Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Inte annat än kommunal doping"

Spelarna försöker avskärma sig och koncentrera sig på sitt, men avslöjanden runt klubben bara fortsätter. Foto: Scanpix


Ville man inte, tänkte man inte så, kunde man inte stå emot traditionen – varför ville inte Leksands kommun få svaret? Det så självklara, förutsättningarna saknas.

Det finns många goda skäl för en kommun att stötta en elitspelande förening och det sker i de flesta kommuner med ett elitlag.
Ett kommunalt stöd bör dock vara begränsat i åtagandet och rationellt.

Skillnad på stöd...

Till att börja med så är stöd till ungdomsverksamheten bra för hela samhället. Det här stödet ger föreningarna möjlighet att utveckla ungdomar till anställningsbara.

Här bör stödet självfallet vara lika för alla föreningar med ungdomsverksamhet i kommunen och stödet skall vara relaterat till det föreningen levererar på området ungdomsverksamhet. Inte vara ett dolt stöd till företag.

Det är en del av en kommuns infrastruktur att ha både bibiliotek och andra kulturbyggnader såväl som arena för bredare event som elitidrott.

Att hitta skälig nivå

Här är den kommunala subventionen av arenafastigheten till idrotten genomgående lägre än motsvarande subventionen av kulturen. Det viktiga här är att man säkrat en skälig nivå och att den är förutsägbar framåt i tid samt begränsad till arenafastigheten och inte ett dolt stöd till elitlaget.

Det är också naturligt och skäligt att en kommun är en sponsor av ett elitlag. Laget marknadsför kommunen, ökar kommunens attraktionskraft och gör ofta mer än någon annan för att ge medborgarna glädje och stolthet.

Precis som med all annan modern sponsring skall självfallet belopp och upplägg vara relevanta, dvs det kommunen får tillbaka skall motsvara kostnaden.

Det vi såg på Uppdrag Granskning igår var något helt annat än den beskrivning av kommunalt stöd till idrotten som det är beskrivit ovan.

På obestånd, hur länge till?

En serie på elitnivå förutsätter en sportslig nivå av lika villkor. Om en enskild kommun väljer väsentligt högre nivåer än andra kommuner uppstår en fördel på isen för den föreningen och motsvarande en nackdel för de lag de tävlar emot.

Det är enkelt att konstatera även när man läser Leksands kommuns version av siffrorna från Uppdrag Granskning, att Leksands skattebetalare har gett klubben en injektion som de lag de tävlat mot inte kunnat få. Ur det perspektivet har Leksand varit dopat och seriespelet har inte skett på lika villkor.

Huruvida föreningen agerat på ett ekonomiskt osunt sätt är inte belagt. Fakta är att man varit på obestånd under lång tid och att man genomfört en rekonstruktion

Det ska inte bara vara möjligt här

En kommun har självfallet ett ansvar för att effektivt hantera skattebetalarnas pengar. Hade Leksands kommun gjort en utredning för att bedöma möjligheten att ha ett elitserielag i kommunen hade man snabbt kommit fram till att det inte går.

Näringslivsstrukturen, befolkningsantalet (15 000 människor) och demografin räcker inte för att säkra de 100-200 miljoner i omsättning som krävs varje år för att kunna vara ett mittenlag under lång tid.

Nu är Åshöjdensagorna en både verklig och vacker bild av idrotten. Från tid till annat når ett lag eliten utan att det finns förutsättningar för att de skall ta sig dit.

Hur ska förbundet agera?

En generation ungdomar och fantastiska ledare kan för några år motbevisa alla ekonomiska teorier och nå resultat som inte borde vara möjliga. Det är vackert och något idrotten måste bejaka.

Frågan är hur rationellt det är att lägga skattebetarnas pengar på den typen av drömmar.

Som andel av skatteintäkterna måste Leksands kommun ha slagit svenskt rekord i stöd till elitförening. Där 20 miljoner i Göteborg är 50 spänn per medborgare så är det 1 300 kronor per besökare i Leksand.

Det som går att konstatera är att det blir omöjligt för liga och förbund att finna medel för att förhindra att kommunal doping påverkar det sportsliga utfallet.

Dan Persson

Vågar jag? (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 11:32

1. Först måste jag bara få säga

Först måste jag bara få säga , bra program igår kväll UG. Sen hur f** tänker man däruppe i kommunstyrelsen? Hoppas hela styrelsen åker dit för detta kan inte vara lagligt, och ta med er Leksands IF på samma gång , för det enda ni är , Fuskare. Gör om gör rätt.

Vågar jag? Klart jag gör (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 11:59

2. Det är det vi håller på med.

Det är det vi håller på med. Tycker också det var ett bra program. Fin publicitet som säkert hjälper till med insamlingen till Nybygget och medlemsrekryteringen. Ni är våra bästa vänner och vår främsta tillgång. Hur känns det då? ;-) Spelarna kan säkert hitta tändvätska i KS med hjälp av det också. Och nu har vi landets mest omtalade trottoarbit också ;-)

Mikael (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 12:40

3. Hoppas Svenskahockeyförbundet

Hoppas Svenskahockeyförbundet agerar på något sätt. Flytta ned Leksands IF ett par divisioner eller poängavdrag om detta är möjligt. Denna kommun och förening har svärtat ned hockeyn i hela Sverige

Vågar jag? Klart jag gör (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 13:02

4. Hoppas Hockeyförbundet

Hoppas Hockeyförbundet agerar. Ha ha, Jomenvisst. Vi har inte gjort något fel och vad Hockeyförbundet KAN göra ska de göra. Kontrollår bla bla bla. Förutsatt att vi klarar ackordet, och det hjälper ni ju till med fortlöpande. I annat fall får vi väl stämma Hockeyförbundet. Inget straff utan lag är en juridisk princip. Och LIF bryter nog inte formellt mot något. Moralisk gråzon ja kanske, men det är det mycket som är i...

Nils (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 13:59

5. Tycker det är bedrövligt hur

Tycker det är bedrövligt hur Leksands IF och Ffa kommunen har agerat i det här. Som supporter vill man inget hellre än att det ska gå bra för det egna laget, att sträva framåt och uppåt. I Leksands fall har man i IF en förening som ligger på gränsen till elitserien men har egentligen inte underlaget i långa loppet att hålla för spel i eliten eller ens i toppen av allsvenskan. Man har även säkert en mental bild av de fornstora dagarna på 60-80-talen. Den måste man se till att revidera. Jag kan inte i det långa loppet se hur Leksand utan stort stöd från kommunen ska kunna stabilisera sig i elitserien. Kommunstyrelsen borde om någon sans finns dra åt pengautflödet nu. Om nu rekonstruktionen skulle gå igenom lör det inte dröja länge förrän nästa smäll kommer. Att nå eliten och att behålla den platsen kommer att kosta även fortsättningsvis. Tycker även att förbundets flathet i den här frågan är frapperande. Att Leksand inte var på obestånd innan årets säsong är bara löjligt. Att sedan under innevarande säsong skaffa sig ytterligare konkurensfördelar genom rekonstruktion och samtidigt värva nytt är långt från snyggt.

lasse b (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 18:49

6. intressant, tvivels utan !

intressant, tvivels utan ! Tyvärr lika osakligt och illa underbyggt som inslagen om de ofattiga barnen och den s k " bloddopningen" , tvingas återigen hänvisa till legendaren Alf Martin (citat)" journalistik är en verksamhet som söker skilja agnarna från vetet" - för att så publicera agnarna (slut citat)

Göran Lantz (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 10:24

7. Inget annat än förtal av en

Inget annat än förtal av en kommun, kan vi konstatera nu att Dan Persson gjort när gransknngsnämnden underkänt Uppdrag Gransknings påståenden om stora kommunala bidrag från Leksands Kommun till Leksands IF och gjort en historisk fällning av programmet

Dan Persson

tis, 2013-10-29 10:30

8. Nja, läs texten noggrant så

Nja, läs texten noggrant så valde jag förbehåll på ett annat sätt än UG gjorde då mitt förtroende för dem är något begränsat. Jag konstaterar att kommunal doping påverkar det sportsliga, inte att kommunen agerat otillåtet.

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2013-11-04 10:35

9. Jag läser texten noggrant Dan

Jag läser texten noggrant Dan Persson. Jag läser hur du skriver: "Som andel av skatteintäkterna måste Leksands kommun ha slagit svenskt rekord i stöd till elitförening. Där 20 miljoner i Göteborg är 50 spänn per medborgare så är det 1 300 kronor per besökare i Leksand". Där använder du UG:s siffror till att påstå att Leksand slagit svenskt rekord i stöd. Leksands kommun har gett Leksand IF 15 milj i investeringsbidrag när nya arenan byggdes, inget ovanligt att kommuner ger sådant vid stora investeringar i kommunen. Kommunen betalar sedan en hyra på runt 4,5 milj per år för användande av ishallarna för skolorna och för ungdomsverksamheten inom ishockeyn. Något som är en kommunal angelägenhet, och Leksands Kommun skulle haft större kostnader om de skulle driva en egen ishall för de ändamålen. Det som var ett uttalat stöd var de 2,5 extr per år i hyra kommunen utlovade när Leksand kom i kris, med klausulen att det skulle upphöra om laget tog sig till SHL, så några sådana pengar hann aldrig betalas ut. Så det Leksands kommun anklagas för är som att anklaga någon för mord när ingen har dött. D som drabbades av leksands ackord är företag och banker, vilket är illa nog. Men det är inte kommunala pengar som räddade klubben. Till skillnad från i Mora där i stort sett hela stöten kring klubbens kris i somras fick betalas av kommunen, runt 50 milj kr

lasse b (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 12:37

10. Ta gärna del av den utmärkta

Ta gärna del av den utmärkta artikeln å denna arena, Idrottens Affärer: (citat)Högläsning för alla kommunalråd Event | Publicerad: 2013-10-28 21:05 Varje kommunalråd torde med allt större intresse läsa rapporterna om vinsterna från olika arrangemang. Upptäckten av de turismekonomiska effekterna ...(slut citat) Med andra ord, det är god kommunal hushållning satsa på; t ex elithockey; kommer alla innevånare till del= skatteintäkter! Till saken hör att Stockholm får alla turismekonomiska fördelar gratis ... detta i kraft av att, bl a, skatteutjämningen slår helt fel, detta till mindre kommuners nackdel !
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.