent per år.
C: räntor på de max 65 procent som en arena skall belånas till kostar ca 2 procent av byggkostnad (med 3 procent försiktigt beräknad räntekostnad).

Skjuta upp en ekonomisk smäll

Det ger 8 procent i kostnad före man slagit på första glödlampan, skurat första golvet, kört igång värmen och så vidare. 8 procent på 3 miljarder är 240 miljoner kronor. Det här är ekonomi av Göran Persson och Anders Borg modell.

Det vi nu hör från flera ställen är ekonomi av Berlusconi (dock inga påståenden om Bunga Bunga partyn finns) och Papandreou modell. Då pratar vi 1 procent för avskrivning och 0 procent för underhåll och tilläggsinvesteringar.

Skillnaden på 5 procent på exempelvis 3 miljarder är 150 miljoner i förbättrat driftsresultat genom att skicka den stora smällen på framtiden.

Jämför med AIK:s kostnad

Med de 20 kronor per besökare som högt räknat kan bli över till fastighetsbolaget så motsvarar 150 miljoner kronor för en arena som tar 55 000 personer ca 130 event om det är utsålt varje gång, (Nationalarenan räknar med 55 event med 25 000 besökare i genomsnitt.

Då motsvarar 150 miljoner en ersättning till fastighetsbolaget om 109 kronor per besökare. Det är mer än fem gånger så mycket som AIK har betalat på Råsunda och då ingick ersättningen till driften i deras ersättning.

Incitamenten för arenaägare att försöka få med sig ägare och revisorer att acceptera en lång avskrivningstid och små eller inga avsättningar till underhåll och tilläggsinvesteringar är alltså mycket stora. Även för en ateist som undertecknad blir betydelsen av bibelcitatet ”Inled oss icke i frestelse” kristallklart.

Omöjligt att gå runt de första åren

En för låg avskrivningsnivå innebär om det är offentlig ägande att våra barn skall betala våra försyndelser och i privata bolag att man missleder aktieägarna. För en demokratisk folkrörelse blir effekten att man går all in med framtidens intäkter till ungdomsverksamheten trots att man sitter med knekt hög.

En sund avskrivningstakt ligger på minst 2,5 procent, med de normala kostnader för tillägg som måste göras och räntor ger det första åren garanterat en hög förlust. Första två åren är en inkörningsperiod där det är nästan omöjligt att gå runt, det bör noteras. Men normal avskrivning är också grunden för långsiktiga förluster.

Då kan det vara ett bättre alternativ att göra en nedskrivning och ha med sig banken på att dela på den smällen.

En Nationalarena som skrivs ned till 1 miljard får helt andra förutsättningar att bli en framgång. Ägarna tar 1 miljard och banken 1 miljard av smällen.

Banken vill inte bli delägare

Men varför skulle banken vara beredd att skriva av lån undrar då vän av ordning. Tja, alternativet för banken är att bli arenaägare, man är beredd att betala väldigt mycket pengar för att slippa det ansvaret. Det här var en vanlig lösning under bankkrisen i början på 90-talet.

För Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab vore detta en ganska enkel åtgärd med små konsekvenser på kassaflöde och balansräkning. För ledningen i arenabolagen vore det som att hitta en evig syrgastub när man fastnat i ett nät på botten av havet.

För fotbollförbundets nye ordförande och ledning är det bästa sättet att få ut liken ur garderoben men det kommer att göra ont.

Dan Persson

Göran Lantz (inte verifierad)

fre, 2011-11-25 09:30

1. Den här ekonomiskt teoretiska

Den här ekonomiskt teoretiska resonemanget är inte alltid synonymt med hur det ser ut i verkligheten. Hur skulle t ex Stockholms stad skrivit av Söderstadion, när man nu sålt byggrätter i området för 1,2 miljarder för att finansiera Stockholmsarenan där priset Söderstadion var en väsentlig del av det beloppet. Hur mycket har då Söderstadion "kostat" genom åren? Stockholms Travsällskap fick marken mer eller mindre till skänks där Solvalla byggdes på 20-talet för det låg ju långt ute på landet. Nu sitter man på miljardvärden och planerar sälja marken som kommer att finansiera en ny anläggning intill. Täby Galopp har redan sålt sin anläggning/mark och kommer för de pengarna bygga en ny galoppanläggning. Hade det varit relevant om de här anläggningarna skrivits av helt på kort tid? När de samtidigt suttit på stigande värden i form av mark

Dan Persson

fre, 2011-11-25 10:04

2. Göran har självfallet rätt i

Göran har självfallet rätt i att mark i rätt läge kan öka väsentligt i värde. För Stockholms stads arenabolag så har de ökade värdena för Söderstadion dock knappast räckt till att bygga Stockholmsarenan. Centralt belägna golfbanor som Lidingö och Stockholms GK som äger sin mark är andra exempel. För ett bolag som har som syfte att bedriva arenaverksamhet är det dock fortfarande så att kostnaden för total ombyggnad/renovering uppstår efter 20-30 år och har en tendens att kosta lika mycket som när det byggdes.

Göran Lantz (inte verifierad)

fre, 2011-11-25 10:51

3. Mina exempel är givetvis mest

Mina exempel är givetvis mest tillämpbara i storstäder där stora förändringar i markvärden kan ske. Men det är ändå en viktig faktor i sammanhanget. I en privatekonomi behöver man inte göra balansräkningar och bokslut. Det fritidshus jag köpte för knappa miljonen för drygt 10 år sedan har idag tredubblat sitt värde. Jag kan givetvis ange en årlig "kostnad" för mig på x antal kr att inneha fritidshuset. Men skulle jag idag sälja huset skulle kostnaden över åren visa sig vara en rejäl intäkt istället. Samma sak kan ske med arenor. Söderstadion säljs för att delfinansiera Stcokholmsarenan. Råsunda säljs för att delfinansiera Nationalarenan. Globen fick Stockholms Stad byggd gratis 1989 mot att byggherren fick exploatera Globenområdet.

Dan Persson

fre, 2011-11-25 11:24

4. Ja, här är avskrivning också

Ja, här är avskrivning också tillför att myndigheter, leverantörer och kunder skall veta att det finns substans i balansräkningen, därav lagkravet på 2,5% (40 år) i årlig avskrivning. Sedan finns det ingenting som hindrar att man vid ex.vis en kontrollbalansräkning tar upp marken till marknadspris snarare än bokfört värde. Det kan självfallet vara så att det även idag skulle gå att spränga nationalarenan och tjäna mer på att bygga bostäder men så länge fastighetsägaren har ambitionen att driva den som arena så skall den värderas som arena utifrån de intäkter en arena kan generera och då finns det förslitning, den blir omodern etc och då skall den skrivas av.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.