Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Bestäms valet av FIFA och UEFA?"

Bosse Johansson i SEF skrev igår på Svd Brännpunkt om behovet av öppenhet inför valet av ny ordförande för SvFF. Jag har själv vid två tidigare tillfällen pekat på den absurda bristen på demokrati  i formen för val av ny ordförande.

Att i den här processen leta efter gravade hundar, som Refat el Sayed, är inte svårt.

Alla tvivel måste bort

Det finns ett tydligt tillkommande skäl till att hela processen vid val av ny ordförande måste vara väldigt öppen och omfatta en stor del av medlemmarna i SvFF, dvs inte bara deras ombud i form av distrikt och distriktsförbund, utan medverkan av föreningarna.

Det kända faktum att den smutsiga valprocessen när Blatter och Platini myglade bort Fat Cat Johansson också medförde att Lars-Christer Olsson som stödde Johansson, hamnade på Blatters och Platinis svarta lista.

Det får inte finnas några tvivel på att processen att utse en ny ordförande i SvFF inte är utsatt för påtryckningar utifrån. När företrädare för svensk fotboll i framtiden utses till europeiska och internationella positioner skall det bero på kompetens.

Det får inte ens misstänkas vara någon form av tack för hjälpen.

Värna om den demokratiska processen

SvFF får som störst och finast bland svenska idrottsförbund inte ens misstänkas för att röra sig mot den europeiska modellen av extremt toppstyrda och delvis korrupta organisationer.

Jag känner ingen av kandidaterna, har aldrig träffat någon av dem borträknat avhoppade Jörgen Ericsson som gick i samma plugg som mig vid tiden när Eldkvarn brann (alla inblandade i de här processerna har liksom jag framtiden bakom oss). Det är totalt egalt för mig vem som SvFF väljer.

Det som är viktigt för mig är att svensk folkrörelse antingen gör sitt bästa för att vara den demokratiska folkrörelse man påstår sig vara eller så tydligt abdikerar och gör om sig till ett servicebolag. Mellantinget är fruktansvärt.

Ge dem samma chans!

Nu går då SEF:s Bosse Johansson ut med nyheten att Lars-Christer fortfarande kandiderar, under förutsättningen att inte valprocessen sköts på ett sätt som får modellen för hur man valde nya ledare i Kreml att framstå som modern.

Då finns det tre kandidater och det finns alla förutsättningar för valberedningen att skapa en öppen process. Ge kandidaterna en vecka på sig att presentera sig själva och det de vill med SvFF på max den digitala motsvarigheten till 4 A4-sidor.

Se till att alla landets föreningar får presentationerna via e-mail och uppdraget att utan påverkan från distrikten besluta vem de vill stödja och rapportera sina beslut till valberedningen (självfallet med en säker teknik och helt digital).

Stadgarna bestämmer

Även om bara 50 procent av föreningarna svarar så får vi ett tydligt underlag vad respektive distrikt tycker som underlag för hur deras ombud skall rösta.

De distriksförbund som vägrat bjuda in kandidaterna bör inse att de framstår som fotbollsrörelsens demokratiska dödgrävare.

De kan till att börja med läsa sina egna stadgar och inse att de inte skall ha några egna åsikter, inte göra ett förbannade dugg annat än att framföra föreningarnas åsikter. Någon egen makt skall de egentligen inte ha.

Distrikten är föreningarnas ombud

Föreningarna är medlemmar i ett nationellt förbund. Distrikt och distriktsförbund är bara deras ombud och rent formellt inte ens medlemmar i förbundet. Vore på tiden om någon gubbdjävul till distriktsstyrelseledamot i något förbund i det här landet fattade att de egentligen bara är 1904-års substitut till e-mail.

Nu har 50 års missbruk av ursprungstanken med stadgarna lett till en toppstyrning som är grunden till att svensk folkrörelsedemokrati håller på att dö. Det sitter två personer inom SvFF, en i Götaland och en i Svealand och de har av olika skäl kommit fram till att det här med att folkrörelsedemokratin dör långsamt inte räcker. De har anmält sig som bödlar.

Det är för djävligt att det får gå till så här i svensk idrotts finaste och största organisation.

Dan Persson

gp (inte verifierad)

tors, 2012-01-19 10:59

1. Persson, du har missuppfattat

Persson, du har missuppfattat en sak. Det finns ingen ”svart lista” där Lars-Christer Olsson hamnat därför att han ”stöder Johansson.” Varje UEFA-boss väljer sina egna medarbetare. Och Platini ville alltså – precis som Johansson – ha en landsman som gen sekr. Det här är bara en del av smutskastningskampanjen mot Olsson.

Dan Persson

tors, 2012-01-19 11:37

2. GP, det fanns inget som helst

GP, det fanns inget som helst syfte att smutskasta Lars-Christer, tvärtom var enda syftet att kritisera processen. Min syn är att Lars-Christer och de övriga kandidaterna skulle ha presenterats för alla föreningar och att föreningarna skulle fått vara med och förorda.

gp (inte verifierad)

tors, 2012-01-19 12:42

3. Jag förstår det. Men vad jag

Jag förstår det. Men vad jag menar är att du ovetandes spred något som ingår i herrar Tallinger/Larsson/Madsens kampanj för att hissa Nilsson och sänka Olsson.

Dan Persson

tors, 2012-01-19 12:51

4. Men argumentationen att

Men argumentationen att Nilsson förordas för att höga vederbörande skall få fina positioner i Europa, dvs Platini och Blatter vill inte ha Olsson är nog så graverande. Nilsson ser mer och mer ut som en ny Johultare, fel process, fel grunder och samma förmåga att säga det han tror tillfredsställer den han just nu pratar med.

gp (inte verifierad)

tors, 2012-01-19 13:24

5. Dessvärre handlar kampanjen

Dessvärre handlar kampanjen egentligen om att försvara personliga maktintressen (för Tallinger/Madsen/Larsson). Allt ofördelaktigt som den trion, med iver, har spridit om Olsson syftar just till detta – att Nilsson väljs så att groggligan har en sprattelgubbe att styra. Personliga maktintressen förkläs och får heta någonting annat. Tyvärr är detta den yttersta konsekvensen av att Lagrell suttit för länge. Han har hunnit skapa ett riktigt småaktigt skitförbund, där det är lågt i tak och folk med egna uppfattningar förväntas gå krökta.

beatles (inte verifierad)

tors, 2012-01-19 14:53

6. 1. Olsson har fått en gratis

1. Olsson har fått en gratis PR-kampanj i SVT med Ken Olofsson som megafon. 2. Olsson (& övriga kandidater) kunde väl själva ha tagit initiativet till att besöka Distriktsårsmöten och framför allt utnyttjat den digitala världen. Att inte ha utnyttjat e-postverktyget tyder på brist på initiativ. 3. Varför gnäller/förfasas Dan Persson just nu över att det är representativ demokrati som gäller. 4. Med hänvisning till ovannämnda får väl fotbollen den ordförande man förtjänar.

NE (inte verifierad)

tors, 2012-01-19 18:33

7. Ett problem angående

Ett problem angående demokrati i svensk fotboll är distrikten. Genom deras position och i det här fallet röstkraft är det ett spel för de förtroendevalda som skall välja förtroendevalda... Om S Erlandsson hade funnits kvar som kanditat hade de blivit intressant. Då hade EFD-klubbarna tvingats rösta på henne och SEF-klubbarna samt ETT distrikt behövts för att rösta fram L-C Olsson.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.