Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Det är väl inte en Johultare till, väl?"

Svenska Fotbollsförbundets blivande ordförande Karl-Erik Nilsson har satt ner foten. Han vill införa ett system där pengar fördelas utifrån andra principer än vem som är bäst på att spela fotboll, bäst på att dra in pengar till fotbollen och bäst på att utveckla en fotbollsklubb.

Robert Laul skriver insiktsfullt i Sportbladet efter att Karl-Erik Nilsson uttalat sig i P4 väst.

Tre alternativa tolkningar

Det finns tre möjliga tolkningar av bakgrunden till hans uttalande:

A: Han är korkad.

B: Han är kreationist, misstror Darwins survival of the fittest och har en dröm en jättelik allsvenska med 2 000 lag där alla alltid spelar oavgjort som det slutgiltiga beviset på att fördelat pengarna rättvist.

C: Han är Johultare, målet är 50- och 60-talets samhälle, den  verkligheten skall vara grund för dagens lösningar.

Fotboll utan mål!

När jag var ung för mycket länge sedan (mer än fyrtio år sedan) i Luleå, en stad på den tiden dominerad av ideologiskt hårdföra sossar på lägre nivå och pragmatiska kloka sossar i toppen så hade Unga Örnar monopol på all fritidsverksamhet för ungdomar.

De införde i sin goda strävan att verksamheten inte skulle vara en så elitistisk verksamhet fotboll utan mål. Av outgrundliga skäl så blev det ingen succé och idén lades sedan ner då ingen tyckte det var kul, dock utan att fotbollen togs upp i deras regi.

Det är 45 år sedan Åshöjdens BK kom ut, en del av den tidens välskrivna och läsvärda ungdomsböcker på marxistisk grund. Jag älskade Max Lundgren såväl som Stig Malmberg och Sven Wernström. Max dog 2005 och jag tror inte Marx är lösningen på framtidens problem.

Frontalkrock med elitklubbarna

När Bosse Johansson i Svensk Elitfotboll kraftsamlar och sätter målet att dubbla elitens omsättning och göra Allsvenskan till Nordens bästa liga kommer nästa ordförande för fotbollsförbundet och säger ungefär:

”Det där kan ni fetglömma. Här skall inte satsas på elit, här skall inte skapas någon attraktiv fotboll, inga Champions Leage-drömmar utan här skall vi vara jämlika”

Jag har förstått att konflikten inom socialdemokratin är mycket stor och att skillnaden mellan vänsterfalangen med Veronica Palm, Morgon Johansson med flera på ena sidan och Östros, Mona, Österberg, Nuder på andra sidan är på gränsen till olösbar.

Nej, så kan det väl inte vara

Det jag inte förstår är de inom fotbollsdistrikten som sett detta som en väg till framgång.

Hela idén med att välja en Johultare för att säkra att striden skall bli publik, långvarig och helst genomföras med så smutsiga vapen som möjligt är fullständigt absurt. Så kan ingen ha tänkt.

Att den hårdföra högerfalangen i KD tidigt insett att deras åsikter om Kreationsm, antiabort och homofobi inte skulle vinna mark i partiet och sett fotbollen som det näst bästa verkar osannolikt. Nilsson kan inte vara tokkristen.

Den tid det tar och den skicklighet som krävs för att hamna på korta listan som ordförande i SvFF efter Lagrell som är en Sveriges bästa maktspelare gör det mindre troligt att han är korkad.

Han gör det trots bättre vetande

Ändå har Nilsson skapat ett minst decennium långt misstroende från SEF och dess medlemsklubbar.

Han har lyft upp en sedan länge dödförklarad konflikt mellan elit och förbund till ytan och han gör det trots vetskapen att SvFF kan vara väsentligt försvagad om tre år när Nationalarenans resultat äter upp förbundets egna kapital.

Varför?

Hur skall han kunna få stöd på stämman?

Vad händer om han blir vald?

Är det en taktik som vi inte förstår...

Sverige behöver ett starkt samlande och väl fungerande fotbollsförbund på samma grunder som vi mår bra av en kompetent opposition, bra nog att när som helst ta över regeringsmakten.

Inte ens Lennart Liston Söderberg kan uttala sig så dumt avslutar jag med trots att jag misstänker att det kan stärka hans chanser att bli vald. För de som han söker stöd hos utgör vi som tycker om idrotten som underhållningsindustri djävulens påfund.

Eller så är han kunnigare och klokare än jag och förstår och vet med sig att den här konflikten går han vinnande ur.

Dan Persson

kent johansson (inte verifierad)

tors, 2011-12-22 12:56

1. Som alla förstår är

Som alla förstår är problemet att han inte är stockholmare Därav allt gnäll. Dags att flytta till verkligheten för SFF

Jimmy Said (inte verifierad)

tors, 2011-12-22 19:07

2. Hur vore det om Dan Persson

Hur vore det om Dan Persson lyssnade igenom vad kandidat Nilsson FAKTISKT säger i intervjun - istället för att gå på Bohusläningens VINKLING av vad han säger? Men det är klart. Att ens antyda att jämlikhet och rättvisa skulle ha något med fotboll att göra, är ju att häda för den fundamentalistiske DP. Det finns tre möjliga tolkningar av bakgrunden till Dan Perssons uttalande: A: Han är korkad. B: Han är marknadsliberal, misstror alla demokratiska beslutsprocesser och har en dröm om en ytterst liten allsvenska där ett enda lag vinner serien år ut och år in (medan övriga har lagts ner då de inte funnits tillräckligt lönsamma) som det slutgiltiga beviset på att vinnarna äntligen fått vad de förtjänat. C: Han är Milton Friedman-ist, målet är 1920-talets samhälle, den verkligheten skall vara grund för dagens lösningar.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.