Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Klart att grabbarna ska ha betalt"

Olof Lundh på Fotbollskanalen har skrivit om arvoden till toppen av fotbollsförbundet.  Annan media hakar på och vinklar självfallet detta på Jante-temat, hu så hemskt och liknande, allt i syfte att sälja tidningar på avundsjuka.

Det är klart att svensk folkrörelsetradition bygger på det ideella arbetet och arvoderade förtroendevalda ärmotstridigt den traditionen men så enkelt är det inte nu för tiden.

Därför blir det Gubbdagis

Som förtroendevald i ett större förbund är man också ofta ledamot i bolag med rätt omfattande verksamhet.

Styrelseansvaret som individen bär omfattar egna ekonomiska risker. Den tid ett uppdrag tar är heller inte att leka med. Jag lägger drygt fem timmar per vecka på något så litet som styrelsen i min golfklubb och vår ordförande lägger väsentligt mer. Min ersättning för detta är 6 000 kronor per år, vilket ger en timlön före skatt på ca 30 kronor.

Att vara ordförande i ett förbund är att jämföra med heltid, där dessutom ett stort antal helger ryker. Betalar vi inte för detta så får det negativa konsekvenser. Dels går det bara att få välbärgade pensionärer att åta sig uppdragen. Vi gör oss av med 75 procent av underlaget vid val av styrelser då vi som jobbar måste tacka nej av tidsskäl.

Det är orsaken till att alla idrottsmöten ser ut som Gubbdagis.

Fungerar inte med bara ideella

Även den lilla föreningen har idag anställda och massor med förordningar och lagar att följa. Föreningen/styrelsen kan i vårt fall åka på stora böter eller till och med fängelse för brott mot miljölagstiftning, arbetsrätt, arbetsskydd, skatter med mera.

I elitlagen och i de stora förbunden är omsättningen på nivån hundratals miljoner, balansräkningar på sama nivå. Generalsekreteraren är jämställd med VD och det är i en del fall 100-tals anställda.

Styrelseansvaret för sådan verksamhet går inte att sköta vid sidan av ett heltidsjobb. Så enkelt är det.

Rimligt med ersättningar

Då är det rimligt med ersättningar och jag ser inga problem med de nivåer som fotbollsförbundet lagt sig. Sedan skall ersättningar vara transparanta och inte beslutade av de som erhåller ersättningen.

Drömmen om den helt ideella föreningen och den ideella folkrörelsen må vara vacker men den är sedan länge inte ens nära verkligheten för elitidrotten. Vi måste kalla en spade för en spade och inse hur samhället förändras och att elitidrotten idag är en del av en upplevelseindustri.

Då behöver elitidrotten de bästa och då måste man pynta.

Det där blev olyckligt

Jag har haft åsikter om det kloka i att SvFF investerat i Nationalarenan men det bör alltid påpekas att därutöver Lagrell har gjort ett fantastiskt jobb för SvFF och är värd varenda krona.

För att byta ämne och övergå till lite konspirationsteori så är det naturligtvis en ren slump att Peab är före tidtabell för den arena där man är delägare och samtidigt blivit försenad med bygget av den arena som blir en konkurrent.

SvFFs största partner agerar på ett sätt som sportsligt gynnar ett lag och skadar ett annat. Det är mycket olyckligt.

Dan Persson

Gumma (inte verifierad)

tis, 2012-03-27 10:29

1. Grabbar eller gubbar? Nu var

Grabbar eller gubbar? Nu var det väl inte själva ersättning som var ifrågasatt utan att de i styrelsen själva beslutat om hur hög den ska vara. Jag tror också att det finns någon enstaka utrotningshotad kvinna i styrelsen så det är väl åndå både gubbar och gummor som ska få betalt?? eller???

lasse b (inte verifierad)

mån, 2012-04-02 17:46

2. redan Tage Danielsson hade

redan Tage Danielsson hade den saken klar för sig : "Det är proffsen som gör att rosorna dör- ge mej hellre en glad amatör..."

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.