Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Så stor är skillnaden, Globen 50 kr, Operan 1700 kr...

Samhällets årliga kostnader för arenor är per besökare mindre än hälften av motsvarande stöd för kulturbyggnader. Foto Magnus Liam Karlsson, Scanpix

 

Idrotten tar stryk. Och det sker på ett oförtjänt sätt. I takt med gymnastikskandal, polisnotor och arenabyggen växer antalet kritiker. RF har misslyckats med att ge media och politiker en korrekt bild av idrotten.

Anna Dahlberg skrev måndagen den 17 december en ledare med rubrikens ”idrottens springnota” i Expressen. Läs gärna den först.

Bevis på misslyckande

Det vi som arbetar med idrott skall reagera över är inte alla felaktigheter och den totala okunnighet som ledaren bygger på utan det trista faktum att våra företrädare inom på RF så totalt misslyckats med att ge media och politiker en korrekt bild av idrotten.

Att sedan enskilda hemskheter som nyheterna om gymnastiken inträffar är tråkigt men här har alla sedan länge lagt stora resurser på att skapa en värdegrund som borde ha förhindrat det hela. Trist när föräldrar, tränare och enskilda ledare väljer att bortse från de värderingar som skall vara styrande och uppenbart att gymnastikförbundet inte får MVG för sitt arbete med att föra ut principerna.

Fakta är att ungdomsidrotten levererar samhällsnytta på nivån multiplar på stödet medan den kommersiella idrotten skapar tiotals miljarder i skatteintäkter.

Globen 50 kr, Operan 1700 kr

Poliskostnader för elitidrott är relativt skatteintäkterna fullt jämförbara med exempelvis restaurangbranschen, polisbevakning på turistorter eller poliskostnader för tung trafik.

Samhällets årliga kostnader för arenor är per besökare mindre än hälften av motsvarande stöd för kulturbyggnader (Globen 50 kronor, Operan 1700 kronor). Då våra ledarskribenter och våra politiker ser operan som bättre mingelställe än Söderstadion väljer man att bortse från detta.

Det är dock inte så enkelt att se sambanden och förstå dem. Vi har i dagens samhälle flera typer av idrott vilket man måste hålla isär för att förstå idrotten, samhällsstödet och intäkterna.

Barnidrott 7-12

Här levererar idrotten massor av samhällsnytta till majoriteten finansierat av föräldrar med skattade pengar, till en betydande del av kommuner och med ett i sammanhanget försumbart stöd från staten. Här finns tydliga regler om lek och bredd där elitsatsningar är förbjudna. Det är troligt att statens skattepengar från energiskatter när föräldrar skjutsar och hämtar överstiger statens kostnader.

Ungdomsidrott 12-ca 20 år

Här finns ju äldre barnen blir mer och mer elitinslag och enstaka duktiga 19-åringar inom lagsporterna kan leva på sin idrott. Den primära leveransen är dock aktiva anställningsbara ungdomar. Här ger idrotten också massor av samhällsnytta, finansierat av primärt föräldrar och sekundärt kommuner samt för de äldre barnen i större utsträckning klubbarna.

Breddidrott för vuxna

Den betalas av utövarna och är en närande del av samhället som därutöver sparar miljarder åt samhället i minskade vårdkostnader, färre sjukskrivningsdagar, kortare tid mellan frisk och död på ålders höst med mera. Växer snabbt och är helt kommersiell med stora skatteintäkter för staten.

Våra gym, allt promenerande, skridskoåkande, golfande, skidåkande med mera.

Tillkommer gör en kommersiell bransch för utövande event som Vasaloppet, spring- och cykeltävlingar som växer snabbt. Här får vi som deltagare också bättre livskvalitet vilket är grunden för vår vilja att betala.

Det här är den mest lönsamma delen för staten då de dels inte betalar alls utöver avdraget för gymkorten och får både skatteintäkterna och minskade vårdkostnader

Icke kommersiell elitidrott för vuxna

Här finns som en liten del avarter inom prestationsidrotterna där konkurrensen är så mördande att idrotten blir skadlig för kroppen, den omsätter nästan ingenting, kostar väldigt lite, berör väldigt få och skapar stora intäkter för några få världsstjärnor.

Här finns ett fåtal samhällsekonomiska dumma satsningar som nya hoppbackar i Falun för 50 miljoner kronor. Hit hör till en del idrotter som ligger i gränslandet mellan vara kommersiella och ideella som har problem då de är varken eller.

Den här verksamheten är dock så liten att den är samhällsekonomiskt ointressant även som kostnad.

Kommersiell elitiddrott

Utöver de ledande personerna inom individuella idrotter som kan tjäna miljoner är det primärt lagidrotterna fotboll och Ishockey som utgör eliten.

De levererar ensamma miljardbelopp i källskatter, arbetsgivaravgifter, energiskatter, moms, alkoholskatter, reklamskatter med flera.

Utöver att de här klubbarna lägger mer pengar på säkerhet på arenorna än vad poliskostnaden utgör så tillkommer det trista faktum att det inte går att se någon relevans i poliskostnaderna som ensidigt sätts av en myndighet som få idag har förtroende för och det alltför ofta är polisens bristande förmåga som skapar problem

Arenor en för samhället lönsam del av vårt behov av annat än avloppssystem för att samhället skall fungera och för ungdomsidrotten så behöver stödet öka då föräldrakostnaderna nått sådana nivåer att vi stänger ute för många.

RF ska stå för opinionsbildning

Sammantaget så är idrotten både samhällsnytta och stora skatteintäkter, att det sedan som i andra rörelser med miljoner personer inblandade uppstår en och annan negation är självklart, trist men självklart.

Allt ovan finns väl belyst och går att belägga del för del. Problemet är att ingen nåtts av dessa konstateranden.

Därför återstår bara en enkel fråga: Vad har RF sysslat med de senaste 20 åren när det gäller opinionsbildning?

Svaret verkar vara att, de har agerat på ett enda sätt som nu visar sig skada idrotten. Det är bara spendera en timme på RF:s sida så ser man att de försöker få oss att tro att 60-talets homogena folkrörelsesverige fortfarande finns kvar. Det har kostat dem trovärdigheten samtidigt som de fått acceptans i sekten.

Dan Persson

Johan (inte verifierad)

ons, 2012-12-19 13:49

1. Vore intressant att få de del

Vore intressant att få de del av matematiken bakom "Globen 50 kr, Operan 1700 kr".

Dan Persson

ons, 2012-12-19 13:52

2. Enkelt, Globen har ca 1,3

Enkelt, Globen har ca 1,3 miljoner besökare och det kommunalt ägda bolaget ligger på ca 70 millar i förlust. Operans redovisning på hemsidan på antalet besökare respektive omsättning och självfinansiering (mindre än 5%) ger den andra siffran.

Magnus (inte verifierad)

fre, 2012-12-21 21:18

3. RF och deras kompetens är ett

RF och deras kompetens är ett problem. Det saknas kunskaper inom idrottsutveckling liksom inom evenemangsutveckling. Det finns inte på förbundet. Problemet är att idrottsrörelsen är för dåliga att på styrelsenivå få med sig framgångsrika idrottare och duktiga idrottsledare då de som är duktiga oftast väljer att verka i sin förening alternativt har bra civila karriärer där idrotten inte får plats. Istället är det andra som går vidare till förbund. Jag är ledsen men så ser det faktiskt ut i väldigt många förbund. Jag tror det är väldigt lite prat om idrottsutveckling och evenemangsutveckling i våra förbund och det beror på att Idrottsförbunden är i avsaknad av kompetens i dessa frågor. istället pratar man och styr resurser till saker som låter politiskt korrekt för att man inte har förmåga att driva andra frågeställningar utan då skulle göra bort sig. Trist och hämmande för idrotten. det är ju världens vinstaffär för regeringen: 1,6 miljarder till idrotten och väldigt många gånger fler skatteintäkter tillbaka. Trots det står RF och tackar och bockar...

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.