Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Ingen ny form av skattade mutbrott”

Muträttegången om Nationalarenan är ett kvalificerat slöseri med skattemedel. Jag har ingen anledning att ändra min åsikt runt den framtida ekonomin för arenan, men i den här frågan är min åsikt att samtliga åtalade är totalt oskyldiga och att åtalet är felaktigt från första dagen.

Korruption och mutor är ett otyg som förstör värdeutvecklingen i ett samhälle så det är inte så att jag kör ”äsch inte så farligt-resonemanget” heller utan jag har läst igenom fallet noga.

Slutsatsen är enkel - enligt alla rättsstatens principer är de åtalade oskyldiga och de borde aldrig ha åtalats.

En helt onödig process

Åklagare Johansson framstår desto mer man läser som en tronpretendent till den position Christer Van Der Kwast nådde som Sveriges mest inkompetente åklagare. Rättsväsendet lägger fortfarande miljonbelopp på att städa upp efter Kwastens härjningar av modellen där befolkningen delas in i de dömda och de ännu icke dömda.

Jag har mutat. Länge sedan och preskriberat nu men när vi flyttade ner till Luxembourg så blev vi varnade för den belgiska polisen och fick tipset att lägga 5 000 BEF (drygt tusen spänn) i körkortet och när man sedan blev stoppad för fortkörning räckte man över körkort, fick tillbaka det och tillsägelsen att ta det lugnt och kunde åka vidare, dock utan sedel i körkortet.

Solkigt och uppenbarligen olagligt. Totalt tvärtemot vad som hände i Solna.

Han fick ett extraknäck

Bakgrunden är enkel. Sune Reinhold fick ett extraknäck av arenabolaget, något hans arbetsgivare godkände som han också fakturerade, bokförde och betalade skatt på.

En sak är jag helt säker på. Polisen i Belgien bokförde inte sina mutor, inte heller betalade han in moms och andra skatter. Hela idén med mutbrott är att det inte skall finnas några spår av verksamheten då den är olaglig.

Det får bedömas som osannolikt att Salminen, Reinhold och Paulson har haft det innovativa syftet att utveckla någon ny form av bokförda och skattade mutbrott.

Behövdes mera av Reinholds kunnande

Det var helt enkelt så att Reinholds kunnande behövdes och då det blivit fel om Solna som liten ägare betalade hela kostnaden så fick Reinhold ta det hela som extraknäck. Det är dessutom kaffepengar med 25 000 i månaden, d.v.s. knappa 8 advokattimmar per månad i omfattning.

Min bedömning är att Arenan (inte området som helhet) är en dålig investering men att Herrar Salminen, Reinhold, Paulsson med flera aldrig borde ha åtalats och att de är totalt oskyldiga till mutbrottet.

Det som då irriterar mig som skattebetalare är varför våra pengar skall förstöras i lön till åklagare Alf Johansson.

Vi riskerar att tappa respekten för korruptionslagstiftningen om den här tomten skall få leka sheriff med enda målet att få fjanta runt i media. Korruptionsåklagare borde helt enkelt förvisas till Göteborg.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.