Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Den egoistiska idrotten!

En levande ungdomsidrott, men totalt sett en idrott på undantag, skriver Dan Persson. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix

 

Det blev många kommentarer runt min sista krönika om idrott och politik så det är lika bra att fortsätta på samma tema. Om historien, om RF och och inte minst om en regerinsdeklaration.

När idrotten växte fram för 100-130 år sedan var idrottsrörelsen mycket närbesläktad med nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen, frikyrkorna med stöd från överklass och näringsliv för alla borträknat arbetarrörelsen.

Industrins och miltärens önskan

Skälet till stödet var självfallet brännvinet och en social misär i Sverige.

Industrin behövde nyktra vältränade kroppar som de kunde slita ut och fungerande familjer. Arbetarrörelsen behövde stöd av idrott och nykterhetsrörelser för att få engagerade arbetare till sin verksamhet och sin strävan efter makt. Militären gav också stöd till idrotten och idrotten var på den tiden till stor del militär med allt från fäktning, skytte, militär femkamp, ridning.

Så är det inte längre, förmodligen beroende på att SM i knapptryckning nu kallas för dataspel men på tiden det begav sig ville även militären ha nyktra och vältränade kroppar som kunde skjutas av den allestädes närvarande fienden.

Evigt springande på föreningsmöten

När sedan makarna Myrdal i slutet på 30-talet uppfann det s.k. folkhemmet, genom att sno Mussolinis idéer om korporativism så blev folkrörelsen inklusive idrotten en bärande del av Sveriges demokratiska struktur.

Det fungerade fantastiskt fram till slutet på 70-talet. Det fanns inget land som hade så många föreningsmedlemmar som Sverige och vi var aktiva på den tiden. Mitt 70-tal var ett evigt springande på föreningsmöten och jag var inget undantag.

Nu har samhället förändrats och idrotten hamnat på undantag. RF som idrottens högsta företrädare har gjort fel saker i 30 år då man försökt legitimera sig själva genom att beskriva samhället som det var.

RF har fastnat i ett beteende

Konsekvensen är att ingen under de senaste 30 år sålt idrotten till politiker utifrån samhällsnytta och verklighet. Istället har RF sålt idrotten enligt samma modell som Håkan Juholt ville införa för socialdemokraterna. Det gick inte så bra för Juholt och inte så bra för RF heller.

Det är självfallet så att idrottens tappat sin roll, och därmed politiskt och ekonomiskt stöd.

När Anders Borg och Per Schlingmann kommer fram till beslutet att man kan strunta i idrotten (och sin egen regeringsförklaring) utan att förlora röster är det svårt att påstå att de gör fel utifrån deras strävan att röstmaximera per budgetkrona.

Tappat två generationer

Idrottens struktur har vidare medfört att även om vi fortsatt kunnat engagera föräldrar som ledare har vi helt tappat två generationer i föreningsstyrelser och strukturen för idrottsrörelsen är idag lika anpassad för verkligheten som Greklands ekonomi till euron.

  • Sedan levererar ungdomsidrotten mängder av samhällsnytta per satsad skattekrona och gör mer än skola, föräldrar och samhälle för att skapa anställningsbara ungdomar, motverka ungdomsfetma, drogproblem och liknande.
  • Elitidrotten levererar mängder med skattekronor, skapar upplevelser och stolthet och ger i vårt nya tjänstesamhälle stora värden på en nivå som får poliskostnader att blir försumbara.

Vi sköter oss själva

Folkhälsan sköts av oss själva på gymmen och en snabbt växande bransch för utöveridrott där vi åker långlopp, springer, cyklar, simmar i en omfattning vi aldrig haft tidigare. Även här betalar vi själva som skattebetalare och arrangörerna levererar sina skattekronor till samhället.

Men vad är då problemet om nu idrotten levererar, undrar vän av ordning.

Tja, ingen inom idrotten har professionellt under de senste 20 åren lärt våra politiker detta. De har lärt våra politiker att idrotten är ideell folkrörelse som är bidragsberoende och att det ideella är fint och det kommersiella är fult samt att idrotten är kvar i 70-talet. Vi har hamnat i samma soppa som kulturvänstern som ingen längre lyssnar på.

Sen är det inte för sent att göra något åt det. Om det nu finns någon som vill?

Dan Persson

Dan Persson

tors, 2012-11-29 12:02

1. Olle,

Olle, http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkhemmet Jag hade oturen att växa upp i en sådan miljö att statskunskap och idepolitik var en bestående del av vardagen. Sedan blir en krönika retorisk, det är liksom hela idén. Syftet med krönikan var att påvisa det uppenbara, dvs idrotten skapar mer samhällsnytta än vad våra valda företrädare har förstått.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.