Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"2011 i backspegeln och prognosen för 2012"

2011 är till ända. Vad har egentligen hänt inom idrotten, borträknat det sportsliga, under året, och vad kan vi förvänta oss av nästa?

RIM, Riksidrottsmötet, fattade inget beslut om 51-procentsregeln. Här kom istället ett av de dummaste uttalanden som någons gjorts från herrar Lagrell och Liljegren. Det står helt klart att formuleringen kom från Liljegren och Lagrell skrev på för att vinna nästa strid. ”Bidrag till ungdomsidrotten från stat och kommun får aldrig gå till privata företag” i kortversion. Svårt köpa tröjor till fotbollslaget då.

Dessa arenor...

Göransson Arena bestämde sig för att slänga ut bandyn då den är olönsam och sedan att behålla bandyn på grund av kommunalal påtryckningar.

Vänersborg kommun insåg att arenan var en kvarnsten och bestämde sig för att sälja. Jag kan köpa om jag får köpa för en krona, får ett årligt bidrag på 25 miljoner kronor mot att arenan i stor utsträckning får användas för ungdomsidrott och får slänga ut bandyn. Slipper man isen och den lilla målgruppen bandy och får lägga gräs och sälja arenan som träningslägerplats gentemot fotbollen så finns det bra förutsättningar.

Nationalarenan har valsat runt i media och själv har jag passerat 30 mediaframträdanden och tiotalet seminarier i ämnet. Det blir en fantastisk arena men de infrastrukturella problemen och ekonomin blir värre än vad som sagts. Vi får under 2012 se hur SvFF distanserar sig från arenan och börjar leta exitmöjligheter. Ett tips är att samråda med Solna. Bjuder någon 400 miljoner för de 50 procent som Solna stad och SvFF äger så får man en byggnad som kostat 3 miljarder. Mer tror jag inte den är värd. Det lär dock inte hända då min värdering på 800 miljoner får ses som optimistisk.

Sportdöden fortsätter

Rubriken ”Arena i kris” kommer att synas i media ett antal gånger även under 2012. Sveriges kommuner och Landsting kommer med nya direktiv för att motverka att kommuner slänger goda pengar efter dåliga. Innebär att klubbar får låta bli ta steget upp för att deras ekonomi inte räcker till arenaombyggnad.

Sportdöden fortsätter. Nu har vi Skridsko, Gång, Backhoppning med flera på ett kommunalt äldreboende medan Bandyn och Handbollen hostar oroväckande. Speedwayen har bara ont i plånboken. Det moderna kommersiella samhället har bara plats för ett litet antal elitidrotter. Så trist är det.

SvFF får ett bra 2012. EM-platsen säkerställer detta. Det som nu ligger i korten är en växande konflikt mellan bredd och elit och en ny ordförande som kommer att sakna ett fullt mandat.

Konsten att slippa notan

Björn Ericsson lägger 2012 fram ett förslag för hur ”idrottsevent inom ramen för seriespel enligt RFs stadgar” skall slippa notan för polisbevakning. Han måste bara bli av med kulturen som fått för sig att renodlade kommersiella event där lönsamheten ligger i ölförsäljning genom att påpeka det självklara att de ideella renodlade kultureventen inte drar några besökare alls utöver batiktanter och kulturelit och den gruppens behov av polisbevakning är minimal med dagens tilldelning av vitt vin.

Globaliseringen fortsätter. 2012 kommer fler att se fotboll på sportbarer än på arenor eftersom vi hellre lägger pengarna på kvalitativ fotboll. SEF har ett jättejobb för att vända skutan och hamnar de i skyttegravarna mot ett förbund av Johultsmodell så lär framstegen lysa med sin frånvaro.

Regeringen gör garanterat ingenting för att stötta elitidrotten 2012. De lär inte göra något för ungdomsidrotten heller. Lena L A kommer att fortsätta upprepa sitt mantra ”det är positivt om idrotten kan fortsätta utveckla sina intäkter”.

En konflikt som återuppstår

Spelmonopolet då? Ja, det är 50/50 att hamnar på agendan under 2012. Kräver dock skickligt arbete från spelbolagen samtidigt som Svenska Spel lirar i världsklass i den viktiga grenen, bevara monopol.

Konflikten SOK och RF återuppstår i samband med OS.  Nu påminner det här kriget om tyskarnas intåg i Polen, stridsvagnar mot kavalleri så utgången är given (inga jämförelser i övrigt).

Media kommer självfallet att sälja många tidningar på att fotbollssupportrarna utnyttjar prostituerade under EM. Artiklarna är förmodligen redan färdigskrivna och behöver bara uppdateras. Publiceras de dagar Sverige inte spelar.

Demokratiproblemet lär inte hamna på agendan under 2012, vare sig på initiativ från RF eller något specialidrottsförbund tar uppoavsett hur mycket det behöver göras. De i ledning för förbund och distrikt föredrar att fortsätta leva i lögnen att de är förtroendevalda. Verkar vara en klok strategi då ingen har någon idé om hur man löser problemet.

Gott nytt år!

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.