Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hur det går på förbundsmötet i april är en helt öppen historia

Det här är ett skapa problem i golf. Att slå fel och hamna fel. Ett annat sätt är att ha två kandidater till ordförandeposten inför ett årsmöte. Foto. Scanpix

 

Golfförbundets valberedning föreslår Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson som ny ordförande för Golfförbundet. Det är en oväntad nyhet i ett av våra största idrottsförbund. Samtidigt ställer nuvarande ordförande Christer Bergfors i strid med valberedningens förslag upp till omval.

Bergfors anser sig ha gjort ett gott arbete och det lär finnas flera distrikt som tänker nominera honom.

Hur det går på förbundsmötet i april är just nu en helt öppen historia.

Vad är orsaken?

Jag blev förvånad, har inte på klubbnivå hört någon, och på klubbnivå hör jag mycket, som sett ordförandebyte som något viktigt.

Slutsatsen är då att det handlar om sedvanligt maktspel på distriktsnivå eller att valberedningen varit drivande av egna skäl. Då är orsaken viktig att spekulera om.

Danielsson är skåning och har sin golfbakgrund i Skåne. Det är troligt att han primärt är Skånedistriktets namn. Samma Skånedistrikt vars motion om förändring av SGF visar på mycket grav okunskap.

Danielsson har en fläckfri karriär att falla tillbaka på. Generaldirektör på migrationsverket är ett av Sveriges svåraste jobb som regeringen bara ger till den som både har intelligens, kunskap, omdöme och integritet.

Han har ju uppfyllt målen

Oavsett att han inte har erfarenhet från golfen på någon högre nivå (styrelsen i Barsebäck gör som Gösta bestämmer) så kan ingen påstå att den som är generaldirektör på Migrationsverket inte klarar vilket ordförandeskap som helst i Idrottssverige.

Det konstiga är att Bergfors ordförandeperiod primärt präglats av måluppfyllelse, bättre relationer med distrikten, god ekonomi och en känsla av lugn och ro.

Förbundet har under hans ledning levererat det distrikten beslutat om på tid och på budget. Förbundet har också kommunicerat väsentligt mer, synts mer och träffat väsentligt fler klubbar. Den synen delas också av de som nu förordar en förändring. En valberedning som väljer att inte föreslå omval i det läget har uppenbarligen en annan agenda. Historiskt har duktiga ordföranden inte uppskattas av distrikten som då upplever sig tappa makt.

Van att få saker gjorda

Min tveksamhet till Danielsson har på intet sätt med hans förmåga att göra. Hans civila arbete utgör en fullgod beskrivning av kompetens. Det är helt andra saker som ger mig en tveksamhet.

Först och främst är det förmågan att lägga nödvändig tid. 50-60 heldagar per år är ett minimum, verkligheten är snarare 80-100 dagar per år. Det finns goda skäl till att SGF inte i mannaminne haft en ordförande som haft ett civilt arbete att sköta. Det är i praktiken omöjligt.

Det andra är att Danielsson har ett track-record från den civila karriären där han är van att få saker gjorda. Ett idrottsförbund präglas primärt av oförmågan att få något gjort.

Konsten att ta få beslut

Ordförandeskapet kräver en extremt utvecklad förmåga att välja få saker som är genomförbara utifrån primärt taktiska politiska bedömningar. Det förutsätter åratal av frotterande i de golfpolitiska sandlådorna och det saknar Danielsson.

Sen kanske vän av ordning tror att ordförandeskapet i SGF handlar om att utveckla idrotten golf. Den missbedömningen är enkel att göra om man tittar på stadgarna.

När ekonomi, allmänna problem i Golfsverige, konflikter av mestadels pseudokaraktär, myndigheter, taktisk planering och liknande är avklarat finns det ingen mer tid för styrelsen. Här skiljer sig inte förbundet från vilken klubbstyrelse som helst, det är bara beloppen som är större.

Klubbarnas röst som räknas

Sedan uppstår en demokratifråga som inte går att bortse ifrån. Golfklubbarna är medlemmar i SGF. Det är klubbarnas som skall välja ordförande i deras förbund.

Distrikten är inte medlemmar i förbundet. De är bara ombud för klubbar i ett geografiskt område och skall bara agera på sina uppdragsgivares order enligt stadgarna. Min klubb, såväl som övriga klubbar jag frågat har inte ens fått frågan från sitt distrikt och än mindre från valberedningen.

Det är trist att konstatera att distrikten och valberedningen kommit till konklusionen att klubbarnas uppgift enbart är att bestämma antalet röster för respektive distrikt och i övrigt går att bortse ifrån.

Demokrati enligt Nordkorea

Trist att det ett år efter demokratidebatten som uppstod vid Svenska Fotbollförbundets ordförandeval, där den demokratiska modellen påminde om Nordkoreas med Gunnar Larsson i Göteborg som den himmelske ledaren, gör golfrörelsen samma misstag. Det ökar inte förtroendet för organisationen.

Med misstanken om att de som lobbat fram Danielsson dessutom har en tillkommande agenda, okänd för golfsverige i övrigt, är slutsatsen ganska given. Risken är mindre med det man har. Dock är det otvetydigt så att Danielsson med sina politiska kontakter om han så önskar bör ges en plats i förbundsstyrelsen. Sen är det väl så trist att efter en period i FS visar han sig för klok för att kandidera till ordförandeposten.

Till sist vill jag påminna om hur det gick till när Ulf Laurin nesligt avsattes av distrikten för tio år sedan för att han ansågs för duktig. Någon som upplevde att det blev bättre med efterföljaren?

Dan Persson

Tage Nordkvist (inte verifierad)

ons, 2013-03-06 23:25

1. Jag kommer att närvara under

Jag kommer att närvara under SGF:s förbundsmötet i april och eftersom jag då ska avlägga en röst när det gäller valet av ordförande för det kommande året vill jag grunda min röst på fakta. Av den information jag hitintills fått har jag inte kunnat få reda på vad som eventuellt skulle diskvalificera Christer Bergfors för omval. Jag har mycket goda erfarenheter av honom som ordförande. Under den tid vi arbetade tillsammans i den första GIT-styrelsen skötte han ordförandeskapet på ett alldeles utmärkt sätt. Mycket tack vare Christers goda ledarskap lyckades GIT-styrelsen leverera i ett starkt kritiserat projekt. Om det, som Dan Persson, antyder finns en dold agenda måste alla kort upp på bordet innan förbundsmötet!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.