Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

De onda krafterna vann

Justitiekanslerns utlåtande angående läktarvåldet är synnerligen märkligt, deklarerar Dan Persson och redogör för vad som har framkommit. Foto: TT

 

I alla diskussioner som varit om våld i samband med fotboll efter tragedin i Helsingborg har vi glömt en inte helt oväsentlig part i det här sammanhanget, dvs vårt samhälle och dess myndigheter. 

Nu har de goda krafterna inom fotbollen mobiliserat, stödet är enormt, supporterorganisationerna är med och vore det inte för justitiekansler Anna Skarhed så hade vi vågat hoppats på framgång.

Fullständigt ologiskt

Justitiekanslern, som är en mycket tung myndighet när det gäller den juridiska agendan, har nämligen nu beslutat att polis och åklagare aldrig kan göra fel i sådan utsträckning att någon kan klandras, avskedas eller åtalas samt att de som blir utsatta för deras tillkortakommanden och övergrepp aldrig kan få ett rimligt skadestånd.

När JK kom med sitt utlåtande om Narkosläkaren i det s.k. Astrid Lindgren-fallet så måste det ha skålats i champagne bland många onda och kriminella. Hon slag nämligen fast att våra åklagare och poliser kan förstöra livet för oskyldiga människor, begå övergrepp, missgrepp och underlåtenhetssynder helt utan risk för att straffas för detta. 

Lite förvånad blir man att staten utser en Stalinist till JK för det är bara Stalins citat ”Vad spelar det för roll om vi skjuter 100 oskyldiga så länge vi straffar en skyldig” som kan vara grund för hennes beslut.

Kan inte förvänta sig stöd

Aldrig någonsin har en av Sveriges högsta myndighetspersoner på det juridiska området så tydligt slagit fast att vi aldrig någonsin kan förvänta oss att åklagarväsendet och polisen skall fungera. 

Det JK Anna Skarhed har sagt utan att förmodligen förstå det är att de goda krafterna inom fotbollen aldrig kan förvänta sig stöd av samhället. 

Polisen, även de duktiga och goda poliserna kommer att låta bli att anhålla och anmäla de som misshandlar eller utför skadegörelse, eftersom de lärt sig att det är ingen idé då åklagarna löpande lägger ner målet. 

Åklagarna har fått fullständigt bevisat att de kan låta bli att arbeta såväl som att göra fel, utan att de någonsin riskerar någonting. I klartext, de kan fortsätta låta bli att göra sitt jobb även framåt i tid. 

Ska de slippa straff?

För SEF och fotbollsklubbarna är det här mycket dåliga nyheter. Om man kan slå poliser, vanliga medborgare och därutöver idag avancerad skadegörelse och vara 100 procent säker på att det inte uppstår några som helst konsekvenser, vilket nu både Djurgårdens träningsmatch mot Berlin, helgen i Helsingborg och derbyt i Stockholm är totala bevis för så är fotbollen maktlös. 

Fotbollen med sina i sammanhanget rudimentära bestraffningsmodeller kommer inte att komma någonstans. Hur skall man förklara ett års arrangörsavstängning för att en person skrikit ”hora” på läktaren om samma person vet att det inte utgår något straff för misshandel av poliser, grov misshandel av vanliga människor, ödeläggelse av restauranger med mera?

När JK talat om att våra myndigheter inte har någon skyldighet att skydda sina medborgare eller ha någon form av ansvar för sitt agerande så blir det civila samhället maktlöst.

Var gick det snett?

Hennes beslut i Astrid Lindgren-målet är i och förty logiskt. Andra makthavare inom rättsväsendet agerar för att myndigheter skall få kränka vår integritet genom att lagra våra digitala aktiviteter.

Alla utgår ifrån någon form av naiv idé om att myndigheter är goda organisationer. Politikerna försvarar idén till fullo. Alla de som haft med psykvården för unga, äldrevården för föräldrar, haft ett mobbat barn eller blivit brottsoffer vet att myndigheter är onda. Må vara att de inte har ett ont uppsåt, men de saknar ansvar för sina handlingar och det skapar massor av mänskligt lidande. 

Nu återstår bara nästa steg. När någon av de onda krafterna inom fotbollen skall samlas för en stilla pilsner så blir vi inte förvånade om inte deras primära supporters tänker närvara och dessutom erbjuder sig att ta kostnaden för ölen, jag tänker mest på justitieminister Bea Ask, JK Anna Skarhed, rikspolischef Bengt Svensson och deras övriga kamrater.

Dan Persson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.