Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Dessa tittarstormar och följderna…"

Allsköns media kan från tid till annan skapa tittarstormar (dvs 50 pers som ”rasar”) på temat att rättigheter hamnar hos kommersiella kanaler som tar betalt för det de visar och att då ”svenska folket” inte får se något. Detta lämnar mig kall.

På grund av tittarstormar kan allsköns politiker få för sig att en statsfinansierad tv skall kunna vara med i matchen om rättigheter till de stora eventen.

Vi andra finns också

Jag tittar lite på tv, men allt jag ser är public service, dvs SVT och ibland BBC. Dvs reklamfri tv. Det har mer att göra med att jag inte säljer min fritid för 38 minuter per timme och i största allmänhet tycker tv är ett gammalt media.

De två timmar per månad jag uppnår i tv-tittande gör mig icke representativ, sen konsumerar jag mer via play, dock utan att kunna anses nära den genomsnittliga tv-tittaren

Min syn är enkel. SVT skall inte jaga tittare och inte lägga deg på något så dumt som sportsändningar. Sedan är bra sportsändningar fantastisk underhållning men det är lite Darwin awards över det hela.

Ingen rättighet att betala...

Vill man titta på fotboll, hockey, golf, motorsport, OS och liknande får man pynta. Det är ingen rättighet.

När och om jag tittar på sport på SVT skall jag slippa de skyltar som är skälet att jag inte tittar på en kommersiell kana.

Det är klart att SVT tappar tittare som en följd av att de inte har de populäraste sportprogrammen.

Ett femårigt TV-krig

Men SVT är public service och ingenting annat. Arrangörer av idrottsförbund skall sälja sig till högsbjudande. Licenspengar räcker inte längre i de sammanhangen då live sport snart är det enda som fungerar i tablåerna.

Vi ser nu bara början på ett femårigt krig där tv:s framtida affärsmodeller blir del av en komplex situation som ingen idag förstår.  Där skall idrottens arrangörer go for the money och ingenting annat och SVT skall inte vara med för de har inte pengar.

Då är det så här. Reklam och Mediabyråernas modeller, provisioner och ersättningsstrukturer är så starka att det försenar övergången till att idrotten behåller tv-rättigheterna och sänder själva via webb långt efter att tekniken gjort själva tv-sändningen omodern.

Spelbranschen går före

Men någonstans mellan 2016 och 2019 kan allsvenskan i fotboll med flera aktörer börja räkna på att köra i egen regi eller i en annan form av samverkan med ett tv-bolag där man behåller mer.

Eftersom ingen vet hur vi definierar tv om fem år så är det enda vi vet att allting kommer att ställas på ända. Det vi vet är att live event kommer att öka i värde. Därför är det viktigt att idrotten redan nu börjar planera för hur de skall optimera intäkterna från livebilder utan mellanled i form av tv-bolag.

Spelbranschen går före och så småningom finns det modeller där ett onödigt mellanled är borta.

Tekniken är lösningen

Men det vi vet är några enkla saker.

= Live-tv från sportevent ökar i värde.
= Svt kan inte göra av med våra licenspengar på att delta i racet om sporteventen, de får sända sånt som är billigt.
= Idrotten måste få större del av pengarna över tid.

Det underbara är att teknikutvecklingen löser allt detta åt oss.

Dan Persson

Max pesos (inte verifierad)

tis, 2012-03-27 21:12

1. Håller med dig fullständigt.

Håller med dig fullständigt.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.