Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Historisk men oundviklig dom"

Vad väntar idrottsungdomarna om några år? Specialförbunden måste nu anpassa sig till en ny verklighet. Foto: Hasse Holmberg, Scanpix


Domen i målet mellan bilsportförbundet och konkurrensverket blev som väntat ett utslag till bilsportförbundets nackdel. Vad som händer nu vet jag inte, dvs går domen att överklaga vidare till HD eller EU eller vinner den laga kraft?

"En katastrof" tycker RF

- Det är då en katastrof, enligt Karin Mattsson-Weiber på RF och flera andra ledande idrottspolitiker.

Det betyder förmodligt väldigt lite, är min tolkning och kan lika gärna leda till att fler idrottar som det motsatta.

Grunden är åter förtexterna till Bosmandomen. ”Idrotten är en naturlig integrerad del av vårt samhälle och kan inte ha egna regelverk som avviker från resten av samhället” är ungefär vad det står i dessa texter.

Låter inte så konstigt och borde inte vara det.

Självpåtaget monopol

Det självklara att förbunden tappar ett självpåtaget monopol och att förbundens makt minskar är av mindre betydelse.

Förbundens makt minskar i alla fall då föreningsbenägenheten löpande sjunker så något års tidigareläggande av den dag där ett förbund tappat sin legitimitet är ”no big deal”.

Det som direkt påverkas är förbundens rätt att beskatta de som arrangerar event eller kräva att den som deltar i en tävling är medlem.

Behöver inte längre vara medlem

Rent teoretiskt så kan ett gäng boulebarer skaffa sig varsitt boulelag och starta upp en egen serie utan att få detta sanktionerat av bouleförbundet eller att det krävs att de tävlande är medlemmar i bouleförbundet.

Är man då framgångsrik så ökar intresset för boule och det kan inte ses som motstridigt bouleförbundets mål. Att det sedan krävs attraktionskraft för att spelarna skall bli medlemmar i bouleförbundet kan verka livsfarligt för ett idrottsförbund men det är då ett helt annat problem.

Jag noterar att jag kunnat tävla i boule och bowling utan att vara medlem i något förbund eller ens ha tanken att bli medlem redan innan den här domen. 

Kan inte ha ett eget regelverk

Det som gör domen självklar är att delar av idrotten har blivit en del av en upplevelseindustri. Då kan inte idrotten ha ett regelverk och företag på den marknaden ett annat.

För den lilla elit som tävlar lär förenings- och förbundsmedlemskap vara lika naturligt som förut och för alla vi som försöker röra på oss lika ointressant som förut. Det vi bör komma ihåg är att kommersiella aktörer de senaste decennierna gjort mer för folkhälsan i mängd idrottande timmar än vad RF:s anslutna förbund levererat.

Sedan finns det en del möjliga konsekvenser vars juridik jag inte kan bedöma. Om den här domen, baserad på en belgisk dom, vinner laga kraft i Sverige som EU-land torde den påverka hela EU.

Åtskilliga frågor

Vad händer då exempelvis med Uefas position?

Får ett driftsbolag som driver en golfbana förbjuda de som saknar medlemskap i en golfklubb att köpa greenfee?

Kan allsvenskan i fotboll ordna ”landskamper” mot tippeligan i Norge utan förbundsmedverkan?

Kan RF dela ut statliga medel enbart till sina egna medlemmar eller måste staten nu fördela anslag till ungdomsidrott och folkhälsa även till andra aktörer som agerar på den marknaden?

Finns flera liknande idag hypotetiska frågor som kan bli en ny verklighet?

Men, i det stora hela förstärker bara domen en bestående stabil trend av en folkrörelse som tappar acceptans.

Dan Persson

Kristof (inte verifierad)

fre, 2012-12-21 12:39

1. Mkt oklart om konkreta

Mkt oklart om konkreta effekter. Men så här tänker jag kring frågeställningarna kring fotbollen. 1) Uefas position hota inte av det här. Det är naturligtvis fritt för alla att starta egna turneringar. Det har det egentligen varit förut också när framför allt en fristående europeisk superliga har varit på tapeten många gånger. Däremot kommer det innebära att de klubbar som startar egen låda avsäger sig rätten från att delta i de av Uefa organiserade tävlingar. Eftersom Uefa har något som kan klassas som ett naturligt monopol så blir det väldigt svårt för nya format att vinna intresse och därmed mark. För att skapa ett intresse så måste man erbjuda ngt unikt. I fotbollen är det egentligen de bästa spelarna vilket kräver mycket resurser = mkt höga inträdesbarriärer för de som vill etablera sig. Men en dag kanske de största klubbarna i världen bryter sig loss och skapar en Sueprliga. Det kommer i så fall att minska Uefa:s market power rejält och sätter frågan i en ny dager även för mindre fristående ligor. 2) Allsvenskan kan ordna landskamper mot t.ex Tippeligan. Men de kommer inte att få loss de bästa spelarna från de stora ligorna. En landskamp med svenska spelare från allsvenskan vs norska spelare i tippeligan gör formatet ointressant.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.