Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Inte är idrottsrörelsen demokratisk?

Fotbollsförbundet ordförandeval, nu golfförbundet och i allra grad högaktuella IFK Göteborg - det är några exempel i mängden av demokratiska stolpskott inom svensk idrottsrörelse de senaste åren. Foto: Scanpix


Golfförbundets valberedning har enligt fler än tio av varandra oberoende källor agerat på ett sätt som går att ifrågasätta ur alla demokratiska perspektiv. Det är trist och deras agerande skadar svensk idrott.

De är tyvärr bara en i mängden av demokratiska stolpskott inom svensk idrottsrörelse de senaste åren. Fotbollsförbundets val av ny ordförande ifjol och IFK Göteborgs valberednings agerande de senaste veckorna är två av många exempel.

Grundkurs i demokrati

Då jag har goda skäl att misstänka att även SGF:s valberedning är läsare av den här krönikan så får vi börja med en grundkurs i folkrörelsedemokrati.

Svensk idrott har två unika egenskaper som del av sin värdegrund och sitt DNA. Man är ideell och demokratisk. Att delar av eliten och anläggningsidrotten är kommersialiserad förändrar inte den grunden.

Demokratisk med representativ demokrati innebär ett omfattande ansvar för de som fått förtroendet att enbart agera för medlemmarnas och rörelsens bästa.

Varför ska vi bry oss?

Sätter man egenintresset först eller får för sig att man i mindre församling kan driva egna frågor utifrån den makt man fått så pissar man på demokratin och grunden för svensk folkrörelse. Det är det lilla problemet.

Det stora problemet är självfallet att man förstör legitimiteten för det som ger idrottsrörelsens dess existensberättigande.

Det golfförbundets valberedning nu gör är att bidra till att förtroendet för medlemskapet och föreningstanken minskar. Varför skall vi som klubbstyrelse bry oss om vårt gemensamma ansvar när vi ser hur de beter sig?

Då blir det patetiskt

Om det nu är så att IFK Göteborg väljer att entlediga sin valberedningsordförande Gunnar Larsson på temat att han i sin strävan att själv bestämma vilka som skulle sitta i styrelsen glömde bort att följa stadgarna så finns det goda skäl för SGFs förbundsmöte att fundera på uppdrag och direktiv.

Det blir så att säga patetiskt om valberedningen för SGF föreslår förändringar med motiveringar som är direkt motstridiga den verksamhetsplan som förbundsmötet föreslagit.

Det vore tacknämligt om valberedningen förstod att förbundsmötet beslutar om verksamhetsplan, det är inte valberedningens uppgift att föreslå ledamöter utifrån en egen idé om vad SGF skall prioritera.

Utsedda av sina vänner

Vi skall komma ihåg grunderna. 3-7 procent av medlemmarna i en golfklubb går på ett årsmöte och väljer en styrelse. De över 400 klubbarna skickar en representant till ett av 20 distriktsmöten där det väljs en distriktsstyrelse som har två till nio ombud på ett förbundsmöte. Det är klubbarna som är medlemmar i förbundet. Inte distrikten, de skall bara av transporttekniska skäl (fanns inga bilar, flyg eller tåg när stadgarna skrevs) enbart vara ombud för klubbarna.

Inom golfen, såväl som inom övrig idrott, har vi inga förtroendevalda kvar, vi har bara valda företrädare utsedda av sina vänner i nomenklaturan. Svensk idrottsrörelse har fått mycket stora likheter med proletariatets diktatur om man läser Marx teorier och valberedningens agerande förstärker den bilden.

Så här hundra år senare har den fina teoretiska modellen helt enkelt visat sig motstridig den mänskliga naturen. Då vore det underbart om SGF kunde påvisa att man tog demokratifrågorna på allvar.

Förresten,min redaktör upplåter självfallet utrymme åt Valberedningen, Skånedistriktets ordförande och övriga i gruppen som kan känna sig apostroferade om de vill argumentera för sin sak.

Dan Persson

Erik Åkerlund (inte verifierad)

tis, 2013-03-05 12:50

1. Delar Dan Perssons upprörda

Delar Dan Perssons upprörda känslor över hur demokratiprocessen underminerats av valberedningens agerande. Att i egenintresse och/eller minoritetsintresse försöka gena genom nomineringsförloppet är ett klart underbetyg till Valberedningens arbete. Att erfarna golffunktionärer som Anders Eriksson och Hans Johansson som under åtskilliga FM stått som golfklubbarnas företrädare och pläderat för att golfrörelsens framåtskridande bygger på fundamentet klubbarna och dess medlemmar, gör nu i sin nya förtroendeställning tvärt emot. Jag utgår från att rättänkande klubbar och golfare agerar i denna avgörande fråga.

Kaj Stenberg (inte verifierad)

tis, 2013-03-05 23:04

2. När den tredje statsmakten, i

När den tredje statsmakten, i detta fall genom Dan Persson, med slutsatser och tyckande från sin begränsade golfvärld attackerar SGF,s valberedning, och som alltid golfdistriktens berättigande, är det närmast löjeväckande. Att påstå att valberedningen talar i egen sak är gripet ur luften. Sju distriktsordförande som representerar 21 mandat av 75 har officiellt gått ut med en avvikande mening än valberedningen. Vi andra dvs. 14 distrikt säger sin mening på FM. Jag har fullt förtroende för det arbete valberedningen har lagt ner med intervjuer i golfens hus, deltagande i FS-möte och genom nära kontakt med alla distriktsordförande. Valberedningen har som uppdrag att föreslå den styrelse som de tror kan bli den bästa. De har dessutom en helhetsyn som vi andra saknar. Att i samma blogg påstå att mandaten på FM besätts av ledamöter från distriktstyrelserna är en grav förolämpning mot distrikten och alla delegater från klubbarna.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.