Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Något är konstigt med Prioritets finans sponsring av Tyresö

Här är han, Prioritet Finans VD Nils Wibergsom gillar idrott och blir sponsor i den ena efter den andra föreningen. Foto: Lars Pehrson, SvD/Scanpix


Informationen att Prioritet Finans skrivit det hittills största sponsoravtalet för damfotboll med Tyresö kom i veckan. Belopp på nivåer upp till 8 millar per år i två år ned till 6 millar för två år har förekommit. Någon korrekt siffra är inte kommunicerad.

De som ifrågasatt sponsringen har blivit kritiserade på temat att ”det är väl bra om Prioritet Finans vill ta av sina stora vinster och stödja idrotten”.

Får inte "stödja" en idrottsförening

De som kritiserar kritikerna kommer i en osannolikt stor omfattning från Göteborg där Prioritet Finans verkar ha någon form av hjältestatus.

Oavsett om det är 3 miljoner eller 8 miljoner per år är det hiskeliga pengar. Det är också otvetydigt så att ett företag inte får ”stödja” en idrottsförening. För att sponsring skall vara avdragsgill måste den vara lönsam för företaget, dvs affärsmässigt motiverad.

(Då staten är väldigt förtjust i skatter från företag, ser staten med mycket oblida ögon på företag som minskar sin vinst eftersom då även statens intäkter i vinstskatter minskar, därav de tolkningar av lagar som skatteverket drivit igenom).

Motprestationen inte proportionerlig

Den exponering som sponsring av damfotboll ger utifrån publik (ca 60 000 åskådare) och tv-exponering (liten publik liten tid) för ett framgångsrikt lag i damallsvenskan kan bedömas till ett antal hundra tusen för en huvudsponsor-position.

Det är vad en seriös bedömare kan se som nivåer som ger det sponsrande företaget den av skattemyndigheterna krävda motprestationen.

Nu har Tyresö FF såväl som Prioritet Finans valt att inte offentliggöra avtalet. Ingen kritik gentemot detta, det är snarare praxis så mycket av den här krönikan blir antaganden.

Ingen har heller underlag för att påstå att Tyresö eller Prioritet Finans har agerat felaktigt, oetiskt eller på annat sätt betett sig olämpligt.

Ska de också gå i Leksand?

Men, efter lite mailväxling med kamrater som arbetar med sponsring så är det bara konstatera att vi alla står lika frågande till det här sponsringsavtalet. Ihärdiga rykten om att Prioritet Finans för samtal om att bli stor sponsor av Leksand Hockey förvånar också.

Men är det inte bra att företag vill sponsra damfotboll blir den självklara invändningen. Klart det är bra, det är fantastiskt, men sponsring rätt använd är inte välgörenhet utan en effektivare metod för företag att bygga varumärke och öka sin försäljning till en kostnad som är lägre än traditionell marknadsföring. Sponsring är kunskapsbaserade, professionellt genomförda aktiviteter som ger mätbar effekt i form av ökad försäljning. Då är den både motiverad och avdragsgill.

Den här typen av pengar på damfotboll utifrån åskådarantal, exponering i media och synlig i tv är helt enkelt inte relevant. Nu kan det fortfarande finnas tillkommande delar av samarbetet med exempelvis CSR-kampanjer eller stora kundvårdsaktiviteter kopplade till avtalet men inte ens då är siffrorna relevanta.

Får mycket för säg 5 miljoner

Vi bör notera att för fem millar så kastar sig första femman bland rättighetsinnehavarna in på isen.

Fem millar är mycket pengar för Elitserien i Ishockey med 2,4 miljoner besökare per år och 500 timmar tv-tid med goda publiksiffror, Allsvenskan i fotboll med 1,6 miljoner besökare och flera hundra timmars tv-tid, Nordea Masters som är Nordens största årliga idrottsevent med tv-sändningar i 100 länder med flera.

Lägger man som jämförelse 5 millar på att synas på nätet med sin reklam så får man klokt placerad en räckvidd som når hela befolkningen.

Konsekvenserna av ovanstående är att Prioritets Finans sponsoravtal med Tyresö saknar relevans. Att större delen av beloppet då inte är avdragsgillt får man anta att Prioritet Finans tagit hänsyn till för sitt nästa bokslut. Det kostar inte mer än någon mille med den nya låga företagsbeskattningen.

För att sponsring ska bli rumsren

Konsekvenserna för den kommersiella idrotten är inte positiv. Här har så många under väldigt lång tid lagt mycket hårt arbete på att ta bort alla gamla felaktiga bilder av sponsring och skapa bilden av sponsring som en sund affärsmässig verksamhet.

Då är belopp som mer för tankarna till välgörenhet inte den bild vi vill se spridd i Sponsringssverige.

Jag har självfallet förståelse för Prioritet Finans behov av att framstå som den goda samhällsmedborgaren. Deras bransch i kombination med den mediagranskning de utsattes för ifjol ger dem många affärsmässiga skäl att agera så att den bilden förändras.

Jag är dock tveksam om deras sponsorstrategi är rätt modell för att nå dit.

Dan Persson

lasse b (inte verifierad)

tis, 2013-02-19 19:46

1. Hej ! Bra att detta kollas,

Hej ! Bra att detta kollas, tvivels utan intressant !

emil (inte verifierad)

tis, 2013-02-19 20:05

2. Det finns ju en sak som bör

Det finns ju en sak som bör beaktas:det kan ju ligga en affär bakom som rättfärdigar summan. Sånt är ju inte ovanligt i "gammal"sponsring. Låt säga att 50 av Tyresös mindre sponsorer, aktiva företagare inom branscher som ofta använder factoring, commitat sig att sälja sin fakturastock till Prioritet. Då finns det säkert en god summa där för Pf att tjäna. Å de övriga sponsorerna byter ju bara leverantör. Men det känns definitivt bakåtsträvande, åtminsone för Tyresö.

Lasse Gustafsson (inte verifierad)

ons, 2013-02-20 15:51

3. Jag kan inte se det negativa

Jag kan inte se det negativa i detta. Sponsring är ju en affärsmässig metod. Alltså man väljer Tyresö som partner för att kunna skapa flera affärer. Det är ju fullt möjligt att Tyresö erbjuder möjligheter för deras partners att göra affärer med varandra och då kan det vara så att Prioritet har lyckats skapa affärer här. Är inte det då ett grymt bra exempel på bra sponsring. Att erbjuda sponsorerna möjligheter till business. Som betalning blir det en stor summa till klubben. Jag vet nu inte om det är så eftersom jag inte känner till fallet men fullt möjligt är det. Det är ganska stora summor som rullar runt i denna bransch och då kan det bli stora avtal.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.