Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Hjärtat är ingen bra grund för beslut"

Vår nya krönikör Pia Blank Thörnroos skriver läsvärt om expertskatten, en skatt som nu även kan användas för idrotten även om dess utformning mest är till för de stora industriföretagen. Det finns som jag ser det tre problem med expertskatten om vi skall se till elitidrottens verklighet.

Den löser inte problemet med att behålla svenskfödda talanger, Här blir skattekonkurrensen från andra länder fortfarande för svår.

Agenterna gör det svårare

Agenterna med sina rådgivare har i regel krånglat till uppläggen så den rena lönestruktur som krävs för att expertskatten skall fungera ofta inte föreligger.

Den berör några få individer per år, de här lönerna finns bara i Elitserien i ishockey och i fotbollsallsvenskan samt för några spelare i mindre ekonomiskt rationella klubbar som Malmö IF och Leksand. Vi får se om det kommer några finländare, kanadicker och dylikt från Tyskland och alperna som följd av detta.

Rent teoretiskt kan skatten leda till att de norrmän som blir utkonkurrerade av svenska talanger kan flytta hit och spela, en liten udda effekt i så fall. Den som har info om klubb som utnyttjat expertskatten får gärna höra av sig till oss.

Fotbollens system fungerar inte

Kristof Vogel skriver en mycket intressant krönika på sin blogg om elitlicensen. Det är skrämmande läsning.

Fotbollens system för att undvika ekonomisk doping fungerar helt enkelt inte. Istället för att ha ett system där klubbarna tvingas anpassa kostnader till verklighet har vi skapat ett godtyckligt system som inte ens upptäcker en klubb två veckor från konkurs.

Det finns i praktiken som systemet är uppbyggt ingenting som skapar klubbar som lägger fokus på sin ekonomi.

Problemet förstärks av strukturen och kulturen. Strukturen i form av att det inte finns någon ägare, dvs ingen som ställer krav på avkastning och kräver motiverade beslut och kulturen där samtliga beslutsfattare är så hängivna laget att sportsliga vinster går före sunt förnuft i ekonomin.

Tänk om de här nivåerna fanns

De här två skälen borde vara en god grund för ett regelverk som är tydligare, hårdare och enklare.

Positivt eget kapital på en nivå om 20 procet av omsättning, likviditet på ca 10 procent av omsättning och spelarlöner på max 60 procent av omsättning skulle kunna vara relevanta nivåer för att elitklubbarna skall antas ha någon form av fungerande ekonomi.

Missar man de här nivåerna vid en mätpunkt så är det adjö direkt. Det skulle också skapa trygghet hos leverantörer och sponsorer och vi skulle slippa den stora delen av de alltför vanliga men vansinniga ”men det kan gå” satsningar som nu görs.

Utan ansvar för långsiktig ekonomi

En borttagen 51-procentregel som gav klubbarna möjlighet att ta in pengar som idag ligger i riskkapitalbolag för spelare skulle stärka balansräkningarna och ge den lilla grupp föreningar som det berör en tillkommande lösning.

Sedan kan väl både jag och Kristof peka på anomalier och det vansinniga så länge vi orkar. Klubbarna kommer att fortsätta pissa iväg pengarna till spelarna utan att ta ansvar för klubbens långsiktiga ekonomi. I verksamheter med 100-talet miljoner i omsättning vore det bättre med hjärnan som plats för besluten.

De med stort idrottshjärta i våra klubbar kommer att läsa ovanstående och tänka  ”Men det går ju inte för då spelar vi sämre fotboll eftersom vi inte kan köpa in de spelare vi egentligen inte har råd med.”

Exakt, men det var väl ändå syftet med elitlicensen eller?

Dan Persson

Kalle (inte verifierad)

tors, 2012-03-15 09:17

1. Kära Dan! Ett bortagande av

Kära Dan! Ett bortagande av 51 % - regeln skulle (Ja, vi har faktiskt facit!) bara innebära ÄNNU större ekonomiskt risktagande. Att licensystemet är bristfälligt och fotbollsekonomin osund, där är vi enade, men att sätta det i samband med föreningsdemokratin är inte är helt enkelt missledande och felaktigt! Tvärtom så tyder mycket (bl.a. UEFA:s rapporter) på motsatsen. En medlemsägd föreningsstruktur har en dämpande effekt på det överdrivna risktagandet. Att saluföra sin åsikt är helt ok, Dan, men försök inte få dina privatiseringsiver att se bättre ut i lånta fjädrar.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.