Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Det bidde en tumme – och inte ett dugg mer"

KD går nu glatt ut och säger att när de nu satt ner foten i frågan om spelmonopolet så finns det en bred riksdagsmajoritet för en förändring.

Just nu ser riksdagspartierna ut att kunna enas om en modell där Svenska Spel behåller monopol på automater och kasinon medan nätspelet öppnas upp. Vad som händer med spelbutiker för spel hos Svenska Spel och ATG framgår inte.

348 för - en enda emot...

Hur licensavgiften/skatten på 20 procent skall beräknas är inte heller tydligt. Skatt på vinst eller skatt på omsättning och hur ser konsekvenserna ut utifrån svenska dubbelbeskattningsavtal med spelbolag i andra EU länder.

Det finns mycket att sätta frågetecken inför men det enklaste i det här fallet är slutsatsen att även om 348 riksdagsmän är för så sker en förändring på spelområdet bara om den sista gör bedömningen att han garanterat får in mer pengar än idag.

Han heter Anders E Borg och är finansminister.

Överskott till idrotten!

KD föreslår också att överskottet skall gå till idrotten och allsköns annan samhällsnyttig verksamhet istället för som idag gå in i statskassan. Här tror jag herr Borg ser rött direkt.

Vidare bör ungdomsidrott och folkhälsoidrott (när vi medelålders motionerar) fortfarande gå på socialdepartementets budget och elitidrotten får väl tjäna pengar på sponsoravtal.

Den är kommersiell och skall inte ha mer stöd än annat näringsliv medan stödet till ungdomsidrott och folkhälsa bör ökas dramatiskt för att det är lönsamt för samhället (11 000 onödiga knäoperationer per år pga övervikt är bara ett exempel).

Det kan ändå dröja många år

Sedan säger man i media att några IP-blockeringar eller stopp för debiteringar av svenska kort för vissa merchantkoder inte anses behövas. Det torde vara som att säga att det är dumt att betala licensavgifterna till spelbolagen.

Min tes är fortfarande att idrotten kan bli vinnare av en avreglering och att även med en sådan är Svenska Spel och ATG marknadsledare under min livstid.

Sen kan det fortfarande ta många år innan ett beslut i den här frågan har klubbats i riksdagen och genomförts.

Förändring utan konsekvens

Det kan dyka upp helt nya aktörer när stora idrotter som fotboll, ishockey, speedway, handboll, golf med flera väljer att ansöka om egna licenser.

Det är troligt att delar av KDs idéer om nationella regelverk inte klarar alla delar av EU-regelverken och så vidare.

Så sammanfattningsvis. Det ni läst i media om förändring av spelmonopol behöver inte betyda något alls.
I synnerhet inte nu.

Risk för Pomperipossaeffekter

Det är också så att när man kommer hem till djävulen, han påstås bo i detaljerna, så blir det här svårare än man trott. Man skall både kunna lova mera pengar till statskassan och lönsamhet och rikare aktieägare till spelbolagen för att det skall bli något av det hela.

Samtidigt måste nämligen väldigt mycket pengar delas ut till spelarna om det skall bli någon omsättning.

Risken för Pomperipossaeffekter är hög även om de flesta beslutsfattare är så unga att de har gått i en skola där så många procent inte ens finns.

Svenska Spel bör ringa RF

Jag är självfallet emot monopol såväl som allsköns ohederliga karteller som boräntor och elbolag.

Därför är min grundsyn positiv till en avreglering, men man borde förstå att det inte behöver vara enkelt och en avreglering med samma utfall som elmarknaden är det ingen som önskar.

Sammanfattningsvis så var detta alltså veckans ickenyhet, den berör inte svensk idrott på många år och min bedömning kvarstår att Svenska Spel har många goda skäl att ringa RF och backa på uppsägningen av avtalet, för de 20 millarna per år är kaffepengar för stöd i den här politiska soppan.

Dan Persson

Lasse (inte verifierad)

tors, 2012-04-26 15:18

1. Anders Borg är väl ändå inte

Anders Borg är väl ändå inte en av de 349 riksdagsledamöterna?

Jens Alm (inte verifierad)

tors, 2012-04-26 15:27

2. Om den danska spelmarknaden

Om den danska spelmarknaden som liberaliserades i januari 2012 http://www.bureaubiz.dk/composite-8138.htm

Mer följer i Sverige (inte verifierad)

fre, 2012-04-27 08:57

3. Dagens Eko var lite väl

Dagens Eko var lite väl snabba i sin rapportering denna vecka men ett licenssystem i Sverige är på väg. I Danmark tog genomförander knappt två år trots en försening på 12 månader p g a att de privata spelautomattillverkarna klagade till EU.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.