Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Det dummaste de kan göra är att bygga”

Falu kommun skal lägga 55 millar eller nästan på öret tusen spänn per kommuninnevånare på nya hoppbackar. Min far hoppade backe med landslagsmeriter och något SM-guld tidigt 50-tal så jag har en positiv inställning till sporten, uppfostrad som jag är med nyårshoppning på tv varje år.

Skälet till investeringen är ett skid-VM 2015 där backhoppning ingår.

Några få tiotusenlappar tillbaka

Världsmästerskapet kommer att ge kommunen några tiotusenlappar i intäkter i form av kommunalskatt för de boende i kommunen som får extra jobb under VM.

I övrigt innebär VM bara kostnader för kommunen. Anders Borg kommer att dra in ett antal miljoner på moms, energiskatter, byggmoms, källskatter och alkoholskatter från åskådarna.

Falun kommer att få sitt varumärke känt bland tv-tittare världen över. Hur många av dessa som väljer att åka till Falun är svårt att bedöma men jag är övertygad om att man inte behöver bygga nya hotell.

Ingen företagsetablering som en följd

Det är också osannolikt att det sker någon företagsetablering som följd av VM.

Men, det vi bör komma ihåg är att svensk backhoppning är död, jag har lite svårt att beskriva hur illa det är då skidförbundets hemsidor inte fungerar just nu, men det handlar inte om att backhoppningen är förkyld, lunginflammation eller cancer utan svensk backhoppning har dött utan möjlighet till återuppståndelse.

Inte så konstigt, sporten kräver för stora investeringar, mycket speciella markförhållanden och klimat, en kombo som är mer eller mindre omöjlig, Där det finns förutsättningar finns vare sig folk eller pengar och vice versa.

Ingen som trampar backe längre

Modellen som min far och hans kamrater använde sig av att de trampade underbacken och överbacke själva och gick upp med skidorna på axeln efter varje hopp känns inte helt anpassad till dagens ungdoms krav på instant action och bekvämlighet.

Hiss och pistmaskiner ger driftskostnader som inte står i relation till antalet aktiva. Vi bör låta svensk backhoppning vila i frid.

Falu kommun är suverän i sina beslut och kommer förmodligen att stoppa in degen, allt annat vore en jätteskräll. Vi får hoppas att det finns pengar kvar till en kvalitativ äldrevård.

Tusentals kronor för varje hopp

Om drift, avskrivning och räntor klarar sig med tio procent av investering så är det 5,5 miljoner kronor per år.

Kostnaden per hopp torde uppgå till tusentals kronor och jag får all anledning att be kulturmaffian om ursäkt. Det dummaste man kan göra med kommunala pengar är inte att bygga ett nytt operahus med subventioner på 2000 kronor per biljett.

Det dummaste man kan göra är att bygga en hoppbacke.

Dan Persson

Bocaj (inte verifierad)

mån, 2011-12-05 11:52

1. Ytterligare ett sanningens

Ytterligare ett sanningens ord från Dan Persson SVensk backhoppning är dödare än Mony Pythons papegoja.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.