Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Polisen, idrotten, politiker och lagstiftningen..."

"Frågan är om lagen om poliskostnader inte är motstridig mot gällande EU-rätt", skriver Dan Persson. Foto: Erik Mårtensson, Scanpix


Ylva Johansson och Morgan Johanssons interpellation fick det förväntade jaså-svaret av minister Ask i riksdagen.  De kör sitt rollspel, men nytt ljus faller över debatten och beteendet.

Bea väljer att anpassa den historiska perioden så det framstår som regeringen inte gjort något fel och kommer med vaga utfästelser som inte betyder något. Ylva och Morgan vill skicka det tydliga budskapet att de som gillar idrott inte skall rösta på alliansen, utan att egentligen lova något.

Kan bara ha en lag

Det vare sig Bea, Morgan, Ylva, fotbollsklubbarna eller deras jurister funderat över är om den ursprungliga lagen om poliskostnader inte är motstridig mot gällande EU-rätt.

Bosmandomen som kom senare än lagen om poliskostnader är kristallklar (och sund med mera), idrotten kan inte ha andra lagar än resten av samhället.

Konsekvensen är logisk, lagar som ger den ideella idrotten en särställning gentemot företag är lika motstridiga EU rätten som det omvända.

Vi kan inte ha en lag som säger att alla som heter Dan får köra för fort lika lite som en lag som säger att polisen kan debitera kostnader för en fotbollsmatch beroende på vilken organisationsform arrangören valt.

EU:s konkurrensrätt styr

Vi kan alltså bara ha ett samhälle, det är inte svårare än så. Bosmandomen innebar att organisationsformen inte gav undantag. EU:s konkurrensrätt gör resten enkelt.

Den lag som allsköns mindre kompetenta poliser som polismästaren i Stockholm, närpolischefen i Falsterbo och liknande medlemmar i facebookgruppen ”Vi som vet minst” baserar sina fakturor på måste alltså vara motstridig den EU-lag vi som land förbundit oss att följa.

”Men Dan, hejda dig nu, du ger den fullständigt falna och inkompetenta polisen rätt att även debitera även ideella föreningar med den här logiken,” säger då idrottsledare med bristande förtroende för politiker och polisen.

BEa ska då svara...

Det är kolugnt är mitt svar, det krävs ny lagstiftning för detta och ingen politiker kommer någonsin att våga föreslå detta så länge vi har allmänna val vart fjärde år.

Ylva och Morgan bör alltså börja fila på en ny interpellation till Bea på temat om det är inom ramen för gällande EU-lagstiftning att ha en lag som särskiljer regelverket för bolag respektive ideell förening på idrottsområdet.

Bea har då att svara Ja eller Nej.

AIK med flera som idag har en trave ohemula fakturor från en avsändare som får Hells Angels att framstå som söndagsskoleelever, dvs polisen, kan bestrida dessa och överklaga till EU. Ger om inte annat fem års respit.

Lika för alla

Bosmandomen är bra för idrotten. Idrotten som folkrörelse kan inte ha andra regler än de som gäller för samhället i övrigt, men företag som bedriver idrott kan då inte heller ha andra regler än ideella föreningar.

Den logiken är svår att slå hål på.

Avslutningsvis uppstår frågan varför jag saknar förtroende för polisen vilket texten ovan indikerar.

Mitt förtroende sviktar

Som del av målgruppen medelålders medelklass borde jag tillhöra polisens stöttepelare. Jag har, borträknat trafikpoliser med uppdrag att kontrollera hastighetsgränser inga negativa erfarenheter av polisen, snarare tvärtom. Jag har även av hastighetskontrollanterna blivit vänligt bemött, inte deras fel att jag konsekvent väljer 30+ när väglaget så tillåter.

Men med Hanne Kjöllers ledare i DN häromdagen och via Googles flera tusen artiklar som bevisar att polisen är en icke fungerande myndighet så har mitt förtroende eroderats.

Den enda möjliga slutsatsen är att polisen som myndighet är mer dysfunktionell än järnrörsbeväpnade riksdagsmän. Det gör mig rädd, vi kan inte ge tolkningsföreträde och våldsmonopol till dysfunktionella organisationer.

Dan Persson

Lennart Orlander (inte verifierad)

lör, 2012-12-01 19:28

1. Apropå järnrörsgäng. Bilden

Apropå järnrörsgäng. Bilden ovan ledde faktiskt till just den associationen. Om jag stöter på ett sådant där gäng på stan så går jag nog åt ett annat håll.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.