Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Lagrell har både rätt och fel"

Lars-Åke Lagrell har självfallet rätt i att Svenska Spels avtal med SvFF på intet sätt är i farozonen. Här gör TV4 slutsatser som det inte finns fakta bakom. Det är troligt att Svenska Spel samverkar med SvFF på både tre, fem, tio och 30 års sikt oavsett om vi har spelmonopol eller spellicens. Parterna tjänar på att samverka, den finaste grunden för avtal som finns.

Fotbollen är den idrottsaktör som tjänar mest pengar på Svenska Spel och det är på intet sätt förvånande att Lagrell också försvarar spelmonopolet i sitt brev till oss, det ingår så att säga i SvFFs åtagande i samarbetet med Svenska Spel.

En gynnsam konkurrens

Sen har Lars-Åke fel, en spellicens behöver inte innebär mindre pengar till idrotten. Det principiella resonemanget är lätt att förklara.

Bankerna som agerar i en kartelliknande form har kunnat dra ner på sin marknadsföring, konkurrens och reklam är liksom motstridigt hela idén med en informell kartell med Mediamarkt måste satsa mer i den mördande konkurrens de lever i.

Med en spellicens och 20-30 bolag som konkurrerar om våra plånböcker kommer marknadsföringskostnaden att vara hög och idrotten är en självklar mediakanal för spelmarknaden.

Idrotten får inte ett öre

Idag hamnar alla pengar hos Bonnier och Shipstedt eftersom idrotten inte fått ta emot reklampengarna från de utländska spelbolagen. 

Svenska Spel och ATG försvinner inte heller utan kommer att vara de stora aktörerna under mycket lång tid även med spellicens.

Många förbund kan öka sina intäkter ordentligt och samma gäller de stora lagen. Att Lagrell fått för sig att försäljningen av lotter som föreningarna utför försvinner är förvånande.

Inget ansvar, men...

Varför skulle någon lägga ner den försäljningen där man dessutom lyckats med konststycket att införa oreglerat barnarbete utan avtalsenlig lön på ett sätt som H&M hade blivit uthängda i alla media för.

Svenska Spel är heller inte på något sätt en mer ansvarstagande spelaktör. De kränger så mycket de kan utifrån regeringens krav på maximalt med skatter och utdelning helt utan hänsyn till spelmissbrukarna. Danmark med spellicens och halva befolkningen lägger dubbelt så mycket som vi på att hantera spelmissbruken.

Svenska Spel har dock fram till i förrgår varit en aktör som levt efter devisen ”Vi älskar idrott” och agerat som generell supporter även av de förbund som inte kan leverera lönsamhet genom motprestationer.

Det stora kardinalfelet

Det är den delen som bolaget nu beslutat sig för att lägga ner. Det är kortsiktigt förmodligen lönsamt men så länge inget beslut om spellicens är fattat hade det varit mer affärsmässigt korrekt att behålla stödet från idrotten i syfte att bevara monopolet.

Nu kan Svenska Spel ta bort sin Payoff och det är här jag tror de gör fel.

Alla företag behöver ett högre syfte än att berika sina ägare.

Ett Svenska Spel som bara agerar kvartalsmässigt rationellt får ingen plats i hjärtat hos sina kunder.

I synnerhet i en framtida konkurrens så är ett högre syfte en mycket viktig del av framgångsrik marknadsföring.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.