Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Momsproblemet alldeles överdrivet”

Karin Mattsson Weiber är mycket kritisk till EU-kommissionens grönbok om moms som ser ut att leda till att även ideella föreningar drabbas av moms. Här har RF fått med sig regeringen och kraftsamlat, momsen har blivit en av de stora frågorna som RF driver. Diverse ledarsidor även borgerliga sådana har reagerat. Det är en mycket överdriven reaktion på en i sammanhanget liten fråga som totalt sett dessutom kommer att vara kostnadsneutral för föreningarna.

Det borde därför finnas andra och väsentligt viktigare frågor för RF att agera på. Momsen är i sin förlängning en icke fråga.

Hur svårt kan det vara?

Ca 500 000 enmansföretagare hanterar månads-, kvartals eller årsvis sin momsredovisning. En snickare får väl anses mindre kompetent än den som väljs till kassör i en förening.  En mig mycket närstående kvinna hjälper ett antal småföretag med momsen och det rör sig om minuter att upprätta en momsdeklaration.

Kassa 25 kronor, försäljning fika 20 kronor, moms 5 kronor. Hur svårt kan det vara att bokföra?

Bokföringssystem på nätet finns för 89 kronor i månaden.

Momsen blir till vinst

För väldigt många föreningar kommer momsen dessutom att bli vinst. Dvs den avdragsgilla momsen för energi, drivmedel, inköp av material, bilhyror, tågbiljetter med mera är större än den momspliktiga intäkten och man får tillbaka pengar.

Flertalet av föreningens intäkter har dessutom 6 procent moms medan kostnaderna har 25 procent moms vilket ytterligare förstärker möjligheten att tjäna på momsen.

Den rädsla som finns grundar sig på okunnighet.

Här ska RF anstränga sig

Nej, RF har mycket större frågor att hantera med en helt annan impact på idrottens framtid och bör fokusera på dessa. För att nämna några:

•    Föreningsdemokratin, där legitimiteten för föreningsdemokratin är på väg att försvinna.
•    Ungdomsfetma, ett jätteområde som påverkar samhällets kostnader för sjukvård.
•    Ungdomsjobb, när yngre lär sig komma i tid till träning, fungera i ett lag, jobba hårt samt lyda en tränare blir de anställningsbara.
•    Att få Anders Borg och hans kollegor att förstå att idrotten skapar skattepengar till vård, skola, omsorg, idrotten är inte bidragstagare.

Sammanfattningsvis så gäller alltid strategin att man skall välja sina strider. Här har RF valt fel.

Dan Persson

Olle Ekengren (inte verifierad)

tors, 2011-12-08 10:46

1. Vi måste göra skillnad mellan

Vi måste göra skillnad mellan stora och små föreningar, med stora och små resurser. Stora föreningar med anställd kanslipersonal ska kunna klara av det administrativa. RF borde delas upp i två förbund, ett för kommersiella föreningar/aktiebolag, och ett för ideella. Samma sak med Idrottonline, ett ambitiöst system som säkert är bra för större föreningar, men alldeles för krångligt för småklubbar utan personella resurser. Ur statsfinansiell synpunkt saknar småklubbarna betydelse. Dock är det ännu ingen som vet vilka intäktsslag som ska vara momspliktiga, resp. vilka poster som får lyftas av. Idrotten var bäst när den var ett njutningsmedel för överklassen, som Kolingen sa om tandborsten.

Magnus Lindmark (inte verifierad)

tors, 2011-12-08 11:01

2. Jag tror egentligen inte att

Jag tror egentligen inte att det är skilland på om man är stor eller liten. Det handlar om förändring och hur mottaglig man är för detta. Alla förändringar är "jobbiga" i en övergångsfas tills man väl har landat dem. Det handlar om att lära nytt och göra annorlunda. Jag tror personligen att detta på sikt är en nyttig förändring ovsett om man är liten. Att idrottonline skulle vara för krångligt för småklubbar bottnar i mina ögon snanare i en okunskap. Det är ett utmärkt stöd oavsett om man är liten eller stor och med en stor fördel att det fungerar för båda. Innan man har lärt sig (vilket kräver en dags investerad tid) så kan jag dock förstå att det kan kännas "stort" och "krångligt".

Olle Ekengren (inte verifierad)

tors, 2011-12-08 17:05

3. Det börjar bli ont om

Det börjar bli ont om eldsjälar som har både tid och den nödvändiga kompetensen för att åta sig kassörsjobbet i småklubbar. Inte heller är det många som har lust att gå på kurs för att lära sig administrationen. Vi som har sysslat med sådant i praktiken tycker det är busenkelt, men då underskattar vi problemen för den som ska börja från scratch. EU-kommissionens elefantinhopp i porslinsbutiken ligger på samma nivå som det centralt beslutade gurkreglementet. Vad nettot för staten kommer att bli är det i avvaktan på detaljerna ingen som vet, åtminstone vad småklubbarna anbelangar. Men kassörsbristen förvärras. Momsens stora svaghet som skatteform är det enorma svinnet. Enligt ”skattefelskartan” 2007 var svinnet 35 mdr/år, varav hälften svartjobb och hälften bedrägerier. Förutsättningen för den senare formen är det krångliga systemet, och ju mer tillägg och undantag man inför desto lättare blir det för ligorna att operera.

Thomas Karlsson, skattejurist, RF (inte verifierad)

tors, 2011-12-08 15:25

4. Hej Dan. Tyvärr är det nog du

Hej Dan. Tyvärr är det nog du som är okunnig. Det momsdirektiv som alla EU:s medlemsstater är skyldiga att följa innehåller en tvingande regel som lite förenklat, men rent formellt och faktiskt, innebär att idrottslig verksamhet som tillhandahålls/bedrivs av ”non profit organisations” (exempelvis våra ideella föreningar) måste undantas från det momspliktiga området. Det innebär till exempel att om de kostnader du exemplifierar med är avsedda för den idrottsliga verksamheten, så är momsen belöpande på dessa inte avdragsgilla. Så någon momsvinst inom ramen för idrottsföreningens idrottsliga verksamhet blir det aldrig. Inte enligt dagens regelveerk. Och inte heller de framtida om denna regel inte ändras. Och svaret på din fråga om ”Hur svårt kan det vara?” blir nog tyvärr ”avsevärt svårare än för de som du exemplifierar med”. För idrottens köksbordkassörer kommer i stället att tvingas hantera en komplicerad så kallad blandad verksamhet, om EU-kommissionen får som den vill. En sådan situation menar vi på RF faktiskt är värd att kämpa mot, till framtida gagn för våra ideella föreningar. Thomas Karlsson, skattejurist, RF

Håkan (inte verifierad)

tors, 2011-12-08 22:24

5. Thomas, precis som du säger

Thomas, precis som du säger han Dan helt missat att momsplikten undantas för den idrottsliga verksamheten, men vad du och RF gravt överdriver är svårigheten att särskilja en förenings icke-idrottsliga kommersiella verksamhet från den idrottsliga verksamheten. I en överväldigande majoritet av fallen är distinktionen väldigt uppenbar och bör således inte på något sätt ge upphov till några problem. Dessutom så är det så att det flesta föreningar som har dessa verksamheter integrerade kommer vara större föreningar med anställd personal och att utbilda dessa i de nya reglerna kan aldrig vara ett problem. Kassaregisterlagen är ett annat exempel där RF tyvärr lyckats övertala det beslutande organen om undantag från en lag som (troligtvis i alla fall) ser till att minska svarta pengar i verksamheterna. Har man verksamhet i en förening som kan betecknas som kommersiell verksamhet så bör den också agera på samma villkor som den övriga marknaden. Att RF hela tiden hävdar idrottens särställning för att idrottsföreningar ska kunna sköta sin ekonomi på en höft istället för att faktiskt se till att man har ordning och reda på sina papper är ett misstag på lång sikt.

Dan Persson

tors, 2011-12-08 22:31

6. Har jag missat så ber jag om

Har jag missat så ber jag om ursäkt. Dock måste problemet om moms bara gäller för kafé, sponsring (moms ingen kostnad för företagen) och liknande vara försumbart att hantera. Måste läsa på igen. Återkommer. Rgds Dan

Göran R (inte verifierad)

fre, 2011-12-09 09:46

7. Vilka kriterier gäller för

Vilka kriterier gäller för att komma i fråga som förening att bli momspliktig? Den lilla föreningen i den lilla staden som bedriver en veksamhet där intäkterna är att betraktas som "gammal hävd" kan väl knappast komma i fråga, eller?

Hans Lenkert (inte verifierad)

fre, 2011-12-09 14:05

8. Viktigt att RF (och

Viktigt att RF (och regeringen)fortsätter matchen. Och det gäller fler än idrottsklubbarna. Inom äldreorganisationerna som har ca 1 900 föreningar så blir det svårare att få kassörer, dyrare att bedriva verksamhet två saker som redan idag man kämpar med. Och det finns ju tusentals förningar inom andra delar av samhället. AGE (older peooples platform in Europe) har aktiverat sig och försöker göra samma som RF. Jag förstår att detta kan tyckas ligga vid sidan om andra viktiga uppgifter men tyvärr Dan så kommer det att betyda mycket för allt föreningsliv, inte bara i Sverige

Victor Capel (inte verifierad)

mån, 2011-12-12 18:03

9. Jag skulle även jag vilja ha

Jag skulle även jag vilja ha en lite bättre förklaring av RF angående hur de nya reglerna faktiskt slår, för brecis som Dan så ser jag inte riktigt problemet. Momsredovisning är varken svårt, tidskrävande eller krångligt. Har man koll på sina räkenskaper redan från början (vilket man bör ha oavsett skyldighet att deklarera moms) så förstår jag faktiskt inte hur det blir något extraarbete.

Olle Ekengren (inte verifierad)

mån, 2011-12-12 19:55

10. Exempel på krångel En

Exempel på krångel En tennisklubb köper bollar för träning och tävling. Momsen är avdragsgill (idrottsverksamhet). Klubben säljer emellanåt bollar till medlemmar som en service. Denna försäljning är icke momspliktig (ej idrottsverksamhet). Men klubben har redan fått avdrag för ingående moms i och med att leverantörsfakturan är betald. Bortsett från denna bagatell är momslagen ett groteskt systemfel som varje år lurar staten på enorma belopp genom bedrägerier som utnyttjar rundgången i systemet. Läs mer på http://niclasvirin.com/momsmellanmomsare.shtml
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.