Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Ser inte regeringen fördelarna?”

Falsterbo Horse Show måste vara Sveriges största evenemang med den minst oförarliga publiken. Ändå krävs polisens insats till en kostnad av 200 000 kronor...


I veckan kom beskedet. Falsterbo söker inte dressyr EM 2016 på grund av att Rikspolisstyrelsen (utsedd av regeringen) tolkat lagen om polisbevakning på samma sätt som Usama Bin Laden läste koranen.

  • Gothia Cup genererar hundratals miljoner till staten men får inget stöd what so ever.
  • I Almedalen stod både idrotts- och näringsminister och påstod att regeringen stödjer eventindustrin och gärna såg många internationella event till Sverige.

De ljög alltså. Igen.

Oförklarligt beteende

Vän av ordning bör då känna till att jag politiskt står den här regeringen nära, mycket nära om man bortser från småpartierna som jag inte riktigt har koll på mer än att KD är emot homosexuella och kvinnor, FP är emot allt som är kul och att C kräver innehav av folkdräkt för att bli invald i riksdagen. Min kännedom om moderaterna är dock mycket hög och jag tillhör deras fan club.

Det är därför trist att jag skall behöva skriva regerings (moderat) kritiska krönikor då jag vet att deras syfte och mål är vad de säger även om statens agerande är motstridigt regeringens intentioner.

Det är möjligt men inte troligt att soppan av elände i samverkan med Falsterbo Horse show beror på en enskild korkad polis, han har i och för ty anlitat polisens jurister, vilket i sak inte minskar risken för att han är korkad, men heller inte ökar den.

Pratar de inte med varandra?

Det är troligt och sannolikt att vare sig Idrotts-, närings- eller justitieministern har samrått i frågan och därför sker det saker i strid med vad regeringen säger att man vill, med skada för Sverige, svensk idrott och svensk ekonomi.

Min regering hänvisar till en utredning, att polisen i Skåne är deras sämsta distrikt ( tillsammans med Stockholm), det senare dock mer informellt och inte sagt av minister, samt till ditten och datten.

Fakta är att Sverige inte får Dressyr-EM 2016 på grund av regeringen som låter korkade poliser fatta beslut som skadar vårt land.

Åter, det räcker med Kling och Klang

Det torde därutöver vara allmänt accepterat att just dressyr är en sport med få kända företeelser av huligan, firma och organiserad brottslighets karaktär.

Då opera i form av Wagner primärt torde attrahera smygnazister mer så bör dressyr vara den ur polisiär synpunkt tryggaste formen av folksamling som går att skapa, inklusive den av Kling och Klang väl skötta Astrid Lindgrens värld.

Nu döms Falsterbo Horse show att pynta för i fjol på ett fullständigt regelvidrigt sätt. Samtidigt kommer fakta som visar att Gotha Cup ger hundratals miljoner till staten och detta för ett event som drivs utan vinstsyfte.

De har haft sex år på sig

När ideell verksamhet blivit en jätteintäkt för staten och när för staten lönsamma event straffas med ohemula poliskostnader så påminner Sverige om det Danmark Hamlet beskrev.

Det ruttna är att vi efter sex år av alliansregering har en politik som skadar idrotten, skadar Sverige och skadar den regering som kunde ha löst problemen för länge sedan om bara viljan hade funnits.

Det här ger mig anledning att antingen rösta blankt eller rösta på Magdalena och Stefan i nästa val. Torde vara samma för många alliansväljare som är engagerade inom idrotten.

Dan Persson

Andreas (inte verifierad)

tis, 2012-07-24 08:53

1. bara ett litet påpekande,

bara ett litet påpekande, även om Gothia Cup inte har vinstmål varje år så gör man en vinst på 15-20 miljoner per år. Av dessa skänker man bort merparten till BK Häcken. Så det är inte så att turneringen hankar sig fram direkt. Dock tråkigt att se att staten gör det extremt svårt för stora evenemang att komma till Sverige. Det hade vi behövt och rätt evenemang tjänar man på.

Joan Travesset (inte verifierad)

tis, 2012-07-24 10:25

2. Oavsätt om det är regeringen

Oavsätt om det är regeringen eller dom enskilda kommunerna så finns det ofta en ovilja och okunskap mot idrotter av andra klass. Jag lade tillsammans med SAFF (Svenska Amerikansk Fotbollförfundet) fram ett förslag att ha VM i amerikansk fotboll i Malmö 2011. Med olika motiveringar om att sporten inte låg i tiden och att det fanns andra evenemang under samma år (3 månader senare) så vågade politikerna inte satsa på den sortens event. Ser detta som ett allmänt politiskt problem där ev satsningar ofta är enkelriktade med välkända sporter eller politiskt korrekta.

Fundersam (inte verifierad)

fre, 2012-07-27 13:43

3. Tänkvärt inlägg i stort, men

Tänkvärt inlägg i stort, men du Dan sänker dig själv totalt med den okunniga beskrivningen av övriga partier i regeringen. Att idiotförklara sig själv och därefter komma med vettiga tankar motverkar sitt eget syfte. Det hade varit smartare att utelämna informationen om vad du vet och inte vet om politik.

Dan Persson

sön, 2012-07-29 10:22

4. Kära Fundersam, tanken var

Kära Fundersam, tanken var ironi, jag är politisk nörd och har en god bild av våra partier samt respekt för dem, med undantag av SD och V. I det här fallet är de andra dessutom oskyldiga, det är bara mitt parti som agerar på ett sätt som skadar Sverige, Svensk idrott och svensk eventindustri. Varför de gör det är jag dock inte klok nog att förstå.

Aningen mindre Fundersam (inte verifierad)

mån, 2012-07-30 07:03

5. Tack för svaret Dan. Det

Tack för svaret Dan. Det visar dock det stora problemet med ironi och sarkasm, det finns ingen garanti för att meddelandet går fram om inte avsändarens karaktär är känd på förhand. Trots att jag tillhör "den ironiska generationen" nådde ditt budskap inte fram. Något att tänka på i framtiden kanske, som sagt är det i övrigt ett tänkvärt inlägg. Tack för det.

Göran Lantz (inte verifierad)

ons, 2012-08-08 12:23

6. Redan i sin första

Redan i sin första regeringsförklaring sa Reinfeldt att de skulle satsa på stora evenemang. I regeringförklaringen 2006 http://www.regeringen.se/content/1/c6/07/02/32/bcc6951a.pdf långt ner på sidan 13 kan man läsa: "Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land." Sedan dess har regeringen konsekvent sagt nej till statliga garantier eller bidrag till samtliga idrotter och evenemang som ansökt eller tänkt ansöka om det till större internationella evenemang. Brutna vallöften blir inte tydligare än så, säga en sak och agera på ett helt annat sätt.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.