Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Legitimerar AIK-ledningen våldet?

Det som skulle vara fotbollssupportrarnas samlade promenad till arenan tillsammans med polisen som fanns där för både fansens och andras säkerhet övergick till Konfrontation, hets och skrik. Foto: Erik Mårtensson, TT Nyheter .


Mindre än en vecka från det Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet sätter ner foten med sitt pressmeddelande om att man fått nog av våldet och skall agera. Mindre än fyra dagar efter att regeringen utsett Rose-Marie Frebran som ny nationell samordnare.

Då agerar en av de största klubbarna så att de oavsett om de avsåg detta eller inte framstår som de legitimerar våldet.

Detta görs genom att ordförande för förening och VD för bolaget går i spetsen för en match till arenan för bortaderbyt i Stockholm.

Skicka fakturan till AIK!

Samma marsch som leder till krossade skyltfönster, vandaliserade bilar, våld mot tjänsteman och rädda medborgare. En marsch med stora grupper maskerade deltagare

Det är svårt att göra någon annan tolkning än att AIK inte vill ställa upp på det som SEF, SvFF, regering med flera vill göra för att lösa problemet med maskerade kriminella.

Vore jag butiksägare med krossat skyltfönster eller bilägare med vandaliserad bil skulle jag fakturera AIK Fotboll för kostnader. Om nu ordförande och vd går främst i tåget är det onekligen bolagets aktivitet med bolagets ansvar det handlar om.

Har jämnt göra med bortförklaringar

Ordförande Segui får svårare och svårare att hantera frågor från media, bilderna talar sitt tydliga språk och hans uttalande får mer och mer formen av bortförklaringar.

Det är osannolikt att AIK vill sätta ner någon fot, strategin verkar vara att inte uttala sig mot det SEF och SvFF gör, men heller aldrig konkret uttala sig för någon aktivitet som risksupportrar och firmor inte tycker om.

Det kan man kalla för olika saker, men civilkurage är inte en av dem.

Tänk vad ett klistermärke kan ställa till med... Foto: Erik Mårtensson, TT Nyheter

Ett misslyckande även för polisen

Derbyt får väl i övrigt ses som ett tillkommande misslyckande för polisen. Medborgare drabbades av brott, maskerade personer greps inte (förbjudet med maskering vid allmän sammankomst dit demonstrationer räknas sedan 2006), de yrkeskriminella identifierade personerna bland de 619 risksupportrarna i rikspolisstyrelsens undersökning sitter inte i fängelse och så vidare.

Det är självfallet så att med stora grupper rasister inom polisen efter miljoner på värdegrundsarbete i många år får det ses som komplicerat att ändra värdegrund bland fotbollssupportrarna. Om inte polisen lyckas med heltidsanställda så blir det omöjligt för fotbollen med människor man inte ens träffar.

Att den illegala pyrotekniken på matchen får till följd att kunderna får frysa häcken av sig då taket inte går att ha på är ett underbetyg för 3-miljardersarenan med fokus på att ge besökarna en behaglig upplevelse.

Ingen idé att gå på matchen

Själv har jag hört fyra personer som sagt sig välja bort nästa derby på grund av allt strul som skapas av de här personerna som beter sig som hustrumisshandlare (de misshandlar det lag de säger sig älska). Detta av fem tillfrågade som var där.

Lägg till att regeringen inte prioriterar de här frågorna. Ett utökat maskeringsförbud som även gäller vid publik tillställning kan inte vara rocket science i lagstiftarsammanhang men lyser med sin frånvaro.

Det vi kan konstatera är att vi har en lång uppförsbacke innan vi har nått målet med fotbollsmatcher som bara handlar om glädje och helt saknar våld, skadegörelse, hat, illegal pyroteknik och annat elände.

Den blir inte kortare om klubbarna legitimerar våld och brott.

Dan Persson

Lelle Writer (inte verifierad)

tis, 2013-10-01 10:03

1. Tack.Mycket bra skrivet. Man

Tack.Mycket bra skrivet. Man får hoppas att AIK:s lednings agerande beror på ointelligens. Dessvärre tror jag inte fallet är så. Det måste bli ett slut på föreningarnas och fansens undfallenhet mot de förstörande falangerna. Fansen totalt är en minuspost för föreningarna idag. Deras skapande av stämning och entrépengar uppväger inte på långt när förlusten av sponsorer och bortfall av "vanliga" åskådare.

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2013-10-01 11:37

2. Lelle, visa mig den källan du

Lelle, visa mig den källan du har att fansen skulle vara en minuspost för föreningarna. Visa mig också gärna siffror på hur många sponsorer och "vanliga" åskådare som faller bort pga av fansen. Låter som gammal hederlig kvällstidnings propaganda.

Dan Persson

tis, 2013-10-01 12:10

3. Tja, ta 1000 spänn i

Tja, ta 1000 spänn i totalintäkt per person i klacken (årskort ståplats) gånger i ex.vis AIKs fall ca 7000 individer så är det sju millar. DIF hade i säkerhetskostnad bara för derbyt 2 millar och AIK har fakturerats den typen av belopp i år av polisen (före egna säkerhetskostnader).

Lasse Hedström (inte verifierad)

tis, 2013-10-01 12:16

4. Tja, om man tittar på bilden

Tja, om man tittar på bilden på startsidan så tycker då jag att det ser ut som civilkurage från Johan Seguis sida. Betydligt mer civilkurage än att till exempel mena att alla som gillar föreningsdemokrati är mer eller mindre Firman Boys.

Lelle Writer (inte verifierad)

tis, 2013-10-01 13:32

5. Hej ! Finns naturligtvis

Hej ! Finns naturligtvis ingen källa för detta. Alltid svårt att uppskatta hur det skulle se ut om förutsättningar förändras. Dan Perssons 7 millar minus kostnader är en. Jag tror dessutom inte att det är några 7 millar i AIK:s fall som är klackrelaterade. Det är det definitivt inte i Bajens och Djurgårdens i alla fall. I Hammarbys fall kan man konstatera att de haft mycket svårt att få huvudsponsorer.Till slut ordnade deras mecenat från USA, så att Herbalfe och dryckesfirman gick in. I DIF:s fall har man misslyckats helt. Ingen tror väl på allvar att Djurgårdsandan hade suttit på bröstet, om man haft en riktig huvudsponsor. Att barnfamiljer och vanliga åskådare inte går pga våldskulturen går knappast att förneka. Däremot är det svårt att uppskatta hur många det rör sig om. Jag tror att det är fler än man tror. Jag gillar klackkulturen. Det är en bra grej för ungdomar, men det är ingen ekonomisk plusfaktor för föreningarna, så länge ingen utrensning sker.

Lasse Hedström (inte verifierad)

tis, 2013-10-01 13:52

6. Lelle: ”Att barnfamiljer och

Lelle: ”Att barnfamiljer och vanliga åskådare inte går pga våldskulturen är svårt att förneka”. I rättshaveristens värld kanske. Vi ”vanliga åskådare” som går på fotboll konstaterar att AIK toppar den allsvenska publikligan med ett snitt på 19 352 åskådare, en siffra som står sig mycket bra mot likvärdiga ligors snitt i Europa. Vi konstaterar också att AIK fick flytta sektionen för bortasupportrarna till tredje etage inför säsongen, detta eftersom trycket på familjeårskorten var så stort. Några som dock verkar ha stora problem är familjevänliga IF Brommapojkarna. Med din och andra tyckares logik borde familjer och ”vanliga åskådare” vallfärda till Grimsta och fylla bygget till bristningens gräns. Märkligt nog har de ett hemmasnitt på 2 004 åskådare och hade häromdagen en tresiffrig publiksiffra under en allsvensk match. BP kanske skulle behöva lite våldskultur?

Lelle Writer (inte verifierad)

tis, 2013-10-01 14:08

7. Lasse ! Drygt 9000 i går mot

Lasse ! Drygt 9000 i går mot Öster. Problemet är egentligen inte huliganerna. Det stora problemet är att "vanliga" människor som du glider, och inte vill se problemet. AIK:s ordförande och styrelse kramar om maskerade huliganer. Det är som om Stefan Löfvén skulle krama om AFA-aktivister under en antirasistdemonstration. De vill ju ändå samma sak.

Gaius Baltar (inte verifierad)

fre, 2013-10-11 15:09

8. Din logik är ju inte direkt

Din logik är ju inte direkt glimrande? De matcher i år där AIK (som alltså leder publikligan) har haft de överlägset sämsta publiksiffrorna är just de matcher där man kan vara alldeles säker på att någon ordningsstörning inte kommer uppstå. Högst publiksiffror har man sett i de tydliga högriskmatcherna mot IFK Göteborg, DIF och Syrianska. Även jag som AIK:are och årskortare är trött på bråken runt stockholmslagen. Men jag är nästan lika trött på oinsatta människor som utan någon som helst statistik på fötterna ska berätta för mig hur mycket "klackarna" kostar sina klubbar. Det finns INGENTING som substantierar detta påstående. Nada.

Lasse Hedström (inte verifierad)

tis, 2013-10-01 14:24

9. Det är korrekt att AIK hade

Det är korrekt att AIK hade en lite sämre publiksiffra en kall höstmatch mot Öster. Dessutom på en vardagkväll när de mindre barnen får stanna hemma. Såna enstaka plumpar i snittet sker varje säsong, så varför du åberopar detta som bevis för din förvirrade tes ter sig något oklart. 9 300 är för övrigt en publiksiffra som hade räknats som riktigt bra under 90-talet (eller i stort sett vilken s k publiksport som helst i Sverige), så jag är inte orolig så länge det är sådana siffror som räknas som svaga. Men så är jag ju inte en historielös, vilt vevande slugger som tror att kramar är svensk fotbolls stora problem heller.

Lelle Writer (inte verifierad)

tis, 2013-10-01 14:49

10. Ok. Jag har inte förstått att

Ok. Jag har inte förstått att kramandet av huliganer är orsaken till AIK:s fina publiksiffror. Får fundera lite till Samlingen på Medborgarplatsen var en ren provokation mot Hammarby. Att du blundar för pinsamheten/skandalen i att ledningen för klubben är där är problemet i ett nötskal.

Lelle Writer (inte verifierad)

fre, 2013-10-11 15:17

11. Hej Gaius ! Fråga Hammarby om

Hej Gaius ! Fråga Hammarby om klackarna kostar något. De kanske har en annan uppfattning. Jag är ju inte så insatt.

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Åbytravet byter vd.Johan F Lundberg får lämna sin roll och ersättare blir förre vd:n Kenneth Thollström. 

– Efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter, säger ordföranden Fredrik Tenfält. 

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”  The same procedure as last…”. Det passar sannerligen in på rättighetsföretaget ISP Sport under de här dagarna. Lagom som de nya avtalen för SHE, damhandbollen, hade avslöjats kom nästa presentation. ISP har snickrat ihop en överenskommelse mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Prioritet Finans.

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.