Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

En arena kan inte gå med vinst

27 oktober 2012 invigdes Nationalarenan. Sedan dess har kritik växlats med beröm och så fortsätter det. Foto: TT

 

Det gäller att se hela bilden, utan att försöka gör sig lustig över att det nu gäller ett radioprogram. För det här handlar om Dagens Eko, de statliga radionyheterna gör en rätt ordentlig granskning av kommunala arenor just nu.

Granskningen är gjord på journalistiska grunder, dvs helt utan förståelse för perspektiv och sammanhang.

Ekot förstår inte kommunens roll i samhället, dvs att vi via skatter bär gemensamma kostnader för att vårt samhälle skall fungera. Hit hör skola, äldrevård, bibliotek, teatrar såväl som arenor.

Nu väntar jag ivrigt på Ekots avslöjande om att kommunernas biblioteksverksamhet går back. Det är nämligen precis lika relevant som deras arenagranskning. Då pratar vi dessutom inte några 100 miljoner utan ett stort antal miljarder.

Ingen kritiserar biblioteken

Biblioteken har självfallet inte en krona i intäkter, det är liksom hela idén. De tappar i besöksantal vilket är trist, men ingen ställer biblioteken mot äldrevården i den kommunala debatten. Vi ser läsande och läsförståelse som en omistlig del av vårt samhällsbygge även 30 år efter det att alla har råd med böcker. Precis som vi ska göra.

Den första offentligt finansierade arenan byggdes för ca 2700 år sedan i Grekland. Colosseum i Rom är snart 2000 år gammal, den första större fotbollsarenan byggdes i England på 1870-talet, den är fortfarande i drift. 

Den kommunala golfbanan i St Andrews fanns redan på 1600-talet. Stockholms Stadion stod färdig 1912. Varje större stad världen över har en arena och så har det varit i hundratals år. Skälet är att arenan är en viktig del av ett samhälle. Det perspektivet har Ekot missat.

Arenan är inte kommersiellt gångbar

93 procent av Europas arenafastigheter är offentligt ägda. Skälet är att arenan ej är att se som en kommersiellt gångbar fastighet, medan arenan i sig skapar kringintäkter som gör totalintäkten för samhället positiv.

Samhällets kostnader för kulturbyggnader ligger på ca tio gånger mer per besökare än kostnaden för idrottsarenor. 

Den kostnaden ser vi som fullt naturlig och några krav på lönsamhet finns inte. Operan där 200 000 besökare per år (ca 30 000 individer) får uppleva finkultur till en kostnad per besökare som är större än vad alla jobbskatteavdragen tillsammans gett en individ är ett exempel. En nationalscen för Opera är trots detta att se som en viktig del av en modern välfärdsstat. 

I förhållande till...

Utanförskapet ses idag som ett av våra största samhällsproblem, vill man uppleva den mest positiva formen av grupptillhörighet, dvs motsatsen till utanförskap, skall man vara i Skellefteå eller Växjö när första semifinalerna i ishockey startar. 

Det Växjö Lakers gör för att skapa sammanhållning och stolthet i kommunen har ett enormt värde och går inte skapa på annat sätt. Det påverkar tillväxten på orten positivt. Det här förstår inte Ekot.

Det Ekot också missar är att se kostnaden för arenafastigheten som en relation till kommunens budget och satsningen på liknande åtgärder som kulturen. 400 miljoner kronor i 50 kommuner är uppskattningsvis ca 100-120 kronor per invånare och år, dvs ingenting som påverkar budget för äldrevården. 

Kan aldrig gå med vinst!

Min frekventa kritik när det gäller Svenska Fotbollförbundet och Friends Arena har aldrig byggt på någon korkad idé om att arenan skall gå med vinst utan bara på anomalien att man bygger två arenor samtidigt i Stockholm och att förbundet inte har tillräckligt stor balansräkning för att medverka på de här nivåerna.  

Alla övriga ägare tjänar stora pengar på arenastaden, precis som Stockholms stad kommer att göra med Slakthusområdet även om Tele2 Arena som fastighet går back.

Ekots granskning säger dels en hel del om journalistikens roll i det moderna samhället. Jag har precis som befolkningen i övrigt anledning att alltid vara kritisk till medieuppgifter som saknar relativitet.

SR som arenor och bibliotek

Ekot skall kritiskt granska, det är inte deras roll att försvara kommunala investeringar, de skall ifrågasätta dem. Men när granskningar görs utan sammanhang blir bilden för radiolyssnaren felaktig. Det torde vara motstridigt hela idén med public service. 

Vi säger trots allt inte att Sveriges Radio går med förlust trots att de inte har en krona i intäkt. De betalas med medborgarnas pengar för att vi ser public service radio som en viktig del av ett välfärdssamhälle. Ur det perspektivet är SR att likställa med våra arenor och våra bibliotek.

Bristen på perspektiv gör helt enkelt att man kritiserar sig själva.

Dan Persson

bokmal (inte verifierad)

fre, 2014-03-28 21:35

1. Din jämförelse med bibliotek

Din jämförelse med bibliotek haltar en aning. Riksdagen har bestämt att alla kommuner måste ha folkbibliotek (bibliotekslagen (2013:801), 6 §). Utlåning till allmänheten ska vara avgiftsfri (9 §). Staten står för kostnaden för ersättningen till upphovsmännen (förordning (1962:652) om Sveriges författarfond). Kommunerna har alltså mindre handlingsutrymme när det gäller bibliotek än inomhusbandyarenor. Vilket är fullt rimligt.

Dan Persson

fre, 2014-03-28 21:39

2. Hej, Bokmal. Jag är frekvent

Hej, Bokmal. Jag är frekvent försvarare av läsandet, läsförståelse och bibliotek. Får jag välja mellan att titta på sport eller läsa en ny bok som landat i brevlådan får sporten vänta. Min poäng är att arenan inte är så annorlunda och har fler besökare per skattekrona.

Nicke (inte verifierad)

fre, 2014-03-28 21:49

3. Jag tycker din jämförelse är

Jag tycker din jämförelse är klockren Dan

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

lör, 2014-03-29 20:32

4. Tack Dan! Jag har med emfas

Tack Dan! Jag har med emfas drivit frågan om idrotten skall ligga under kulturdepartementet. Frågan om bibliotekens ekonomi måste naturligtvis ställas mot annan kultur t.ex. idrott

Olle J. (inte verifierad)

sön, 2014-03-30 11:52

5. Politik är ett område där det

Politik är ett område där det finns utrymme för olika tolkningar om vad som är samhällsekonomiskt relevant och av andra politiska skäl relevant att investera i. Det är emellertid tveksamt om arenor som i första hand används för elitidrott och massunderhållning faktiskt skall subventioneras med skattepengar. Ja, det finns säkert kringvinster som med hjälp av multiplikatoreffekter är gynnsamt för samhällsekonomin. Det kan det också vara om staten startat stålverk, tar över varvsindustrier eller satsar på att utveckla militärflygplan. Varför just Perssons favoritindustri (som han i övriga sammanhang är så mån att framhäva den som) skall få detta stöd och inte andra industrier är emellertid något värt att diskutera. Den avgörande skillnaden mellan folkbibliotek, bortsett från det strikt juridiska, är att det är frågan om att tillgodose hela befolkningens behov av tillgång till skön- och facklitteratur samt andra publikationer på likvärdiga villkor. Denna jämlika tillgång till kultur är inte bara ett mål i sig och för att berika samhällsdebatten, utan också bidrar också till ett rättvisare och effektivare samhälle (investeringar i humankapital underlättas för individer med mindre pengar). Arenabyggande står sig slätt i jämförelse. Medan fördelarna med folkbibliotek är svåra att sätta en siffra på är kostnaderna för arenor något lättare att komma till rätta med.

Johan (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 11:43

6. Jag vågar påstå att det är

Jag vågar påstå att det är fler som besöker en idrottsarena år 2014 än ett bibliotek. Vad gör något till en samhällsfråga? Jo, om samhället engagerar sig. Och den ställningen har idrotten med eftertryck i Sverige för att den anses ge något tillbaka(vilket den också gör). På bibliotek finns det lika mycket kiosklitteratur som facklitteratur, på tal om dess berikande för samhället. Bibliotek är bra mycket mer än bara bildning. Börjar vi prata om skönlitteratur som en mänsklig rättighet är vi inne på subjektiv mark. Men det viktigaste att komma ihåg är att A utesluter inte B utesluter inte C i den här frågan.

Maria Andark (inte verifierad)

sön, 2014-03-30 18:29

7. Klockrent, många perspektiv

Klockrent, många perspektiv som helt saknats i olika arenadebatter under senare år. Ditt perspektiv på den mediala granskningen gällde för övrig även granskningen av Leksands arena för övrigt då UG helt "missade" hur i stort sett alla andra arenor i Hockeyallsvenskan finansieras (av kommuner naturligtvis. Obs är ej leksing)

Andreas Öberg (inte verifierad)

mån, 2014-03-31 11:58

8. Detta bjöd på en väldigt

Detta bjöd på en väldigt intressant läsning, sitter och försöker kläcka en frågeställning till ett examensarbete och detta elda på intresset för att skriva en kandidatuppsats om just arenor.

Helt rätt! (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 12:18

9. Klockren artikel. Befriande

Klockren artikel. Befriande klarsynt efter den massiva ensidiga "antiarena" propagandan som förts fram i media (Arenafeber, SVT och SR etc). Skrämmande att SVT och SR som ska vara objektiva public service bolag missar förståelsen så totalt. Självklart kan man ha olika syn på hur mycket som ska satsas på idrottsarenor men man måste ha en förståelse för hur det fungerar, både positiva och negativa aspekter för att kunna fatta informerade beslut. Sprid gärna den här artikeln till fler ställen då förståelsen är dålig på många håll.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.