Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Har kungen alla hästar hemma?"

Rubriken är tillspetsad, jag har ingen anledning att ifrågasätta kungens förstånd eller omdöme. Det här inlägget beskriver händelser som förmodligen ingen informerat honom om – hur ridskolor kan existera mitt i Stockholm. 

Fakta är som följer:

Kungen äger via Kungliga Djurgårdens Förvaltning marken på Djurgården inklusive fastlandsdelen.
Kungliga Djurgårdens Förvaltning har arrenderat ut stora delar av den förvaltningen till kommersiella bolag.

Dessa kan av girighet bete sig dumt. Inte mera ovanligt än att vårdbolag beter sig dumt.

Småföretagare drabbas

Kungen, staden och vi som bor här tycker det är viktigt att Djurgården är något mer än ett område för kommersiell utveckling. Vi vill liksom kungen och staden bevara det naturnära, det ideella och det miljömässigt korrekta. De flesta av oss tycker nog också att småföretagare ska ha en chans att fortsätta verka i den här miljön.

Någon däremot?

På Djurgården (uppe vid andra sidan Lidingövägen) men fortfarande på kungens mark finns två stall. Där kan hästintresserade människor med eller utan egen häst rida och umgås med hästar. Där finns två småföretagare som driver varsin ridskola och som försöker få verksamheten att gå runt. Deras intäkter styrs till fullo av vad kunderna kan betala.

Inte annat än kommseriellt

Liksom de flesta andra ridskoleidkare i Stockholm är de privata företag. Därför konkurrerar de givetvis med närliggande ridskolor när det gäller pris och kvalitet. Dessa ridskolor ligger oftast på kommunens mark och genom bra hyresavtal med respektive kommuner kan ridskolorna drivas på betydligt generösare villkor.

Ridskolorna på Ryttarstadion hyr sina stall av ett fastighetsbolag som i sin tur arrenderar marken av Kungliga Djurgårdsförvaltningen. De slitna lokalerna ägs dock av fastighetsbolaget som drivs som ett renodlat kommersiellt bolag med maximal utdelning till ägarna. Hyresgästerna ska sköta underhållet – så det är bara att försöka ta ut maximal hyra för lokalerna, och göra så lite som möjligt.

De är hyresgäster - och numera behandlade som om de hyrt en etta på Söder utan hyresvärdens tillstånd. De har nu på märkligt sätt hamnat i en situation där de inte längre har något hyresavtal. Nu vill man slänga ut två småföretag som köpte sina ridskolor för bara några år sedan – och som nu riskerar att förlora allt – och det enda de gjort är att de försökt få rimliga hyresvillkor.

Naturlig del i sekler

Nu vill de giriga ägarna till bolaget som äger lokalerna, ni vet såna där som är avundsjuka på bankdirektörer som får miljoner i bonus utan att ha gjort mer än sitt jobb, slänga ut de här ägarna, deras kunder i form av ungdomar och vuxna som vill lära sig rida, och hästägare som vill utöva sin hobby.

Min första reaktion var "Men kom igen - klart man hyr ut till högsta möjliga hyra!"

Sen förstod jag att det handlar om kungens mark mitt i stan och områden där hästar varit en naturlig del av kulturlandskapet i sekler och en verksamhet som riktar sig mot unga tjejer, den mest diskriminerade gruppen när det gäller stöd från samhället.

Tar ingen hänsyn

Av det material jag samlat in, det som finns för granskning om kungen, hovet eller Djurgårdsförvaltningen vill gå igenom det hela visar tydligt på att förvaltarna verkar begå ett rättsövergrepp. Det rimliga vore väl istället att uppmuntra småföretagandet i Stockholm, framförallt i detta fall där det gynnar barn och ungdomars fritidsintressen.

Kunde inte alla företagarna på Ryttarstadion få överleva – istället för bara fastighetsförvaltaren?

Att påstå rättsövergrepp vore mig främmande och det är rent legalt inte ens korrekt, men de vill slänga ut oskyldiga för snöd vinnings skull. Det drabbar ungdomar i mängd och förstör många år av arbete med att bygga upp verksamheten.

Kungen då undrar vän av ordning?

Vad kan eller vill kungen göra?

Tja, han får vare sig en spänn mer eller en spänn mindre. Han vet nog inte ens om det här. Det handlar bara om kortsiktigt girighet av människor som inte har samma syn på värdegrund som vi som vill skapa ett bra samhälle.

Men Kungen riskerar hamna i samma fälle som AP-fonderna. De får ta ansvar för sina investeringar i Triton som investerar pengar i bolag som bedriver vård med lägre kvalitet.

Därför bör han agera.

Ps: Nej jag känner inte de drabbade, jag har inga barn som rider där och min relation till hästar är begränsad till mitt ATG-ombud.

Dan Persson

pernilla (inte verifierad)

tors, 2012-01-12 13:20

1. det man kan lägga in som

det man kan lägga in som aspekt är djurskyddet. med dagens regler på daglig utevistelse i stora hagar hade dessa företagarna inte kunnat fortsätta ändå. de bryter helt enkelt mot djurskyddet.

Hej (inte verifierad)

lör, 2012-01-14 18:50

2. Till föregående kommentar.

Till föregående kommentar. Där har du fel. Enligt djurskyddslagen krävs det 1 timme utevistelse per dag om hästen står i box. Står den i spilta krävs det omkring 5 timmar. Ryttarstadion har fått dispans för detta eftersom de har ett problem med att hitta mark att ha hagar på. Utöver det, så är det bestämt av djurgårdsförvaltningen att det ska förekomma ridverksamhet vid denna mark. Så de hade visst kunnat fortsätta. Vi behöver bara nya människor in i bilden som inte är så trångsynta.

Hej (inte verifierad)

lör, 2012-01-14 18:50

3. Till föregående kommentar.

Till föregående kommentar. Där har du fel. Enligt djurskyddslagen krävs det 1 timme utevistelse per dag om hästen står i box. Står den i spilta krävs det omkring 5 timmar. Ryttarstadion har fått dispans för detta eftersom de har ett problem med att hitta mark att ha hagar på. Utöver det, så är det bestämt av djurgårdsförvaltningen att det ska förekomma ridverksamhet vid denna mark. Så de hade visst kunnat fortsätta. Vi behöver bara nya människor in i bilden som inte är så trångsynta.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.